Takaisin tapahtumiin

Tapahtuman tiedot

Helsinki, Finland

Helsinki Design Week 2022 alkaa – katso arkkitehtuuritärpit

Modernin, valkean rakennuksen terassi, taustalla näköala merelle.

kuva: Helsinki Design Week

Pohjoismaiden suurin monialainen muotoilufestivaali Helsinki Design Week järjestetään 1.–11.9. ympäri kaupunkia. Kokosimme tapahtumakirjosta vinkkejä arkkitehtuurin ystäville.

Festivaalin vuositeema “Olemme avoinna” kutsuu tutustumaan, kokeilemaan ja oppimaan. Kahdeksattatoista kertaa järjestettävä Helsinki Design Week tarjoaa yhteensä noin 250 tapahtumaa, näyttelyä ja keskustelua. Tänä vuonna festivaalin päätapahtumapaikkana toimii Alvar Aallon Enso Gutzeitille suunnittelema pääkonttorirakennus Katajanokalla.

HDW Päätapahtumapaikka
1.–11.9.
Kanavaranta 1, Helsinki

Tämän vuoden osoite on kymmenen päivän ajan Kanavaranta 1. Enso Gutzeitin pääkonttorina tunnettu Alvar Aallon suunnittelema ikoninen rakennus on valmistunut vuonna 1962. Helsinki Design Week avaa sen yleisölle ensimmäistä kertaa. Näyttelyitä muotoilufestivaalin päätapahtumapaikalla ei tänä vuonna nähdä – rakennuksen ylimmät kerrokset pyhitetään kohtaamisille sekä ideoiden ja ajatusten vaihdolle. Ylimpään kerrokseen on kutsuttu helsinkiläisravintola Kuurna, ja luvassa on herkullisia illanviettoja tunnelmallisissa kabineteissa, kaupungin parhaalla näköalalla.

Maanantaina 5.9. ja keskiviikkona 7.9. klo 17 päätapahtumapaikan viinibaarissa keskustellaan kestävästä arkkitehtuurista ja muotoilusta, järjestäjinä Archinfo ja Finnish Design Info -hanke. Puhujatiedot päivitetään myöhemmin.

Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

Keskustelut

PechaKucha Night, Aalto-yliopisto
ke 7.9. klo 18–20
Otakaari 1, Espoo

Aalto-yliopistossa avautuu Designs for a Cooler Planet -näyttelykokonaisuuden neljäs osa. Aallon tutkijat, muotoilijat ja yrittäjyysyhteisö kutsuvat HDW:n kävijät Otaniemeen kokemaan, mitä “elämä 1.5” voisi olla. Nähtävillä on parikymmentä tutkimusta ja muotoilua yhdistävää projektia: vesihyasintista valmistettua tekstiiliä, puuglitteriä, osmankäämistä tehtyä tekstiilitäytettä sekä reilusti kestävää muotia ja arkkitehtuuria. Osana avajaisjuhlintaa järjestetään kaikille avoin PechaKucha Night.

Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

PechaKucha Night, Kallion kirkko
to 8.9. klo 20.20
Itäinen Papinkatu 2, Helsinki

Nopeatempoinen PechaKucha Night perustuu tokiolaisen Klein Dytham -arkkitehtitoimiston esitysformaattiin, jossa puhujilla on käytössään ainoastaan 20 kuvaa ja 20 sekuntia jokaista kuvaa kohden. Kuudessa minuutissa ja neljässäkymmenessä sekunnissa voi sanoa paljon. Lähes kahdenkymmenen vuoden aikana HDW:llä onkin kuultu inspiroivia ja ihmeellisiä puheenvuoroja mm. puutarhoista, fonteista, ilmastokriisistä, kylpylöistä, liikennemerkeistä, uusista materiaaleista, rakenteellisesta rasismista ja jälkiruokatrendeistä.

Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

Design Diplomacy
2.–9.9.
eri suurlähetystöjen residensseissä

Helsinki Design Weekin suosittu keskustelusarja palaa festivaaliohjelmistoon. Design Diplomacy avaa jälleen suurlä­het­ti­läiden kodit ja kutsuu kylään kiinnostavimmat keskustelijat. Kyseessä on keskustelukonsepti, jossa suurlähettiläiden residensseissä nähdään kaksi puhujaa: yksi kotimainen ja yksi suurlähetystön kotimaasta tuleva muotoilun ammattilainen. Suunnittelijat kohtaava korttipelin äärellä, jonka jokaisesta kortista löytyy kysymys. Kortit valitaan umpimähkään, eivätkä puhujat voi valmistautua kysymyksiin etukäteen – näin yllätyksellisyys on taattu.

Lisätietoa ja tapahtumien tarkemmat ajat ja sijainnit tästä linkistä.

New AD-Museum – Open Design Professions
pe 9.9. klo 9–11
Tiedekulma / Stage, Yliopistonkatu 4, Helsinki

Miten Helsingin uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo voi auttaa suunnittelualoja avautumaan ja kehittymään inklusiivisempaan ja moninaisempaan suuntaan? Miten arkkitehtuuri- ja designmuseo voi toimia suunnittelualojen muutoksen ajurina? Millainen voisi olla suunnittelualojen erityinen rooli laajempana muutosvoimana yhteiskunnassamme? Poikkitieteellisessä keskustelussa tarkastellaan näitä ja muita kysymyksiä. Keskusteluun osallistuvat suunnittelualojen ammattilaiset pyrkivät kukin omalla tavallaan vahvistamaan alojensa yhteiskunnallista otetta ja kirittämään arkkitehtuuria ja designia rakentavina lähestymistapoina aikamme vaativimpiin haasteisiin.

Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

Näyttelyt ja opastukset

Näyttely: Näyttely nimeltä eläinten arkkitehtuuria
1.9.–30.10.
Arkkitehtuurimuseo, Kasarmikatu 24, Helsinki

Suomen Rakennustaiteen Museossa (nyk. Arkkitehtuurimuseo) avautui 1995 näyttely nimeltä Eläinten arkkitehtuuri. Näyttelyn oli suunnitellut professori Juhani Pallasmaa yhdessä eläintutkijoista koostuvan työryhmän kanssa ja se oli maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen kokonaisuus. On hyvä hetki kysyä, mitä näyttelyn suunnittelija Juhani Pallasmaa ajattelee eläinten arkkitehtuurista nyt. Pallasmaan kanssa aiheesta keskustelee Helsingin yliopiston estetiikan väitöskirjatutkija FM Alonzo Heino, joka on perehtynyt inhimillisen taidon, taiteen, tekniikan ja luonnon suhteeseen.

Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

Teemaopastus: Wivi Lönnin Ebeneser – jugendlinna lasten ehdoilla
pe 9.9. klo 17–18
Arkkitehtuurimuseo, Kasarmikatu 24, Helsinki

Arkkitehti Wivi Lönn (1872–1966) oli mestari luomaan rakennuksiinsa viihtyisää toimivuutta. Vuonna 1908 käyttöön vihityn Ebeneser-talon hän suunnitteli aktiivisimmalla luomiskaudellaan Helsingin Harjun alueelle. Teemaopastuksella tutkitaan, millaisia keinoja Lönn käytti luodessaan kaunista ja toimivaa ympäristöä lapsille. Ebeneserissä toteutuu myös kiinnostavalla tavalla Lönnin tulkinta 1900-luvun alun suosituimmasta arkkitehtuurisuuntauksesta, jugendista. Opastus toteutetaan Arkkitehtuurimuseon, Lastentarhamuseon ja Ebeneser-säätiön yhteistyönä.

Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

Striimattu opastus A&DO Labrasta
ke 7.9. klo 15–15.30
Livelähetys Designmuseon Facebook-sivulla

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon livestriimatulla opastuksella vieraillaan Rovaniemellä! Kierroksella tutustutaan museoiden yhteiseen kiertävään A&DO Labra -näyttelyyn, joka vierailee Rovaniemellä, Kulttuuritalo Korundin pihalla 22.8.–18.9.2022. Kaikille avointa, ilmaista livestriimattua opastusta voi seurata Facebookin kautta joko yksin tai ryhmän kanssa. Opastukselle voi osallistua sekä tietokoneen verkkoselaimelta että mobiililaitteelta. Opastus on suomeksi.

Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

Installaatio: Luonnon Galleria
pe–su 9.–11.9.
Pikku-Finlandia, Karamzininranta 4, Helsinki

Luonnon Galleria on muotoilija Anni Valkolan toteuttama installaatio, joka koostuu lähiluonnosta kerätyistä kasveista ja muista luonnontuotteista. Teos rakentuu Pikku-Finlandian terassin mäntypilareiden väliin luoden galleriamaisen seinämän, joka tarjoaa katsojalle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan luonnon aarteita lähietäisyydeltä.

Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

Näyttely: Designs for a Cooler Planet
7.9.–12.10.
Otaniementie 14, Espoo

Tarvitsemme rohkeita systeemisiä muutoksia, jotta voisimme pysäyttää ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen. Aallon tutkijat, muotoilijat ja yrittäjyysyhteisö kutsuvat sinut Otaniemeen kokemaan, mitä “elämä 1.5” voisi olla. Viiden viikon mittainen kaikille avoin festivaali juhlii planeetalle ystävällisempien materiaalien, kestävämmän muodin ja ruoan kokeiluja ja prototyyppejä.

Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

Habitare 2022
ke–su 7.–11.9.
Messuaukio 1, Helsinki

Suomen suurin huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamiseen sekä kodin ja tilojen toiminnallisuuteen ja visuaalisuuteen viiden päivän ajan. Habitaren 2022 teema on Reimagine – Mielikuvituksen aika. Teema nostaa esiin mielikuvituksen voiman ja sen, mitä kaikkea ympäröivä maailma, asuminen ja eläminen voisivat tulevaisuudessa olla.

Perjantaina 9.9. klo 15 Habitaren päälavalla kuullaan keskustelu kestävästä arkkitehtuurista, muotoilusta ja muodista, järjestäjinä Archinfo, Finnish Design Info -hanke ja Fashion Finland. Puhujatiedot päivitetään myöhemmin.

Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

Lapsille

HDW Lasten designviikko
1.–11.9.
eri lokaatioissa

Lasten designviikon päätapahtumassa muotoillaan tulevaisuuden kaupunkia, kun lapset ja nuoret pääsevät ääneen: millainen on aidosti lapsille ja nuorille avoin ydinkeskusta? Lisäksi vuoden 2022 HDW tarjoaa lapsille oman version PechaKucha Night -tapahtumasta. Oodissa lavalle astuvat koululaiset. Heiltä kuulemme puheenvuoroja siitä, mikä inspiroi ja innostaa juuri nyt.

Lisätietoa tapahtumista tästä linkistä.

Työpaja: Yhteinen koti & kaikkien kaupunki!
la–su 10.–11.9.
Kauppakeskus Entresse, Siltakatu 11, Espoo

Millainen olisi kaupunki, jonka jokainen voisi kokea kodikseen? Millaisia rakennuksia ja paikkoja unelmien siellä olisi? Mitä kaupungissa tapahtuisi, ketä siellä asuisi? Tule Espoon sydämeen Helinä Rautavaaran museolle ideoimaan ja rakentamaan kaikille yhteistä kotia. Luomme uuden kaupungin kierrätysmateriaaleista ja pohdimme yhdessä, millaisista rakennuspalikoista yhteinen tulevaisuuden kaupunki muodostuu.

Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

Jaa tämä tapahtuma

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät 2025

31.01.2025–07.02.2025