Takaisin artikkeleihin

Valokeilassa: Collaboratorio

Kaksi ihmistä tiiliseinän edessä.

Collaboratorio

Tällä kertaa Valokeilaan astuu tutkiva arkkitehtitoimisto, joka luottaa luonnonmukaisiin materiaaleihin ja harkittuihin valintoihin. Kansainvälisen toimiston tavoitteena on uudistaa suomalaista rakennuskulttuuria.

Teksti: Anna Rusi

Arkkitehdit Kristiina Kuusiluoma ja Martino De Rossi halusivat työskennellä arkkitehtuurin alalla omien arvojensa mukaan. Vuonna 2016 syntyi nimensä mukaan yhteistyöhön nojaava, perinteisestä arkkitehtuurista inspiroituva ja luonnonmukaisiin materiaaleihin erikoistunut arkkitehtitoimisto Collaboratorio.

Helsingissä sijaitseva, myös kansainvälisesti suunnitteleva toimisto painottaa työssään kokonaisvaltaisia ja harkittuja valintoja: “Uuden rakennuksen rakentamisella on aina merkittävä ympäristövaikutus, joten Collaboratoriossa tehdään jokainen valinta – erityisesti materiaalivalinnat – tarkoin harkiten, huomioiden niiden vaikutukset luontoon, ilmastoon ja ihmisiin.”

Pälkäneelle valmistuvan Metsälinnan rakennustöissä hyödynnetään tontilta karsitut puut. kuvat: Collaboratorio

Collaboratorion viimeisimpiin projekteihin kuuluvat tänä vuonna valmistuva Asuntoreformi 2018 -arkkitehtuurikilpailun voittajatyö Kuokkalan Kalon Jyväskylässä sekä massiivisesta oljesta rakennettu pientalo Villa Koppar. Asumisen arkkitehtuuria ja opetusrakennuksia suunnitteleva toimisto on astunut myös kalustesuunnittelun puolelle ja osallistuu aktiivisesti ekologisempien rakennusmateriaalien kehitykseen.

Kuusiluoman ja De Rossin mukaan kohteet syntyvät luontevasti, kun taustalla on laadukas ja läpinäkyvä työprosessi. “Onnistunut rakennus ei synny vain yhden arkkitehdin ansiosta, vaan vaatii monen osapuolen yhteistyötä ja kykyä yhdistää erilaisia näkemyksiä”, kertoo Kuusiluoma, “Esimerkiksi Villa Kopparin tapauksessa kaikki osapuolet tiesivät alusta alkaen yhteiset tavoitteet: ympäristöystävällisyys, käytännöllisyys ja estetiikka.” Collaboratorion tehtäväksi jää vielä yhteisten tavoitteiden ja erilaisten näkemysten yhdistely toimivaksi kokonaisuudeksi.

Villa Kopparissa tavoiteltiin ympäristöystävällisyyttä ja käytännöllisyyttä estetiikasta tinkimättä. Olkiseinät antavat rakennukselle vankan ja kotoisan ilmeen. kuvat: Simone Bossi, Niclas Mäkelä

Collaboratorio kuvaa itseään tutkivaksi arkkitehtitoimistoksi. Tutkimus näkyy niin materiaalien käytössä ja innovoinnissa kuin myös jokapäiväisessä työssä ja valintojen perustelussa. "Arkkitehdin työ on erityislaatuinen, koska se on visuaalista ja näkyvillä olevaa”, kuvailee De Rossi, ja muistuttaa, että arkkitehdin työtä arvioivat monet – myös ne, jotka eivät tunne alaa syvällisesti. “Siksi arkkitehdin tärkein tehtävä on perustella jokainen valintansa huolellisesti ja ymmärrettävästi.” Valintoja on perusteltava sekä asiakkaille että projektin muille osapuolille: arkkitehdin on siis osattava tiedon ja tutkimuksen pohjalta kiteyttää monimutkaisetkin ratkaisut selkeään muotoon.

