Vantaan Kehäkukka-arkkitehtuuripalkinto myönnettiin Tikkurilankosken puistoalueen suunnittelijoille
Pyry Kantonen
Kehäkukka-palkinto myönnetään rakennushankkeelle, tapahtumalle, henkilölle tai yhteisölle, joka on kehittänyt tai tuonut esille vantaalaista arkkitehtuuria. Tämänvuotisen palkinnon lisäksi myönnettiin kunniamaininnat Tikkurilan kirkon rakennusprojektista ja Myyrmäen kirkon peruskorjauksesta.
Kehäkukka-palkinto myönnettiin nyt ensi kertaa muutaman vuoden tauon jälkeen. Ehdotuksia palkinnon saajaksi etsittiin avoimella haulla, jossa yleisö sai ehdottaa vuosina 2020–2024 valmistunutta rakennushanketta tai tuolle aikavälille ajoittunutta tapahtumaa tai tekoa.
Koska palkinnon arvoisia ehdotuksia tuli runsaasti, palkintoraati halusi myöntää Kehäkukka-palkinnon lisäksi kaksi kunniamainintaa. Palkintoraatiin kuuluivat Vantaan kaupunkiympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtaja Tero Anttila, kaupunkisuunnittelujohtaja Sampo Perttula, kaupunkikuva-arkkitehti Johanna Ojanlatva sekä arkkitehdit Jenni Hölttä ja Sauli Kosonen. Palkinnot julkistettiin Vantaan arkkitehtuuriseminaarissa Tiedekeskus Heurekassa 8. marraskuuta.
Tikkurilankosken puistoalueesta huokuu historia
Kehäkukka-palkinnon sai Loci Maisema-arkkitehdit Tikkurilankosken puistoalueiden laadukkaasta ja kestävästä maisema-arkkitehtuurista. Vuonna 2021 valmistuneeseen kokonaisuuteen kuuluvat Vernissaranta, Väritehtaanranta ja Vernissasilta.
Alueella on erilaisia oleskelupaikkoja ja kulkureittejä joen äärellä sekä puita ja muuta kasvillisuutta. Jokirannassa oli aikoinaan teollisuutta, joka sittemmin siirtyi muualle. Paikalla ollut pato purettiin vuonna 2019, mikä mahdollisti taimenien nousun jokeen. Alueen historia näkyy käytetyissä materiaaleissa, kuten tiilessä. Myös puretun padon kiviä on käytetty uudelleen muun muassa istuinmuureina.
”Alue on hieno esimerkki luonnon ja kulttuurihistoriallisten arvojen yhteensovittamisesta. Ennen syrjäinen alue on muutettu kaikille avoimeksi, vetovoimaiseksi puistoalueeksi, jossa pääsee veden äärelle”, tuomaristo kiitti.
Tikkurilan kirkkoon on helppo piipahtaa
Ensimmäinen kunniamaininta myönnettiin Vantaan seurakuntayhtymälle ja OOPEAA – Office for Peripheral Architecture -arkkitehtitoimistolle Tikkurilan kirkon rakennushankkeesta.
Vuonna 2021 valmistunut kirkko sijaitsee Asematiellä kävelykadun varrella, ja siitä on muodostunut paikka, jonne on helppo tulla käymään. Kirkko on tilana avoin ja kutsuva, kuin rakennus koko kylälle. Se mahdollistaa erilaisten käyttäjäryhmien kohtaamisen ja palvelee eri käyttäjien tarpeita. Kirkon kadunpuoleisessa osassa on kaikille avoin kahvila ja perheiden oleskelu- ja leikkitila. Kirkkosalin lisäksi rakennuksessa on myös kokoontumis- ja työtiloja.
Tuomaristo kiitteli rakennuksessa käytettyjä materiaaleja kauniiksi ja kestäviksi, kuten eriväriset tiilet julkisivuissa. Sisätiloissa on käytetty rouheaa betonia ja lämmintä puuta. Kirkko on osa umpikorttelia ja muodostaa korttelille veistoksellisen, maamerkkimäisen nurkan viistoine kattoineen.
Lue lisää OOPEAA:sta Valokeilassa-sarjamme artikkelista.
Myyrmäen kirkko peruskorjattiin alkuperäiset arkkitehtoniset arvot säilyttäen
Toinen kunniamaininta myönnettiin Vantaan seurakuntayhtymälle ja Arco Architecture Companylle Myyrmäen kirkon laadukkaasta peruskorjauksesta. Korjauksessa kirkon omaleimaisen arkkitehtuurin arvot on hienosti säilytetty, vaikka korjauksen yhteydessä tehtiin isojakin muutoksia.
Juha Leiviskän suunnittelema, vuonna 1984 valmistunut Myyrmäen kirkko on merkittävä arkkitehtuurikohde ja kansainvälisesti tunnetuimpia vantaalaisia rakennuksia. Kirkko on luokiteltu rakennusperintökohteeksi.
Peruskorjaukseen ryhdyttiin, sillä kirkko kärsi rakenteellisista ja sisäilmaongelmista. Ongelmien korjaamisen lisäksi tehtiin nykytarpeita vaativia muutoksia. Tilojen esteettömyyttä parannettiin ja tiloihin asennettiin modernia tekniikkaa. Muutokset tehtiin alkuperäisen arkkitehtuurin ehdoilla. Peruskorjattu kirkko otettiin käyttöön elokuussa 2024.
Tutustu Myyrmäen kirkkoon finnisharchitecture.fi-verkkopalvelussa.