Takaisin tapahtumiin

Tapahtuman tiedot

Helsingin kaupungintalo
Pohjoisesplanadi 11–13, Helsinki

Järjestäjä

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon Museovisio-hanke A&DO Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus (2020–2023)

Ilmoittaudu tästä

Voit ilmoittautua kaikkiin ArkMuoto-päätapahtumiin samalla ilmoittautumislomakkeella.

Arkkitehtuuri ja muotoilu tulevaisuuden kansalaistaitona

Nainen pipo päässä seisoo etuseinästä avoimessa kontissa ja puhuu yleisölle. Taustaseinällä piirroksia ja muuta näyttelyaineistoa.

A&DO

Keskustelu arkkitehtuuri- ja muotoiluoppimisen vahvistamisesta Suomessa.

Seuraa tapahtumaa verkossa


Suomi on tunnettu arkkitehtuurin ja muotoilun maa. Meillä on jo vahva arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen osaaminen ja toiminnan jatkumo eri koulutusasteilla. Suunnittelun taitoja tarvitsevat kaikki. Jatkuvan oppimisen avulla kehitämme osaamistamme kaikissa elämän ja työuran vaiheissa.

Miten tästä eteenpäin? Miten vapautamme suunnittelun työkalut kaikkien käyttöön? 

Kuka vastaa siitä, että arkkitehtuurin ja muotoilun sisällöt säilyvät vahvasti kansallisessa opetussuunnitelmassa?
Miten toteutamme arkkitehtuuri- ja muotoiluoppimista valtakunnallisesti?
Mikä on suunnitteluammattilaisten rooli?
Mikä on yritysten ja tuotantotalouden rooli?
Miten varmistamme toiminnan jatkuvan oppimisen näkökulmasta?

Paneelin aluksi uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon hankejohtaja Kaarina Gould kertoo, miten  hanke etenee. 

Arkkitehtuuri ja muotoilu kuuluvat kaikille. 

Paneelin juontaa:

Virva Haltsonen
, Pentagon Design, Lead Strategist. Virva on muotoiluliiketoiminnan kokenut ammattilainen sekä Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon ystävät, DAMY ry:n varapuheenohtaja. Hän on intohimoinen museoiden ystävä, joka haluaa toiminnallaan DAMYssa edistää keskustelua arkkitehtuurin ja muotoilun aiheista ja mahdollisuuksista.

Paneelin keskustelijat:

Anders Adlercreutz
, arkkitehti, yrittäjä ja poliitikko, Ruotsalaisen kansanpuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin on vaikuttanut Andersin ammatinvalintaan – arkkitehdin työssä hän on päässyt toteuttamaan unelmaansa hyvän elinympäristön luomisesta. Kuten suunnittelutyössä myös politiikassa työtä ohjaavat ihmisten tarpeet ja yhteiskunnan kehittäminen, yhdenvertaisen ja yhteisöllisen maailman luominen.

Mari Suokas-Laaksonen
, rehtori, Arabian muotoilupainotteinen peruskoulu. Mari työskentelee Helsingin Toukolassa luokka-asteiden 1.–9. yhtenäiskoulussa yli 800 oppilaan rehtorina. Koulu on Designmuseon kummikoulu. Muotoiluoppimisen työtapoja käytetään koulussa kaikilla luokka-asteilla. Laadukkaalla oppimisella ja sinnikkyydellä oppilaat saavuttavat tulevaisuudessa tarvittavia taitoja.

Jaana Räsänen
, arkkitehti, rehtori, Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki. Jaana on toiminut arkkitehtuurikasvatuksen valtakunnallisena asiantuntijana ja edistänyt arkkitehtuurikasvatuksen asiaa Uudenmaan taidetoimikunnan läänintaiteilijana. Hänellä on vuosien monipuolinen kokemus arkkitehtuurikasvatuksen eri tehtävistä, sekä aihesisältöjen opetussuunnitelmatyöstä uudistajana ja asiantuntijana.

Mikko Hartikainen
, opetusneuvos, OPH. Opetushallitus on ollut toteuttamassa useita muotoiluun, arkkitehtuuriin ja kulttuuriperintöön liittyviä pedagogisia hankkeita. Aktiivinen ja havainnoiva, tietoon perustuva suhde arkkitehtuuriin ja muotoiluun on osa yleissivistävää koulutusta. Mikko on tämän sisältö-alan vahva asiantuntija, ja Opetushallituksen hankkeiden kautta näkymä opetuskentälle aukeaa valtakunnalliseksi. 

Järjestäjä ja alustuspuheenvuorot: Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon Museovisio-hanke A&DO Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus (2020–2023) Suomen Kulttuurirahaston tuella.

Osallistuminen:

Tapahtumaan voi osallistua paikan päällä Helsingin kaupungintalolla (ilmoittautuminen linkistä tällä sivulla) tai sitä voi seurata verkossa Helsinki-kanavalla. Suomen kulttuurirahaston 

Tapahtuma on osa Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien päätapahtumasarjaa Helsingin kaupungintalolla.


Sinua saattaisi kiinnostaa myös

ArkMuoto 2025 -päätapahtuma: Käytön jälkiä

30.01.2025 12:30–20:00