Valokeilassa: AOR Arkkitehdit
AOR Arkkitehtien toimisto sijaitsee Liisankadulla Albert Edefeltin ateljeena toimineessa tilassa. kuva: AOR Arkkitehdit
Vuoden 2021 arkkitehtuurin valtionpalkinnon sai marraskuussa nuori helsinkiläistoimisto, jonka nimi on koreillut useiden viime vuosien tärkeimpien arkkitehtuurikilpailujen kärkisijoilla. Valokeilassa-sarja nostaa esiin ajankohtaisia suomalaisen arkkitehtuurin tekijöitä.
Erkko Aarti, Arto Ollila ja Mikki Ristola perustivat AOR Arkkitehdit vuonna 2015, kun kaksi heistä oli vielä arkkitehtiopiskelijoita. Pian sen jälkeen heidän ehdotuksensa voitti Helsingin Jätkäsaaren koulun suunnittelusta käydyn yleisen arkkitehtuurikilpailun. Koulun valmistumiseen mennessä kaikki kolme olivat valmistuneet arkkitehdeiksi ja kilpailuvoittoja oli tullut lisää. Muun muassa Tuusulaan rakenteilla oleva maailman toiseksi suurin hirsikoulu perustuu vuoden 2018 kilpailuvoittoon, ja kouluja toimistolla on työn alla muitakin.
Myös valtionpalkintoperusteluissa nostettiin esiin AOR:n erinomainen menestys arkkitehtuurikilpailuissa. Valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunnan laatimissa perusteluissa todettiin, että jo toimiston ensimmäinen merkittävä voitto osoitti, että he osaavat toteuttaa kilpailuehdotuksesta laadukkaan arkkitehtonisen toteutuksen. Perustelujen mukaan Jätkäsaaren peruskoulu edustaa innovatiivista nykyarkkitehtuuria.
AOR tunnetaan ehkä parhaiten koulujen suunnittelusta, mutta kansainvälisen kiinnostuksen ja suuren yleisön huomion herätti toimiston suunnitelma Tampereen taidemuseon laajennukseksi, josta käydyn arkkitehtuurikilpailun AOR voitti vuonna 2017. Eri puolilta maailmaa tulleiden 147 ehdotuksen joukosta ”Siilo” nousi voittajaksi vahvalla, formalistisella ideallaan.
”Suunnittelutehtävänä museo on arkkitehdin näkökulmasta hieno rakennustyyppi. Esteettiset arvot on sisäänkirjoitettu suunnitteluun, toisin kuin monessa muussa rakennustyypissä”, kertoi nyt hankesuunnitteluvaiheeseen edenneen museon pääsuunnittelija Erkko Aarti viime keväänä Tampereen Suomalaisen Klubin julkaisussa.
Neljän arkkitehtiosakkaan – Aarti, Ollila, Ristola sekä Kuutti Halinen – lisäksi AOR Arkkitehdit työllistää tällä hetkellä kymmenisen suunnittelijaa. Valokeilassa-sarjaan toimisto valitsi kolme museokilpailuihin tekemäänsä ehdotusta, jotka eivät ole päätyneet toteutettaviksi.
Arkkitehtien mukaan museo on tällä hetkellä – ja ehkä aina – murroksessa ja aiheena mitä ajankohtaisin ajatellen esimerkiksi Helsingin Makasiinirannan käynnissä olevaa suunnittelua, jossa luodaan suuntaviivat myös tulevalle arkkitehtuuri- ja designmuseolle.
Archinfon Instagram-tilillä tunnisteella #FinArchSpotlight julkaistavat kolme kuvasarjaa esittelevät AOR:n ehdotukset Sara Hildénin taidemuseoksi Tampereelle, Projekt Albert -taidemuseoksi Tammisaareen ja Brädgårdenin galleria- ja vierailukeskukseksi Noormarkkuun. Ehdotuksia yhdistää paitsi käyttötarkoitus, myös niiden suhde olemassa olevaan rakennus- ja kulttuuriperintöön.
”Vuoropuhelu olemassa olevan ja paikan historian kanssa on keskeisessä roolissa suunnittelussamme. Pyrimme aina tulkitsemaan kontekstia ja sopeuttamaan suunnitelmamme siihen. Kulttuurirakennusten kohdalla tämä on erityisen tärkeää”, kertoo Aarti toimiston suunnitteluperiaatteista.
Vuonna 2018 AOR Arkkitehdit sai Pietilä-palkinnon, jonka Rakennustietosäätiö myöntää tunnustuksena merkittävästä työstä arkkitehtuurin uudistamiseksi. Vuonna 2020 isobritannialainen Royal Academy valitsi AOR:n yhdeksi arvostetun Dorfman Awardin neljästä finalistista. Lue lisää tästä linkistä.
Lue Archinfon uutinen AOR:n saamasta valtionpalkinnosta tästä linkistä.
Katso AOR:n Valokeilassa-kuvasarjat Archinfon Instagram-tilillä tästä linkistä.
Tutustu AOR Arkkitehteihin toimiston verkkosivuilla tästä linkistä.