Takaisin artikkeleihin

Uusi Eurooppalainen Bauhaus vuonna 2025: palkintoja, rahoitushakuja ja tukea toimijoille

Kuvituskuva

Olivier Faber

Lue koottu katsaus NEB-aloitteen ajankohtaisista toimista alkuvuodelle 2025. Mukana muun muassa tietoa ajankohtaisista NEB-palkinnoista, joiden haku on auki 14.1.–14.2.2025.

Uusi eurooppalainen Bauhaus (NEB) on ollut Euroopan vihreän siirtymän yksi keskeisimpiä kärkihankkeita jo neljän vuoden ajan. Euroopan komission presidentti Ursula Von der Leyenin puheessa syyskuussa 2020 lanseerattu visio aikamme Bauhausista on sittemmin kehittynyt ideasta tuhansien toimijoiden aktiiviseksi verkostoksi, joka tuo arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuurin osaksi Euroopan ilmastotavoitteita.

Mitä aloitteella on luvassa tulevaisuudessa? Aloitteen tulevaisuutta leimaavat erityisesti Ursula von der Leynin toisen komission painopisteet ja aloitteen rahoituspohjan vakiintuminen vuodesta 2025 alkaen. Ruohonjuuritason osallistumista korostavan aloitteen painotuksiin vaikuttavat vahvasti myös aloitteen partnerit, ystävät ja muut toimijat joiden määrä on kasvanut myös Suomessa.

Uudet komissaarit edistävät aloitetta monialaisesti

Vihreän siirtymän samanaikaista ekologista, sosiaalista ja esteettistä painopistettä korostava NEB-aloite syntetisoi useita EU:n politiikkaohjelmia. Ursula von der Leyenin ensimmäisen komission kaudella NEB-toimissa korostui eritysesti alueellinen ja sosiaalinen koheesio osana ekologista jälleenrakennusta. Edellisessä EU-komissiossa koheesio- ja uudistusasioista vastaava komissaari Elisa Ferreira oli von der Leyenin ohella yksi aloitteen merkittävistä vastuukomissaareista.

Loppuvuodesta 2024 aloittanut Ursula von der Leyenin toinen komissio on aloittamassa työtään. On vielä aikaista sanoa, minkälaisen roolin NEB tulee ottamaan komission toimissa konkreettisesti, mutta lähtökohtaisesti NEB on sisällöltään tunnistettu useamman komissaarin vastuualueelle kuuluvaksi.


Von der Leyenin loppuvuodesta nimittämän komission sisäiseen ”NEB-perheeseen” kuuluvat komissaarit Ekaterina Zaharieva (startup-yritykset, tutkimus ja innovointi), Jessika Roswall (ympäristöasiat, vesiresilienssi ja kilpailukykyinen kiertotalous), Henna Virkkunen (varapuheenjohtaja, teknologinen omavaraisuus, turvallisuus ja demokratia), Raffaele Fitto (koheesio ja uudistukset) ja Dan Jørgensen (energia- ja asumisasiat).

Uusia kumppaneita Suomesta mukaan aloitteeseen

NEB-kumppanit (NEB partners) ovat keskeisiä aloitteen toimijoita. Kumppanien määrä on kasvanut myös Suomessa. Loppuvuodesta 2024 Suomen NEB-partnerien joukkoon liittyi Oulun Meri-Toppilassa toimiva AaltoSiilo.

AaltoSiilo pyrkii NEB-kumppanuuden kautta edistämään erityisesti teollisen aikakauden rakennusperinnän roolia vihreässä siirtymässä, uusia tapoja uusiokäyttää betonia sekä tuoda tiede, taide ja rakennusperintö vuoropuheluun keskenään.

Lue juttu AaltoSiilon NEB-kumppaniudesta täältä.

Suomen muita NEB-kumppaneita ovat AaltoSiilon lisäksi Rakennustietosäätiö, Aalto-yliopisto, Aalto-yliopiston Cumulus-verkosto, ACCAC Finland – Esteetön taide ja kulttuuri ry, Metropolia-ammattikorkeakoulu, Savon soitannollinen seura sekä Turun yliopiston yhteydessä toimiva SELMA-tutkimuskeskus.

Ohjeita kumppaniksi tai NEB-ystäväksi liittymiseen löytyy täältä.

NEB Facility mahdollistaa NEB-hankkeille vakaamman rahoituspohjan

Uusi eurooppalainen on otettu mukaan Horisontti Euroopan rahoitusohjelmaan. Horisontti Eurooppa on EU:n kaikkien aikojen suurin panostus tutkimuksen ja innovaatioiden tukemiseen. Horisontti Euroopan kautta vihreän siirtymän ja digitalisaation toteutumista, jotta EU saavuttaa tavoitteensa ilmastoneutraalista Euroopasta vuoteen 2050 mennessä.

Uusi rahoitus avaa mahdollisuuksia NEB-projektien pitkäjänteiseen kehittämiseen. Horisontti Euroopan rahoittaman NEB Facilityn tavoitteena on luoda ja laajentaa innovatiivisia ratkaisuja, joilla voidaan kehittää Eurooppaa kestävään ja osallistavaan suunnitteluun perustuvien toimien avulla.

Vuosina 2025–2027 toteutettavan NEB Facilityn tavoitteena on:

(1) Parantaa vihreän siirtymän sosiaalista ja paikallista ulottuvuutta ottamalla vahvistamalla paikallisdemokratiaa

(2) Kehittää uudenlaisia kiertotalouteen ja vähähiilisyyteen liittyviä ratkaisuja rakennetun ympäristön kestävyyssiirtymässä.

(3) Löytää uusia liiketoimintamalleja, joilla rakennusteollisuus voi sisällyttää NEB-arvot omaan toimintaansa kilpailukyky ja kannattavuus huomioiden

Horisontti Euroopan kautta jaettava tutkimus- ja innovaatiotoimintaan (R&I) liittyvä NEB-rahoitus on kokonaissummaltaan 120 miljoonaa vuodessa.

NEB-aloitteelle kanavoidaan rahoitusta edelleen myös muiden EU:n rahoitusohjelmien kautta. Horisontti Euroopan kautta myönnettävän tutkimus ja innovaatio (R&I) -rahoituskomponentin ohella NEB Facilityn Roll-out -komponentti kanavoi aloitetta osaksi muita EU:n rahoitusohjelmia.

Oheisesta kaaviosta selviää NEB Facilityn tarkempi sisäinen työnjako:

NEB Facilityn myötä myös aloiteen kansallinen koordinaatio vahvistuu. Suomen osalta Horisontti Euroopan rahoitushauista (NEB Horizon Europe NCP) ohjeistaa EU-rahoitusasiantuntija Emmi Nahi ja Business Finland. Roll out -komponentin ja NEB-yhteisön koordinoinnista (NEB Policy NCP) vastaa edelleen yhteiskunnallisen vaikuttamisen asiantuntija Aleksi Lohtaja ja Archinfo.

Alustavan aikataulun mukaan ensimmäinen NEB Facility -rahoitushaku avautuu 6.5.2025 ja päättyy 12.11.2025. Rahoitushaku jakautuu kolmeen pääkategoriaan:

1. Vihreän siirtymän, sosiaalisen osallisuuden ja paikallisdemokratian yhdistäminen

2. Kiertotalouden ja uusiutuvien menetelmien soveltaminen rakennetussa ympäristössä

3. Innovatiivinen rahoitus ja uusien liiketoimintamallien kehittäminen rakennetun ympäristön muutokseen

Hauista tiedotetaan tarkemmin kevään aikana. Myös tarkempi Roadmap of NEB facility -ohjeistus julkaistaan helmikuussa 2025.

NEB-palkinnot vuodelle 2025

Paljon huomiota saaneet NEB-palkinnot (NEB Prizes) ovat jaossa jälleen vuonna 2025. Palkinnot luovat mahdollisuuksia erityisesti pienemmille toimijoille kehittää omaa hankettaan eteenpäin palkintorahoituksen turvin.

New European Bauhaus Prizes -palkinnoilla palkitaan joka vuosi useita hankkeita, uusia konsepteja ja ideoita, jotka ovat NEB:n periaatteiden ja arvojen mukaisia.

Asiantuntijaraati ja yleisöäänestys valitsevat yhteensä 22 voittajaa (ensimmäinen sija) ja toiseksi sijoittunutta (toinen sija). Palkinnot ovat suuruudeltaan 10 000 - 30 000 € per hanke.

Edellisten vuosien tavoin palkintoja voivat hakea EU:ssa, Länsi-Balkanilla ja Ukrainassa toteutetut hankkeet.

EU:n tulevien vuosien poliittisten linjausten mukaisesti asuminen on yksi vuoden 2025 kilpailun painopistealueista. Uusi palkintokategoria tukee EU:n pyrkimyksiä parantaa asumisen kohtuuhintaisuutta myöntämällä neljä NEB Affordable Housing -palkintoa hankkeille, jotka tarjoavat kestäviä, osallistavia, kauniita ja kohtuuhintaisia asumisratkaisuja NEB:n arvojen ja periaatteiden mukaisesti.

Aikaisempina vuosina NEB-palkintoihin on jätetty yhteensä lähes 5 000 hakemusta, ja palkinnot ovat olleet 15 000-30 000 euroa. Palkittuja hankkeita on jaettu 72:lle voittajalle ja toiselle sijalle sijoittuneelle, yhteensä lähes 1,5 miljoonan euron arvosta.

NEB-palkintohaku on nyt auki! Voit hakea palkintoja 14. tammikuuta 2025 ja 14. helmikuuta 2025 välisenä aikana.

Lue lisää palkinnnoista, hakukriteereistä ja käy tutustumassa aiempiin hankkeisiin täältä.

