Hyppää sisältöön
Aalto-paviljonki. kuva: Ugo Carmeni

Venetsian arkkitehtuuribiennaali

New Standards kertoo Puutalo Oy:n tarinan ja näyttää suomalaisen esimerkin siitä, miten kriisi voi toimia katalysaattorina uusille, kestäville innovaatioille.

Biennaaliorganisaatio tiedotti 18.5.2020, että 17.Venetsian arkkitehtuuribiennaali siirretään järjestettäväksi vuonna 2021, uutisoimme asiasta täällä. Kuraattori Hashim Sarkisin näyttelylle valitsema teema “How will we live together?” on ajankohtaisempi kuin koskaan. Biennaali on avoinna yleisölle 22.5.–21.11.2021. Lue lisää biennaalin verkkosivuilta täältä

Suomen paviljongin New Standards -näyttelyn on kuratoinut Aalto-yliopiston opettaja-tutkija-kolmikko Laura Berger, Philip Tidwell ja Kristo Vesikansa. Näyttely tarkastelee historian hetkeä, jolloin arkkitehdit ja teollisuusyritykset ryhtyivät yhdessä ratkaisemaan polttavaa kysymystä Karjalan evakkojen asuttamiseksi. Sodan keskellä kehitetyt esivalmistetut talot uudistivat Suomen rakennusteollisuutta ja johtivat maailmanlaajuiseen vientiin: Puutalo Oy:n taloja vietiin 1940- ja -50-luvuilla yli 50 maahan. Aikakausi muokkasi voimakkaasti suomalaista asumisen maisemaa. Lue lisää näyttelykonseptista täältä.

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo toimii nyt toista kertaa opetus- ja kulttuuriministeriön nimittämänä Suomen paviljongin komissaarina arkkitehtuuribiennaalissa. Vuoden 2020 näyttelykonseptista järjestettiin avoin haku, ja näyttelykonsepti julkistettiin joulukuussa 2019.

Vuoden 2018 biennaaliin tuottamamme näyttely Mind-Building tutki suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin kehittymistä 1800-luvun lopulta tähän päivään. Sen kulminaatio oli joulukuussa 2018 auennut Helsingin keskustakirjasto Oodi. Mind-Building-katalogi on luettavissa täällä

Venetsian arkkitehtuuribiennaali järjestetään vuorovuosina taidebiennaalin kanssa. Taidebiennaali perustettiin vuonna 1895, ja vuodesta 1980 lähtien arkkitehtuurilla on ollut oma näyttelynsä. Siitä on muodostunut kansainvälisesti arvostetuin arkkitehtuurin esitysareena: vuoden 2018 biennaalissa kävijöitä oli 275 000.

Pohjoismaisesta paviljongista vastaavat yhdessä Suomen Arkkitehtuurimuseo, Ruotsin arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDes ja Norjan kansallismuseo. Vuoden 2021 näyttelyn tuottaa Norja, ja sen on kuratoinut Martin Braathen. Näyttely What we share esittelee arkkitehtitoimisto Helen&Hardin suunnitteleman esimerkin pohjoismaisesta demokratiasta, yhteisöllisestä asumisesta ja ekologisesti kestävästä puuarkkitehtuurista. 

Tälle sivustolle kootaan tietoja suomalaisosallistumisesta Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa.