Takaisin artikkeleihin

Uusi palkinto nostaa esiin nuorten suunnittelijoiden näkemyksiä kestävästä suunnittelusta

Mies pitämässä esitelmää.

Miina Jutila

Arkkitehtuurin ja muotoilun maisterin lopputöille myönnettävä Damyn Tulevaisuus-palkinto pyrkii vahvistamaan alojen asemaa suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa.

Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon ystävät Damy ry on perustanut palkinnon parhaille arkkitehtuurin ja muotoilun alojen maisterin lopputöille. Damyn palkinto pyrkii tukemaan yhdistyneiden Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon toiminnan aihealueita nostamalla esiin tulevaisuuden tekijöiden näkemyksiä kestävästä ja luonnonvaroja säästävästä suunnittelusta ja hyvinvointia luovasta visuaalisesta kulttuurista.

Palkintoehdokkaita pyydettiin kaikista Suomen korkeakouluista, joiden koulutusohjelmista valmistuu arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin, sisustusarkkitehtuurin tai muotoilun alan maistereita. Nyt ensimmäistä kertaa myönnetty palkinto jaettiin Eliel ja Eero Saarisen syntymäpäivänä 20. elokuuta, jota yhdistys on pitkään viettänyt vuosipäivänään.

Palkitut lopputyöt esittävät konkreettisia ratkaisuja 

Ensimmäinen Tulevaisuus-palkinto myönnettiin Oulun yliopistosta arkkitehdiksi valmistuneelle Jyri Fältille, joka tutki yhdyskuntasuunnittelun alan lopputyössään Helsingin Hakaniemenrannan täydennysrakentamista resilienssi-käsitteen pohjalta. Työn ohjaajina olivat professorit Tarja Outila ja Janne Pihlajaniemi.

Palkintotuomaristo piti Fältin lopputyön aihevalintaa erittäin ajankohtaisena ja tarpeellisena. Fält tarkasteli työssään arkkitehtonisia keinoja, joilla rakennetun ympäristön muutoksensietokykyä voidaan lisätä. Suunnitteluratkaisujen selkeä ja helposti ymmärrettävä esittämistapa luo edellytyksiä eri alojen asiantuntijoiden ja yleisön väliseen keskusteluun.

”Arkkitehtuurissa ja yhdyskuntasuunnittelussa aikajänne ensimmäisistä luonnoksista toteutuneisiin hankkeisiin voi olla hyvin pitkä, ja tämän prosessin aikana ympäristön ja elämisen olosuhteet voivat muuttua odottamattomasti. Halusin diplomityöni olevan helposti lähestyttävä ja innoittavan ideoimaan uudenlaisia suunnitteluratkaisuja, jotka ottaisivat huomioon rakennetun ympäristön kyvyn sopeutua ja varautua muuttuviin olosuhteisiin”, sanoi palkinnon voittanut Fält.

Kahdelle Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen lopputyölle myönnettiin tunnustuspalkinnot. Fashion, Clothing and Textile Design -koulutusohjelmasta valmistunut Praejeen Kunawong tutki taiteen maisterin työssään hävikkiruuan hyödyntämistä tekstiilikuitujen värjäyksessä. Creative Sustainability -koulutusohjelmasta valmistunut Savannah Vize tutki lopputyössään ympäristökriisin osa-alueiden havainnollistamista leikillisyyden ja pelillisyyden avulla.

Damy Tulevaisuus-palkinto
Palkitut Jyri Fält (toinen vasemmalta), Savannah Vize ja Praejeen Kunawong palkintotuomariston ympäröiminä, vasemmalta professori emeritus Yrjö Sotamaa, tuomariston sihteeri Timo Heikka, muotoilija Hannu Kähönen ja arkkitehti Miina Jutila. Tuomariston jäsen, arkkitehti Pia Sarpaneva puuttuu kuvasta. kuva: Jari Jetsonen

Arkkitehtuurista ja muotoilusta kiinnostuneiden yhdistys

Vuonna 1987 Taideteollisuusmuseon ystävät -nimisenä perustetun Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon ystävät Damy ry:n tarkoitus on paitsi tukea ystävämuseoidensa toimintaa, tehdä suomalaista arkkitehtuuria ja muotoilua tunnetuksi ja lisätä jäsentensä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Museoiden toimintaa yhdistys tukee muun muassa vapaaehtoistyöllä ja tutustumalla museoiden näyttelyihin. Lisäksi yhdistys järjestää jäsenilleen luentotilaisuuksia, tutustumiskäyntejä ja opastettuja matkoja.

”Toimintamme Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon ystäväyhdistyksenä katsoo tulevaisuuteen, kohti museoiden yhdistymistä yhden katon alle uudessa museorakennuksessa. Tämän päivän vastavalmistuneet arkkitehdit ja muotoilijat ovat tulevaisuuden tekijöitä, ja perustamallamme palkinnolla haluamme nostaa esiin heidän ajatteluaan. Oli innostavaa nähdä, miten tärkeitä ja monipuolisia aiheita kaikki palkintoehdokastyöt käsittelivät – ja miten lahjakkaita tekijöitä kouluistamme valmistuu”, sanoi Damyn puheenjohtaja Matti Rautiola.

Lue lisää tästä linkistä.