Valokeilassa: Studio Puisto
Studio Puisto
Helmikuun valokeilaan astuu vieraanvaraisesta ja ympäristöystävällisestä arkkitehtuurista tunnettu Studio Puisto. Kokonaisvaltaista otetta painottava, matkailuarkkitehtuuriin keskittyvä kansainvälinen toimisto on suunnitellut kohteita ja konsepteja niin Suomessa kuin ulkomailla.
Vuonna 2014 Helsingissä perustettu Studio Puisto on kasvanut nopeasti kansainväliseksi tiimiksi. Kuuden osakkaan – Emma Johanssonin, Heikki Riitahuhtan, Mikko Jakosen, Sampsa Palvan, Willem van Bolderenin ja Sami Logrenin – toimistolla työskentelee nykyään yhteensä parisenkymmentä suunnittelijaa. Alati kasvava toimisto toteuttaa tätä nykyä entistä enemmän projekteja myös Suomen ulkopuolella, esimerkiksi Etelä-Koreassa ja Kyproksella.
Studio Puiston suunnittelutyötä ohjaa etenkin pyrkimys monialaiseen hyvinvointiin: “Puisto nimessämme muistuttaa kantavista arvoistamme suunnitella kestävästi ihmistä ja luontoa kunnioittaen.” Kokonaisvaltainen lähestymistapa otetaan huomioon kaikissa projekteissa, jolloin ekologiset, taloudelliset ja sosiaaliset tavoitteet kohtaavat tinkimättä kauneudesta ja toimivuudesta.
Erityisesti matkailukonsepteista tunnettu suunnittelutoimisto uskoo innovatiivisten ratkaisujen voimaan luoda ekologisia elämyksiä: “Olemme alalla, joka on tyypillisesti yhdistetty isoon hiilijalanjälkeen, mutta uskomme vahvasti, että oikeilla valinnoilla voimme suunnitella sekä ainutlaatuisia elämyksiä että tehdä sen kestävästi. Niin yritysten kuin luonnonkin näkökulmasta.”
Uusien kokemusten ja hetkien luominen onkin Studio Puiston arkkitehtuurin ytimessä. Space of Mind -mökkikonsepti syntyi vastauksena pandemialle ja matkustamisen uusille tuulille. Mukautettavissa ja siirrettävissä oleva mökkimoduuli suunniteltiin palauttavaksi ja kotoisaksi piilopaikaksi, joka luo kullekin yksilöllisen tilaisuuden rauhoittua – oli se sitten keskellä syrjäistä metsää tai vaikka omalla takapihalla.
Elämysten mahdollistaminen vaatii pelkän toiminnallisuuden tason ylittävää huomiointia. Rakenteilla oleva Solea-hyvinvointikeskus Kyproksen vuoristossa antaa hyvän esimerkin räätälöidystä ja kaikenkattavasta suunnitteluperiaatteesta. Lomakeskuksen tavoitteena on vaikuttaa vieraiden hyvinvointiin pitkällä tähtäimellä, jotta kyse ei olisi vain viikon pakomatkasta vaan pikemminkin askeleesta parempaan suuntaan elämänmittaisessa skaalassa.
Soleassa keskitytään lisäksi ympäröivää luontoa elvyttäviin ratkaisuihin. “Kyse on paljon muustakin kuin oikeiden materiaalien valinnasta – tutkimme millainen vaikutus rakentamisella on ekosysteemiin, luonnonvaroihin, yhteisöön ja liiketoimintamalliin”, toimisto listaa. Solean arkkitehtuuri säästää luonnonvaroja esimerkiksi painovoimaista ilmanvaihtoa ja vesivirtauksia hyödyntämällä.
Studio Puiston keskeiset arvot pohjaavat pohjoismaiseen ajattelutapaan ja pyrkivät tuomaan ympäristövaikutukset entistä laajempaan tietoisuuteen. “Hyvä arkkitehtuuri on harmoniassa luonnon kanssa”, toimistolta kommentoidaan. Uusien konseptien kunnianhimoiset tavoitteet pohjaavat aina loppujen lopuksi ympäröivän ekosysteemin vaalimiseen.
Kokemuksellinen ja toiminnallinen lähestymistapa näkyy myös yhdessä Nomaji maisema-arkkitehtien kanssa suunnitellulla Lammassaaren pitkospolulla. Projektissa korostui saumaton sopusointu ympäröivän luonnon kanssa, mutta myös lähivirkistysalueen entistä laajempi käytettävyys. Esteetön ja saavutettava polku on tuonut luontokeitaan osaksi yhä useamman kaupunkilaisen elämää.
Vieraanvaraisilla majoitusratkaisuilla ja uudenlaisilla asumiskonsepteilla ei kuitenkaan pyritä kulkemaan lyhytkestoisten trendien mukana, vaan sekä sopeutumaan ajattomiin periaatteisiin että rakentamaan täysin uusia aikaa kestäviä ratkaisuja. Ihmisen ja luonnon, kestävyyden ja innovatiivisuuden tai elämysten ja taloudellisuuden yhdistäminen vaatii harkittua, mutta rohkeaa otetta.
Lue lisää Studio Puistosta tästä linkistä.
Valokeilassa-sarjassa arkkitehteja tai arkkitehtitoimistoja pyydetään kertomaan kuvilla ja lyhyillä teksteillä toimintaansa ohjaavista arvoista ja suunnitteluperiaatteistaan. Studio Puiston Valokeilassa-kuvasarjat julkaistaan Archinfon Instagram-tilillä tässä linkissä.
Kaikki tähän asti julkaistut Valokeilassa-kuvasarjat löydät Instagramista tunnisteella #FinArchSpotlight ja artikkelit tästä linkistä.