Takaisin tapahtumiin

Tapahtuman tiedot

verkossa
verkossa, verkossa

Järjestäjä

Arkkitehtuurimuseo, Archinfo, Otava

Kirjan ja ruusun päivän etkot: Uusi arkkitehtuurikirjallisuus 21.4.

Kirjahylly täynnä erilaisia kirjoja.

Arkkitehtuurimuseo järjestää Kirjan ja ruusun päivän etkot yhteistyössä Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon, Kustannusosakeyhtiö Otavan ja arkkitehtuurikirjakauppa bookm-ark.fi:n kanssa.

Kirjan ja ruusun päivän etkoilla juhlitaan arkkitehtuurikirjallisuuden tekijöitä ja tarinoita! Inspiraatiota keskustelulle antavat valikoidut arkkitehtuurikirjat, joista jokainen lähestyy aihetta omasta tuoreesta näkökulmastaan. Panelisteja keskusteluttavat Kustannusosakeyhtiö Otavan kirjallinen johtaja Minna Castrén ja kirjakauppias, arkkitehtuurin teorian vanhempi lehtori Anni Vartola.

Paneeli 1: Luovan kumppanuuden jäljillä

Keskustelijat: Heikki Aalto-Alanen ja Kristiina Markkanen
Moderoija: Minna Castrén

Arkkitehtuurin tarinoita kerrotaan usein luovien yksilöiden menestystarinoina: kuinka lahjakas nuori ihminen päätyi valitsemalleen alalle ja kykeni saavutuksiin, joista jälkimaailma hänen nimensä tuntee. Minkälaisia näkökulmia arkkitehtuurin historiaan, arkkitehteihin ja heidän elämäänsä ja työhönsä työhön avautuu, jos tarinan huomio kohdennetaankin tärkeään ihmissuhteeseen, kumppanuuteen, joka muovaa kummankin osapuolen elämää?

Rakastan sinussa ihmistä – Aino ja Alvar Aallon tarina ja Wivi ja HannaArkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet tarjoavat lukijalleen ikkunan arkkitehtuurin historiaan kumppanuuden näkökulmasta. Minna Castrén jututtaa paneelikeskustelussa Heikki Aalto-Alasta ja Kristiina Markkasta heidän teoksistaan, niiden synnystä ja taustasta.

Kuinka ajatus kirjasta, aihevalinnasta ja sen rajauksesta syntyi? Millaista oli kirjoittaa yksilötarinan sijaan ”kaksoiselämäkertaa”? Onko kirjoittajan päästävä ihmissuhteiden ”sisälle” voidakseen kirjoittaa niistä uskottavasti? Erilaisten lähdemateriaalien saatavuus ja merkitys – minkälaisia vaiheita taustatutkimuksiinne sisältyi? Kumppanuuden vaikutus kohteidenne työhön ja uraan? Ihminen ei ole saari – vääristääkö yksilökeskeinen näkökulma kulttuurihistorian tutkimusta ja kuvausta?

Heikki Aalto-Alanen on Aino ja Alvar Aallon tyttärenpoika. Hän on tehnyt työuransa lakimiehenä ja toiminut luottamustehtävissä erilaisissa Aaltojen perintöä vaalivissa organisaatioissa. Kristiina Markkanen on Helsingissä ja Genevessä asuva vapaa toimittaja ja kirjailija, joka on kirjoittanut Wivi ja Hanna -teoksen yhdessä toimittaja, kirjailija Leena Virtasen kanssa.

Paneeli 2: Valta ja näkymättömyys

Keskustelijat: Juhani Pallasmaa, Helena Teräväinen, Harri Hautajärvi

Moderoija: Anni Vartola

Arkkitehti on vallankäyttäjä. Hän antaa muodon ja suunnittelee puitteet inhimilliselle toiminnalle. Hän tekee valintoja ja päätöksiä, pieniä ja suuria, näkyviä ja näkymättömiä, kauaskantoisia ja arkisia. Mitä valta tarkoittaa arkkitehtuurissa? Onko arkkitehtuurissa merkittävintä se, mistä puhutaan eniten ja kuuluvimmin? Osoittaako julkisuuden valokeila aina siihen, mikä on huomionarvoisinta? Voiko kirjoittaminen ja julkaisutoiminta antaa vallalle kasvot?

Anni Vartolan vetämässä paneelikeskustelussa keskustellaan vallankäytöstä arkkitehtuurista, huomaamattomasta arkkitehtuurista ja unohdetuista puheenaiheista. Keskustelussa mukana arkkitehti, professori Juhani Pallasmaa (uusin teos Muutos ja pysyvyys, AtlasArt 2021, yhdessä Helsingin kaupungin entinen kaupunkisuunnittelun apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpisen kanssa); TkT Helena Teräväinen (Keskusteluja kauneudesta arkkitehtuurissa, Aalto ARTS Books 2021); sekä arkkitehti, Arkkitehti-lehden pitkäaikainen päätoimittaja, tietokirjailija, TkT Harri Hautajärvi (uusin teos [toim.] Kenen kaupunki? – Helsingin kaupunkisuunnittelu ja kulttuuriympäristö törmäyskurssilla, Docomomo Suomi 2021).

Osallistumisohjeet

Kirjan ja ruusun päivän etkot järjestetään Zoom Webinar -alustalla. Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittaudu tällä lomakkeella viimeistään keskiviikkona 20.4.2022: linkki (aukeaa uuteen välilehteen).

Saavutettavuus

Tapahtumassa ei ole tulkkausta tai livetekstitystä. Tapahtumasta ei julkaista videotallennetta jälkeenpäin. Tekninen ohjeistus on esillä tilaisuuden alussa. Tapahtuma on suomenkielinen ja maksuton.