Takaisin artikkeleihin

Yhteisöasuminen voimavarana: esittelyssä NEB Design Challenge -voittajat Veera ja Annika Annala

Kaksi nuorta naista, toisella kädessä palkinto ja toisella kukkakimppu.

Yksinäisyydestä on tullut merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, jonka ratkaisemisessa arkkitehtuurilla, asuntosuunnittelulla ja kaupunkisuunnittelulla on iso rooli. NEB Design Challenge -voittajatyö korostaa yhteisöasumista sosiaalisena ja ekologisena voimavarana.

New European Bauhaus -aloitetta Pohjoismaiden kestävään rakentamiseen sovitteleva Nordic Carbon Neutral Bauhaus -hanke järjesti keväällä 2024 opiskelijakilpailun, jossa etsittiin luovia ratkaisuja olemassa olevan rakennuskannan uudenlaiseen käyttöön.

Kilpailuun oli valittu neljä suunnittelukohdetta neljästä pohjoismaisesta kaupungista. Mukana olivat Ruotsin Umeå, Norjan Stavanger, Tanskan Høje-Taastrup sekä Suomesta Kuopio.

Kuopion suunnittelukilpailun voittivat Veera Annala ja Annika Annala. Veera Annala opiskelee arkkitehtuuria Aalto-yliopistossa ja Annika Annala Tampereen yliopistossa. Heidän voittajatyönsä Resilience of togetherness tutkii yhteisöasumisen mahdollisuuksia kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa miljöössä.

Uutta elämää Kasarmipuiston alueelle

Kuopion suunnittelukohteena oli Kasarmipuiston alue. Kaupungin keskustassa sijaitseva vanha sotilaskasarmialue kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin (RKY 2009). Nykyisen Kasarmipuiston ympärille levittäytyvän kasarmialueen vanhin rakennuskanta on rakennettu 1800-luvun lopussa. 1900-luvun alussa kasarmialueen puisia taloja täydensivät uudet punatiilirakennukset. Alueen suunnittelusta vastasivat muun muassa August Boman ja L.I. Lindqvist Yleisten rakennusten ylihallituksesta.

Kuopion kaupunki etsii parhaillaan rakennuksille uutta käyttötarkoitusta. Rakennusten säilyttämistä ja korjaamista perustelee paitsi niiden kulttuurihistoriallinen merkittävyys myös ilmastotavoitteet.

NEB Design Challenge -kilpailun tehtävänantona oli kehittää vanhoja kasarmirakennuksia uusiokäyttöön erilaiset kestävyysnäkökulmat huomioiden.

Maisterivaiheen arkkitehtiopiskelijat Veera Annala ja Annika Annala ovat osallistuneet opiskelijakilpailuihin yhdessä myös aiemmin, ja he kokevat yhteistyön luontevana lähtökohtana suunnittelulle. NEB-aloitetta he eivät entuudestaan kovin hyvin tunteneet, mutta siihen liittyvät kestävyyden, osallisuuden ja ilmastokriisin aikakauden estetiikan painopistealueet tuntuvat omilta, ja näiden aiheiden parissa he olivat työskennelleet jo aikaisemmin.

Annaloiden ehdotuksessa rakennusten uusi elämä lähtee asumisen sosiaalisen puolen uudelleen ajattelusta. Ehdotuksessa kasarmirakennuksia lähdettiin kehittämään yhteisöasumisen tiloiksi erilaisille kohderyhmille: yksinhuoltajille, opiskelijoille ja ylisukupolvisille perheille.

Suunnittelua ohjasi myös ajatus siitä, että kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin rakennuksiin tehdään mahdollisimman vähän muutoksia ja esimerkiksi julkisivut säilyvät muuttumattomina. Myös pihojen väliin jäävän väljän, puistomaisen tilan merkitys korostuu yhteisölähtöisessä asumisessa: autoille varattava tila on minimoitu ja mahdollisuudet erilaisille toiminnoille on maksimoitu.

kuva: Resilience of togetherness, Veera ja Annika Annala.

Yhteisöasumista ennen, tänään ja tulevaisuudessa

Kuopion suunnittelualue ei ollut Veera ja Annika Annalalle ennestään tuttu, mutta siinä yhdistyivät heidän monet risteävät kiinnostuksen kohteensa: asumisen uudelleen ajattelu, interventiot rakennusperintöön ja myös yksittäistä rakennusta laajempi mittakaava arkkitehtuurin lähtökohtana.

