Takaisin artikkeleihin

Venetsian arkkitehtuuribiennaali 2020: hae mukaan harjoitteluohjelmaan!

Kuuden kuvan kollaasi.

Suomen paviljongin harjoittelijoiden 2018 Detail of the Day -Instagram-kuvia

Haluatko kokemusta kansainvälisestä arkkitehtuurin megatapahtumasta? Kiinnostaako näyttelytoiminta ja yleisötyö? Hae arkkitehtiopiskelijoille tarkoitettuun harjoitteluohjelmaan 31.1. mennessä ja vietä yhdeksän viikkoa Venetsiassa!

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo järjestää kansainvälisen harjoitteluohjelman Venetsian arkkitehtuuribiennaalin 2020 yhteyteen. Harjoittelu on avoin Aalto-yliopiston, Oulun yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin opiskelijoille. 

Harjoittelujakson pituus on yhdeksän viikkoa, ja jaksot sijoittuvat ajalle 18.5.–29.11.2020. Englanninkielisen hakemuksen deadline on 31.1.2020.

Vastaava harjoitteluohjelma toteutettiin Venetsiassa vuoden 2018 arkkitehtuuribiennaalin yhteydessä hyvin kokemuksin.

Mitä ohjelma tarjoaa

Harjoitteluohjelmaan osallistuminen tarjoaa näköalapaikan:

  • tutustua kansainvälisesti arvostetuimpaan ja suurimpaan arkkitehtuurin alan tapahtumaan ja sen oheisohjelmaan
  • perehtyä biennaalin Giardini-paviljonkipuiston arkkitehtuuriin sekä muuhun Venetsian arkkitehtuurin
  • kerryttää käytännön kokemusta tapahtumatuotannosta ja arkkitehtuurin alan yleisötyöstä kansainvälisessä ympäristössä.

Kenelle

Haku on avoin arkkitehtuurin alan korkeakoulutusta Suomessa tarjoavien yliopistojen arkkitehti- ja maisema-arkkitehtiopiskelijoille. Harjoitteluohjelma on suunnattu erityisesti maisterivaiheen opiskelijoille. Harjoittelijalta toivomme:

  • kiinnostusta ja perehtyneisyyttä suomalaisen arkkitehtuurin kenttään ja historiaan
  • kykyä toimia kansainvälisessä toimintaympäristössä
  • yleisötapahtuman edellyttämiä vuorovaikutustaitoja

Englannin kielen kirjallinen ja suullinen taito on välttämätön. Viestintä- ja dokumentointitaidot katsotaan eduksi.

Tehtävät

Harjoittelija työskentelee Suomen Aalto-paviljongissa neljänä päivänä viikossa ja vastaa näyttelyn pitämisestä auki ja yleisön palvelemisesta. Työtehtäviin kuuluu:

  • näyttelyn avaaminen, valvominen ja sulkeminen päivän lopuksi
  • näyttelystä ja suomalaisesta arkkitehtuurista kertominen näyttelyn yleisölle (sis. opastetut kierrokset)
  • viestinnän avustavat tehtävät, kuten kuvien tai lyhyiden tekstien tuottaminen
  • harjoittelijan oman korkeakoulun kanssa yhteistyössä sovittavat muut tehtävät opintosisältöihin liittyen.

Archinfo järjestää perehdytyksen harjoittelijan tehtäviin, näyttelyn sisältöihin ja Venetsiassa elämiseen Helsingissä huhtikuun aikana. Harjoittelujakso Venetsiassa alkaa käytännön ohjeistuksella ja turvallisuusperehdytyksellä. Harjoittelijan tukena on Venetsiassa paikallinen esimies ja Suomessa näyttelyn projektipäällikkö.

Työaika

Työtunnit (n. 33 h/vko) sijoittuvat paviljongin aukioloajalle tiistaista sunnuntaihin, erityistapauksissa myös maanantaihin. Harjoittelun kesto on 9 viikkoa, ja se sijoittuu ajalle 18.5.–29.11.2020. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan huomioimaan hakijoiden toiveet ajanjaksojen valinnassa.

Korvaus

Ohjelmaan valittavat opiskelijat voivat sisällyttää harjoittelun opintoihinsa ja saavat siitä opintopisteitä oman yliopistonsa kanssa sovittavalla tavalla.

