Takaisin artikkeleihin

Valokeilassa: Arkkitehtitoimisto A-Konsultit

Ihmisiä kerääntyneenä yhteen joukkoon puistossa sijaitsevalle portaikolle.

Arkkitehtitoimisto A-Konsultit

Eliel Saarisen syntymäpäivän 20. elokuuta kunniaksi Valokeilassa nähdään arkkitehtitoimisto, joka työskentelee parhaillaan Helsingin päärautatieaseman ja Kansallismuseon korjausten parissa. Yli 60-vuotias toimisto on tullut tunnetuksi myös modernien merkkirakennusten korjaus- ja kehityshankkeista sekä ympäristöään kunnioittavista uudisrakennuksista.

Eliel Saarisen 151. syntymäpäivän lähestyessä Suomen historian yhden maineikkaimman arkkitehdin työt ovat suurten muutosten keskellä. Saarisen yhteisen toimiston Herman Geselliuksen ja Armas Lindgrenin kanssa suunnittelema, vuonna 1910 valmistunut Kansallismuseo on ollut yleisöltä suljettuna lokakuusta 2023 lähtien, jolloin käynnistyi museorakennuksen peruskorjaus ja laajennustyöt. Museon on tarkoitus aueta taas vuonna 2027.

Toista Saarisen Suomen päätöistä, Helsingin päärautatieasemaa, on kehitetty useamman vuoden ajan, vaikka asemarakennus on ollut keskeytyksettä matkustajien käytössä. Kehityshankkeen ensimmäinen vaihe valmistui vuonna 2022 ja toinen vaihe ensi vuonna.

Näiden Helsingin maamerkkien korjaus- ja kehityshankkeiden parissa toimii yksi alan pitkäaikaisista toimijoista, Arkkitehtitoimisto A-Konsultit. Molemmissa hankkeissa on mukana myös Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli. 

AKonsultitKollaasi1
A-Konsulttien viimeisimpiin korjaushankkeisiin kuuluvat Helsingin päärautatieasema (vas.) ja Hakaniemen kauppahalli. kuvat: Esa Naukkarinen, Kuvatoimisto Kuvio

A-Konsulteille käynnissä olevien Saarisen kohteiden sekä hiljattain valmistuneen Karl Hård af Segerstadin ja Einar Flinckenbergin suunnitteleman Hakaniemen kauppahallin (1914) korjaushankkeet ovat tuoneet ainutlaatuisen mahdollisuuden korjata ja kehittää suomalaisia jugendarkkitehtuurin helmiä tuleville sukupolville.

“Lähtökohdat ovat aina erilaisia, esimerkiksi Hakaniemen kauppahallissa haluttiin korjata 1970-luvun muutostöiden virheitä. Joskus on tarkoituksenmukaista tehdä suurempia muutoksia, joskus taas on perusteltua säilyttää aiempien onnistuneiden peruskorjausten henkeä”, kertoo arkkitehti Jyrki Iso-Aho, A-konsulttien toimitusjohtaja ja monen korjaushankkeen pääsuunnittelija.

Arkkitehtuuri merkitsee A-Konsulteille arkiympäristöä ylevöittävää suunnittelua, jossa kyse on yksinkertaisen ongelmanratkaisun sijaan aina kokonaisvaltaisen tasapainon ja usein vaikeasti mitattavan laadun tuottamisesta. Toimiston suunnittelua ohjaavat kestävän kehityksen eri ulottuvuudet aina ekologisuudesta sosiaaliseen oikeudenmukaisuuden ja kulttuurihistorian arvostamiseen.

“Toimistollamme on vahva halu olla mukana löytämässä ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen – tähän emme voi olla reagoimatta. Myös kulttuurihistorian arvostaminen on meille tärkeää. Korjausrakentamisessa sekä säilytämme vanhaa että käytämme huomattavasti vähemmän luonnonvaroja kuin uudisrakentamisessa”, sanoo arkkitehti Ville Kuhmonen, yksi toimiston nuorista osakkaista.

Vuonna 1962 perustetulla toimistolla on laaja portfolio myös uudisrakennusten suunnittelusta, kuten julkisista rakennuksista, asuinrakennuksista ja oppilaitoksista. Toimiston arkkitehtuuria leimaa nöyrä suhtautuminen olemassa olevaan ympäristöön.

“Haluamme suunnitella rakennuksia kaikille ihmisille. Ikävä kyllä Suomen nykyhallituksen leikkaukset muun muassa sosiaalisen asuntotuotannon rahoitukseen vaikeuttavat tätä työtä”, sanoo Iso-Aho.