Tunnustusta pienille kunnille – NEB Boost for small municipalities

Tänä vuonna palkintojen yhteydessä lanseerataan myös NEB Boost for small municipalities -palkinnot pienille kunnille (enimmillään 20 000 asukasta) suunnatu haku etsii hankkeita ja aloitteita, jotka ilmentävät NEB:n arvoja ja osoittavat osallisuutta, yhteistyötä ja rohkeita ratkaisuja yhteiskunnallisiin haasteisiin paikallisella tasolla.

Palkittavat kohteet voivat keskittyä rakennusten ja julkisten tilojen rakentamiseen, kunnostamiseen, käyttötarkoituksen muuttamiseen, rakennusmateriaalien kierrätyksen, hiilineutraaliuden edistämiseen, kulttuuriperinnön säilyttämisen, kohtuuhintaisten asuntoratkaisujen tukemiseen sekä maaseudun tai pienten kaupunkialueiden elvyttämiseen.

Asiantuntijaraati valitsee kilpailuun tulleista ehdotuksista yhteensä 20 voittajaa. Voittajat saavat 30 000 euron palkinnon.

Rahasumman lisäksi kukin voittaja saa Euroopan komission tarjoaman laajaa näkyvyyttä tavoittavan viestintäpaketin ja tukea hankkeiden edistämisessä.

NEB Boost for small municipalities -palkinnot ovat haettavissa 14.1.–14.2.2025. Lue lisää täältä.

Työkaluja tukemaan NEB-aloitteen parissa työskentelyjä

Euroopan komission NEB-sivuilta löytyy useita työkaluja ja ohjeistuksia, joilla voi arvioida ja kehittää omaa projektia NEB-viitekehykseen paremmin sopivaksi. Työkalut auttavat erityisesti rahoitushakemuksia tehdessä, mutta ne toimivat myös laajemminkin oman projektin mahdollisten NEB-synergioiden etsiessä.

NEB Compass (linkki) on ohjenuora rahoituksenhakijoille, jotka haluavat soveltaa NEB:n yleisperiaatteita ja kriteerejä omassa toiminnassaan. Kompassi antaa suuntaviivoja NEB-hankkeiden kehittämiseksi ja tarjoaa yksityiskohtaisia arviointivälineitä. NEB-kompassissa selitetään aloitteen kolme keskeistä arvoa (kaunista, kestävää & yhdessä) ja kuvataan, miten omassa hankkeessa voidaan kehittää näitä eteenpäin sekä huomioida NEB-aloitteelle ominainen osallistava, monitasoinen ja poikkitieteellinen lähestymistapa.

NEB Toolbox (linkki) on tarkoitettu viranomaisille, jotka pyrkivät hyödyntämään NEB-aloitetta esimerkiksi maankäytössä, kaavoittamisessa ja kaupunkikehittämisessä. NEB Toolbox on tehokkain, kun sitä käytetään heti projektin alkuvaiheessa. Se auttaa yhteissuunnittelussa käytännön työkaluilla, työpajoilla ja hyvillä esimerkeillä.

NEB Investment guidelines (linkki) auttaa sijoittajia ja investoija tekemään tietoon perustuvia päätöksiä tarjoamalla yleiskatsauksen siitä, miten NEB voi tuottaa lisäarvoa omille hankkeille. Ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sijoittajia, rakennuttajia ja hankkeiden omistajia ymmärtämään paremmin, mitä NEB on ja miten se konkreettisesti liittyy kestävän rakennetun ympäristön kehittämiseen ja liiketoimintamalleihin.

NEB Checklist (linkki) auttaa NEB-periaatteiden soveltamista käytäntöön. Se on tarkoitettu rakentamiseen ja korjaamiseen liittyville pienille hankkeille, joiden kokonaisinvestointikustannukset ovat alle 100 000 euroa. Checklist auttaa varmistamaan NEB-periaatteiden toteutumisen suunnittelussa, toteutuksessa ja käyttöönotossa.

NEB Self-Assessment Method (linkki) on NEB Checklist-työkaluun verrattuna tarkoitettu suuremmille rakennusprojekteille. Siinä esitellään mitattavissa olevia kriteerejä, joiden avulla käyttäjät voivat arvioida ja parantaa sekä olemassa olevaa rakennuskantaa että uudishankkeita NEB-periaatteiden avulla.

Lisätietoja

Euroopan komission ylläpitämiltä NEB-sivuilta löydät ajankohtaista tietoa NEB-aloitteen asioista sekä laajan tietopankin aloitteen eri vaiheista, toiminnan painopisteitä sekä hankkeessa mukana olevista toimijoista. Voit myös tilata sivujen kautta kerran kuukaudessa englanniksi ilmestyvän NEB-uutiskirjeen.

Suomen kannalta ajankohtaisia asioita löydät esimerkiksi Archinfon sivuilta ja Archinfon uutiskirjeestä. Tutustu myös Suomen NEB-kumppanien omiin verkkosivuihin.

Business Finlandin sivuilta löytyy kattava tietopaketti Horisontti Euroopan rahoitushauista.

Lisätiedot:

Aleksi Lohtaja (NEB Policy NCP)
aleksi.lohtaja@archinfo.fi

Emmi Nahi (NEB HE NCP)
emmi.nahi@businessfinland.fi