Takaisin artikkeleihin

Uusi arkkitehtuurin ja tilan residenssi Alajärvelle

Alvar Aallon suunnittelema talo

Tuure Äikäs

Vuodesta 1985 toiminut Nelimarkka-museon residenssiohjelma lanseeraa uuden arkkitehtuurin ja tilan residenssin Alajärven keskustassa, Alvar Aallon veljelleen suunnittelemassa Villa Väinölässä.

Uusi residenssi tarjoaa kokemuksia arkkitehti Alvar Aallon arkkitehtuurista eri aikakausilta, alkaen varhaisista opiskeluajan töistä aina viimeiseen kauteen, jolloin lopulliset suunnitelmat teki Arkkitehtuuritoimisto Alvar ja Elissa Aalto. Alajärvellä on mahdollisuus päästä syvälle Aallon arkkitehtuurin ilmaisun ja muodon prosesseihin – ja se kiinnostaa varmasti muitakin kuin arkkitehteja.

Arkkitehtuurin ja tilan residenssi tarjoaa arkkitehtuurin eri aloilla ja tilan kysymysten parissa toimiville arjesta poikkeavaa aikaa ja tilaa oman työskentelyn kehittämiseen.

Residenssiä on kehitetty Moision säätiön tuella. Museo kiittää myös maisema-arkkitehti Johanna Salmelaa ja arkkitehti Helena Teräväistä kontribuutioistaan suunnitteluun.

Residenssityöskentely 

Arkkitehtuurin ja tilan residenssi on suunnattu uransa eri vaiheissa oleville arkkitehdeille, maisema- ja sisustusarkkitehdeille sekä esimerkiksi kaupunkisuunnittelun ja -tutkimuksen ammattilaisille ja opiskelijoille Suomesta ja ulkomailta.

Vuosittainen hakuaika umpeutuu aina maaliskuun viimeisenä päivänä. Haettava jakso on 1–3 kuukauden pituinen. Ensimmäinen residenssi pyörähtää käyntiin kesäkuussa 2025.

Residenssin pilottikäyttäjä, arkkitehti Jesse Kitinoja, asui ja työskenteli Väinölässä marras-joulukuussa 2024. Hän kiitti rakennuksen rauhallista tunnelmaa ja siistejä majoituspuitteita sekä Alajärven ja sen ympäristön virikkeellisyyttä. Pilottinsa aikana Kitinoja osallistui museon residenssitaiteilijan vetämään työpajaan.

Lue lisää residenssistä täältä.

Arkkitehtuuriresidenssi edustaa uudenlaista avausta paikalliseen arkkitehtuuripolitiikkaan

Alajärven arkkitehtuuriresidenssi on yksi paikallista arkkitehtuuripolitiikkaa kartoittavan Uusi paikallinen -hankkeen kehityskohteista. 

Taiken koordinoima Uusi paikallinen -kehitysryhmä tutki vuosina 2023–2024 kysymyksiä paikallisuuden mahdollisuuksista, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Myös Archinfo osallistui aktiivisesti kehitysryhmän toimintaan. 

Uusi paikallinen nostaa esiin kysymyksen siitä, mikä merkitys paikallisilla toimijoilla, paikkasidonnaisella ajattelulla ja alueiden tärkeillä tiloilla on ajassa, jossa siirrytään globaalista paikattomuudesta kohti uutta paikallisuutta.

Kehitysryhmän hankkeista kertova samanniminen julkaisu kokoaa ryhmän toiminnan yksiin kansiin. Lue lisää hankkeesta täältä.