Archinfo hankkii ja kustantaa harjoittelijalle vuokra-asunnon Venetsiasta harjoittelun ajaksi. Asunto on harjoittelijoiden yhteiskäytössä, kullakin on oma makuuhuone. Lisäksi harjoittelija saa 15 €/vrk päivärahan, korvauksen julkisen liikenteen lipuista sekä vapaan pääsyn biennaaliin ja paikallisiin museoihin. Harjoittelijat voivat lisäksi tiedustella omalta yliopistoltaan mahdollisuutta harjoittelutukeen (esim. Erasmus) tai tukea matkakuluihin.

Hakeminen

Lähetä vapaamuotoinen, englanninkielinen hakemus sekä ansioluettelosi 31.1.2020 mennessä osoitteeseen venice@archinfo.fi. Haastattelut tehdään helmikuun aikana ja päätöksistä ilmoitetaan hakijoille maaliskuussa.

Toivomme, että mainitset hakemuksessasi, mikäli tiedossasi on arkkitehtuuribiennaalin aikana 18.5.–29.11. ajanjaksoja, jolloin et voi harjoittelua suorittaa.

Lisätietoja

Biennaalia ja harjoittelua koskevat yleistiedustelut:

Sini Parikka
projektipäällikkö, Suomen paviljonki 2020
sini.parikka@archinfo.fi
puh. 040 351 6470

Yliopistokohtaiset yhteystiedot:

Panu Lehtovuori
professori, Tampereen yliopisto
panu.lehtovuori@tut.fi
puh. 050 525 0252

Janne Pihlajaniemi
professori, arkkitehtuurin yksikkö, Oulun yliopisto
janne.pihlajaniemi@oulu.fi
puh. 040 572 0895

Jenni Reuter
professori, arkkitehtuurin laitos, Aalto-yliopisto
jenni.reuter@aalto.fi
puh. 050 305 5704


Venetsian arkkitehtuuribiennaali
Venetsian arkkitehtuuribiennaali järjestetään vuonna 2020 seitsemännentoista kerran. Vuoden 2020 biennaali on auki yleisölle 23.5.–29.11.2020. Koko biennaalin kuraattori on arkkitehti, professori Hashim Sarkis, ja teemaksi hän on valinnut ”How will we live together?”. 
Taidebiennaali perustettiin vuonna 1895, ja vuodesta 1980 lähtien arkkitehtuurilla on ollut oma biennaalinsa. Siitä on muodostunut kansainvälisesti arvostetuin arkkitehtuurin esitysareena: vuoden 2018 biennaalissa kävijöitä oli 275 000.


Suomen paviljonki ja näyttely 2018
Alvar Aallon suunnittelema Suomen paviljonki valmistui Giardinin paviljonkipuistoon vuonna 1956. Alun perin väliaikaiseksi suunniteltu pieni puurakennus on nykyään suojeltu. Se on arkkitehtuuriltaan yksi paviljonkipuiston tunnetuimmista rakennuksista. 
Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo toimii nyt toista kertaa opetus- ja kulttuuriministeriön nimittämänä Suomen paviljongin komissaarina arkkitehtuuribiennaalissa. Vuoden 2020 näyttelykonseptista järjestettiin avoin haku. Laura Bergerin, Philip Tidwellin ja Kristo Vesikansan kuratoima näyttely "New Standards" nostaa esiin puuteollisuuden ja arkkitehtien yhteisen ponnistuksen laadukkaiden kotien luomiseksi jälleenrakennuskauden asuntopulaan. Alun perin kotimaan tarpeisiin perustetun Puutalo Oy:n tyyppitaloista kehittyi Suomen laajin arkkitehtuurivientituote.


Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo
Vuonna 2013 toimintansa aloittanut Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo tekee suomalaista arkkitehtuuria näkyväksi ja tunnetuksi kotimaassa ja maailmalla. Se toimii ketteränä yhteistyö- ja välittäjäorganisaationa arkkitehtuurin kentällä. Toiminnallaan tiedotuskeskus lisää arkkitehtuurin yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Archinfo on yksi opetus- ja kulttuuriministeriön tukemasta kahdeksasta taiteen alan tiedotuskeskuksesta. Sen perustajajäseniin lukeutuvat viisi keskeistä arkkitehtuurin alan toimijaa: Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen Arkkitehtuurimuseosäätiö, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Rakennustietosäätiö RTS ja Alvar Aalto -säätiö.