Biopohjaisten materiaalien, kuten puun ja oljen lisäksi Kuusiluoma ja De Rossi ovat tuoneet arkkitehdin työkalupakkiin polttamattoman saven. Collaboratorio on vuodesta 2017 alkaen kehittänyt massiivisavirakentamista yhdessä Vihdin Betonin kanssa. Yhteistyöstä syntynyt Luonnonbetoni on ekologisempi vaihtoehto betonille, ja sen hiilipäästöt ovat noin 3,5 % suomalaisen betonin päästöistä. Luonnonbetonissa sementin sijaan kiviaineksia sitoo savi.

collaboratorio_luonnonbetoni
Luonnonbetonin savi- ja kiviainekset voivat olla kokonaisuudessaan kierrätys- ja ylijäämämateriaaleja. kuva: Collaboratorio

"Arkkitehdeilla on suuri vastuu siitä, mitä rakennetaan ja miten se vaikuttaa ympäristöön”, muistuttaa Kuusiluoma. Koska rakennusmateriaalit muodostavat yhä suuremman osan rakennushankkeiden päästöistä, Collaboratorio pyrkii pysymään ajan tasalla uusista innovaatioista ja myös kehittämään entistä ekologisempia ratkaisuja. Kuusiluoma ja De Rossi pitävät tärkeänä, että arkkitehti uskaltaa myös ehdottaa asiakkaalleen uusia, kestävämpiä vaihtoehtoja.

Materiaaleilla on luonnollisesti merkkirooli Collaboratorion toiminnassa – sekä tutkimuksen ja innovoinnin osalta että toimiston tekemän arkkitehtuurin ominaispiirteissä. Materiaalivalinnat ohjaavat usein koko suunnitteluprosessia alusta asti. Esimerkiksi massiivisaven tai olkiseinien käyttö vaikuttaa rakennuksen muotoon ja rakenteisiin, ja muovaa kohteen materiaalin ympärille. “Materiaalisuus tuo arkkitehtuuriin syvempiä ulottuvuuksia”, De Rossi tiivistää.

Villa Kopparissa olkiseinäelementit on rapattu savella. Työn alla oleva Villa Elisabet Karjalohjalla on Suomen ensimmäinen pilottihanke, jossa sekä seinät että laatat ovat iskettyä savea. kuvat: Simone Bossi, Collaboratorio

Yksi toimiston tavoitteista on uudistaa suomalaista rakennuskulttuuria. Suunnittelijakaksikko toivoo, että tulevaisuudessa arkkitehtuurin alalla tartutaan entistä rohkeammin uusiin, aidosti ekologisiin ratkaisuihin. Tällä hetkellä toimistolla on työn alla esimerkiksi Villa Elisabetin pilottihanke, jossa kehitetään ylijäämämaasta ja -sorasta valmistettuja elementtiseiniä ja -laattoja. “Yksi unelmaprojekteistamme, jonka parissa työskentelemme, on atriumtalo, joka on rakennettu kokonaan ylijäämäisestä ja kierrätetystä savesta ja kivestä. Sen toteutuminen olisi meille merkittävä askel kohti visiotamme luonnonmukaisesta ja kestävästä arkkitehtuurista”, Kuusiluoma ja De Rossi kertovat.

“Toivoisimme, että Suomessa oltaisiin hieman rohkeampia kokeilemaan luonnonmukaisia, mutta suorituskykyisiä materiaaleja ja uudenlaisia rakennustapoja niiden hyödyntämiseen, myös vaativammissa projekteissa. Muutos vanhaan tapaan tehdä vaatii aina tilaajan, joka uskaltaa olla ensimmäinen!"


Lue lisää Collaboratoriosta toimiston omilla verkkosivuilla tästä linkistä.

Valokeilassa-sarjassa arkkitehteja tai arkkitehtitoimistoja pyydetään kertomaan kuvilla ja lyhyillä teksteillä toimintaansa ohjaavista arvoista ja suunnitteluperiaatteistaan. Collaboratorion Valokeilassa-kuvasarjat julkaistaan Archinfon Instagram-tilillä.

Kaikki tähän asti julkaistut Valokeilat löydät Instagramista tunnisteella #FinArchSpotlight ja artikkelit tästä linkistä.