“Arvostamme suuresti myös kulttuurihistoriaa, ja purkamisen vuoksi menetetty rakennusperintömme saa minut surulliseksi”, hän jatkaa.

AKonsultitKollaasikuva2
Rautatieaseman (vas. ja kesk.) ja Kansallismuseon (oik.) korjaussuunnitteluhankkeet toteutetaan yhteistyössä, johon kaikki tuovat omat, toisiaan täydentävät vahvuutensa. kuvat: Esa Naukkarinen, Kuvatoimisto Kuvio, Foto Roos

Toimiston vaativat suunnittelukohteet ovat tehneet yhteistyön muiden toimistojen kanssa luontevaksi. Viime vuosina tiivistä yhteistyötä on tehty Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin sekä Helander-Leiviskä Arkkitehtien kanssa, jotka molemmat toimivat A-Konsulttien kanssa samoissa tiloissa.

“Yhteistyö Tallin kanssa alkoi jo kauan ennen muuttoa yhteisiin tiloihin, mutta ensimmäiset toteutettavat yhteishankkeet saimme juuri koronan kynnyksellä. Yksi näistä on rautautieasema. Nykyään olemme enemmän tai vähemmän kuin samaa toimistoa”, Iso-Aho kertoo.

“Kansallismuseon edellisen peruskorjauksen suunnitellut Helander-Leiviskä tuli Tallin vanavedessä mukaan, ja oli järkevää, että teemme museohankkeessa yhteistyötä kolmen toimiston kesken. Yhteistyö on sujunut häkellyttävän hyvin”, hän jatkaa. 

Jugendhelmien lisäksi A-Konsultit on tullut tunnetuksi modernististen rakennusten korjauksista ja muutoksista. Näihin kuuluvat monet Alvar Aallon toimiston rakennukset, kuten Jyväskylän yliopiston päärakennus, Stora Enson entinen pääkonttori, Finlandia-talo sekä Aalto2-museokeskus Jyväskylässä. Aalto-kohteiden parissa A-Konsultit on saanut työskennellä jo kahden vuosikymmenen ajan.

AKonsultitkollaasi3
A-Konsultit on suunnitellut useita Aalto-kohteiden peruskorjauksia, kuten Jyväskylän yliopiston päärakennuksen ja Aalto2-museokeskuksen, jonne toimisto myös suunnitteli laajennuksen. Sibelius-Akatemian aiemmin käyttämään, Väinö Vähäkallion suunnittelemaan rakennukseen vuodelta 1931 toimisto suunnitteli laajennusosan, ja kokonaisuus on nyt asuinkäytössä. kuvat: Kuvatoimisto Kuvio, Arkkitehtitoimisto A-Konsultit

Yli 60 vuotta toiminut arkkitehtitoimisto katsoo edelleen kohti tulevaa, ja vastuuta toimiston pyörittämisestä on jaettu myös nuoremmille sukupolville. Vuonna 2022 uusina osakkaina aloittivat Ville Kuhmonen, Matti Heikkinen ja Panu Söderström.

“Olen jo pidemmän aikaa halunnut saada uutta sukupolvea osakkaiksi, ja tämä tuli mahdolliseksi, kun alkuperäiset osakkaat siirtyivät pois aktiivisesta toiminnasta. Uusilla osakkailla oli jo pitkä kokemus hankkeissamme, mutta muutos aiempaan on silti suuri. Olen innostunut toimistomme tulevaisuudesta”, Jyrki Iso-Aho sanoo.

"Toimiston pyörittäminen tulee jatkossakin perustumaan nykyiselle, pitkään kantaneelle arvopohjalle. Samalla tullaan hakemaan uusia tapoja vastata epävarman maailmantilanteen haasteisiin", jatkaa Kuhmonen. 

"Haluamme myös rakentaa toimistoa, jossa on kiva olla ja työskennellä. Kaikki kuitenkin lähtee siitä, että itse työ on innostavaa – ja että työpaikalla myös viihtyy."


Tutustu A-Konsultteihin toimiston omilla verkkosivuilla.

Valokeilassa-sarjassa arkkitehteja tai arkkitehtitoimistoja pyydetään kertomaan kuvilla ja lyhyillä teksteillä toimintaansa ohjaavista arvoista ja suunnitteluperiaatteistaan. A-Konsulttien Valokeilassa-kuvasarjat julkaistaan Archinfon Instagram-tilillä.


Kaikki tähän asti julkaistut Valokeilaat löydät Instagramista tunnisteella #FinArchSpotlight ja artikkelit tästä linkistä.