Skip to Content
Alvar Aalto tiilistä rakennetun Muuratsalon koetalon sisäpihalla. Rakennuksen seinä on kuin tilkkutäkki: tiilet menevät laikuittain ristiin ja rastiin, ovat eri muotoisia ja kokoisia. Taustalla talon takana on komean korkeita puita.
Muuratsalon koetalo (1954), Alvar ja Elissa Aalto. kuva: Heikki Havas / Alvar Aalto -säätiö.

The Cultivated Landscape of Alvar Aalto in the Alvar Aalto Museum Gallery 14 May – 25 Oct 2020

“As for the Finnish landscape, I have always been immersed in it. When I began to appreciate the balance and harmony it exudes, I also began to understand how we humans should treat out natural surroundings.”

Alvar Aalto, 1972

The landscape was an integral aspect of architecture for Alvar Aalto (1898–1976). The Cultivated Landscape of Alvar Aalto is an exhibition co-produced by the Alvar Aalto Foundation and Museum of Finnish Architecture taking a comprehensive look at how various features of the landscape influenced Aalto’s design process and his unique way of interpreting and reshaping the surroundings in dialogue with his architecture. The exhibition invites us to appreciate landscapes as an integral part of Aalto’s architectural legacy.

The exhibition concept is by Professor Emeritus Tom Simons and is scripted by Curator Teija Isohauta.

Read more about the exhibition on Alvar Aalto Foundation’s website through this link.

The Cultivated Landscape of Alvar Aalto
14 May – 25 Oct 2020
Alvar Aalto Museum Gallery, Jyväskylä