Kuten moni muukin, Veera ja Annika Annala miettivät asumisen kysymyksiä erityisesti koronapandemian aiheuttamien rajoitusten myötä. Aika eristyksissä sai pohtimaan, voisiko yhteisöasumisesta olla käytännön apua niin arjen järjestämiseen kuin elämän laadun parantamiseen.

Samalla, kun koronapandemia sai monet kaipaamaan yhteisöllisempää asumista, on asuntotuotannossa kuitenkin ollut trendinä alati pienenevät asuinneliöt, yksiöt ja miniasuntotypologiat. Kiinnostavana poikkeuksena ja työtä inspiroineena esimerkkinä Annalat mainitsevat A-Kruunun rakennuttamat ja arkkitehtitoimisto Tallin suunnittelemat ryhmävuokra-asunnot, joita on rakennettu Helsingissä muun muassa Kruunuvuorenrantaan.

Asumiseen liittyy myös paljon kulttuurisia olettamuksia ja malleja, jotka ovat paikoin vanhentuneita: suurempia asuntoja suunnitellaan yhä ydinperhemallin kautta, vaikka käsitys erilaisista perhemalleista on muuttunut. Yhteisöasuminen nähdään usein myös melko epämääräisenä nuoruuteen tai opiskeluun kuuluvana välivaiheena, vaikka väestön vanhetessa siitä avautuu valtava potentiaali myös kollektiivisempaan ja yhteisöllisempään senioriasumiseen.

Veera ja Annika Annalan mukaan oli kiinnostavaa, miten helppoa uudenlaisten asuntotypologien sovittaminen oli vanhoihin kasarmirakennuksiin. Toisaalta rakennusten alkuperäinenkin käyttötapa on edustanut yhteisöllistä asumista, joten rakennusperinnön vaaliminen ja uudenlainen käyttö muodostavat mielenkiintoisen jatkumon.

NEB Design Challenge -kilpailun tehtävänantona oli kehittää Kuopion Kasarmipuiston alueen rakennuksia uusiokäyttöön erilaiset kestävyysnäkökulmat huomioiden.

Asuminen vahvemmin mukaan NEB-aloitteeseen

Veera ja Annika Annala ovat iloisia siitä, että sekä olemassa olevan rakennuskannan säilyttäminen että asuntosuunnitteluun liittyvien kysymysten käsittely palkittiin kilpailussa eikä kilpailumenestykseen vaadittu suurempia eleitä kuin herkkä ja minimaalinen interventio. Tällaista asennetta he toivovat korostettavan arkkitehtuurikeskustelussa laajemminkin.

Voittanut ehdotus Resilience of togetherness on myös hyvä esimerkki siitä, miten arkkitehtuurin keinoin voidaan vastata suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Yhteisöasumisen kautta sosiaaliset ja ekologiset tavoitteet tulevat yhteen. Samalla yhteisöllisen asumisen monimuotoisuudesta avautuu uudenlaisia esteettisiä painopistealueita, jotka haastavat vallitsevan, melko yksipuolisen asuntotuotannon.

Siinä mielessä työ on kiinnostava NEB-teemojen jatkokehitelmä. Samalla nousee kysymys siitä, voisiko asuminen ja asuntosuunnittelu näkyä entistä vahvemmin ja laajemmin NEB-aloitteen sisällä.

Ursula von der Leyen, Euroopan komission puheenjohtaja ja NEB-aloitteen alullepanija, onkin ehdottanut uuden asuntokomissaarin nimittämistä. Komissaarin pääroolina olisi Euroopassa vallitsevan mittavan asuntokriisin ratkaiseminen. NEB:in kaltaisilla aloitteilla onkin suuri rooli ekologisesti kestävän, kohtuuhintaisen sekä myös arkkitehtonista laatua korostavan asuntosuunnittelun ja uusien asumisen typologioiden kehittämisessä. 


Lue lisää NEB Design Challenge -kilpailusta täältä.

Tutustu Veera Annalan ja Annika Annalan ehdotukseen tästä linkistä.