Tapahtuman tiedot
Järjestäjä
Aalto-yliopisto, Arkkitehtuurin laitos
Väitös: Sosialistisen yhteiskunnan rakentaminen entisessä suomalaisessa Kurkijoen kirkonkylässä Neuvostoliitossa
kuva: Aarne Roiha / Museovirasto
Arkkitehti Netta Böökin väitöstutkimus tarkastelee arkkitehtuurin historian näkökulmasta, miten Neuvostoliitolle luovutettu suomalainen kirkonkylä muuttui sovhoosin keskustaajamaksi. Väitös pidetään suomeksi ja tilaisuus on avoin kaikille.
Väittelijä: Netta Böök
Väitöskirja: Talot pysyvät, ihmiset vaihtuvat. Sosialistisen yhteiskunnan rakentaminen entisessä suomalaisessa Kurkijoen kirkonkylässä Neuvostoliitossa
Vastaväittäjä: Prof. Maria Lähteenmäki, Karjalan tutkimuslaitos, Itä-Suomen yliopisto
Kustos: Prof. Panu Savolainen, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Arkkitehtuurin laitos
Väitöstutkimus tarkastelee, mitä tapahtui Kurkijoen kunnan kirkonkylälle sen jälkeen, kun se luovutettiin Neuvostoliitolle talvi- ja jatkosodan seurauksena vuosina 1941 ja 1944. Väitöstutkimus pyrkii vastaamaan seuraaviin kysymyksiin: Millainen Suomen luovuttama rakennuskanta tarkkaan ottaen oli, ja miten neuvostojohto ja -viranomaiset suhtautuivat ”viholliskansan” rakennuksiin? Mitä ne kertoivat siirtolaisille aiemmista asukkaista ja heidän yhteiskunnastaan?
Arkkitehtuurin historian alalle tehty tutkimus on ensimmäinen, jossa selvitetään luovutetun Karjalan yksittäisen kylän kehitystä osana neuvostoyhteiskuntaa, ja jossa äänen saavat kuuluviin myös suomalaisen kulttuurin aineelliset jäljet kohdanneet neuvostosiirtolaiset. Kerrotaan, että tutkimuskohteena Kurkijoen entisen kirkonkylän tekee ainutlaatuiseksi se, että siellä on säilynyt poikkeuksellisen laaja, sotaa edeltäneen ajan rakennuskanta, jonka vastaanottoa ja käyttöä tarkastelemalla avautuu näköaloja yksittäistä kylää laajempiin historian ilmiöihin ja pohjavirtoihin.
Lue lisää tapahtumasta ja väitöskirjasta tästä linkistä.