Taloja & tarinoita: Iida ja Kortepohja
Eelis Rissanen
Kerromme Taloja & tarinoita -sarjassa meille archinfolaisille tärkeistä rakennuksista – ja itsestämme siinä sivussa. Jyväskylässä lapsuutensa viettänyt viestintäharjoittelijamme Iida Jalkanen kertoo rivitaloalueesta Kortepohjassa.
Asuin lapsuuteni ensimmäiset vuodet Jyväskylän Kortepohjan värikkäällä rivitaloalueella, vihreässä talossa. Vaikka paljoa en niiltä vuosilta muista, mieleen ovat painuneet hetket tiiviissä pihapiirissä ja lähipuistossa, joissa törmäsi aina muihin perheisiin ja lapsiin. Talon hieman heikon äänieristyksen vuoksi välillä sisälläkin tuntui siltä, että viettäisimme aikaa naapuriperheen kanssa. Oloni oli siitä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, kotoisa ja turvallinen.
Myöhemmin jo pois muutettuamme sain tietää tämän alueen olevan osa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä ja yksi Jyväskylän arkkitehtuurihelmistä. Bengt Lundstenin ja Esko Kahrin suunnittelema, vuosina 1968–70 valmistunut asuinalue on saanut inspiraationsa perinteisestä suomalaisesta puutalokaupungin ruutukaavasta, jossa asuminen on tiivistä ja sisäpihojen sosiaalinen luonne korostuu.
Kortepohjan talot ovat tasakattoisia ja kaksikerroksisia, betonielementeistä rakennettuja. Alue oli Suomessa tiivis ja matala -periaatteen edelläkävijä. Rakennusten puuvuorattuihin julkisivuihin on valittu väreiksi joko punainen, keltainen tai vihreä. Näiden tekijöiden vuoksi alueen visuaalinen ilme on yhtenäinen.
Itseäni alueessa kiehtovat nimenomaan talojen mataluus sekä yhtenäiset piha-alueet. Autot parkkeerataan erilliselle parkkialueelle ja korttelien läpi kulkee vehreitä kävelyteitä, mikä tekee alueesta erinomaisen lapsille juoksennella. Pyörävarastot, huoltorakennukset ja leikkipaikat on sijoitettu korttelien keskelle. Suunnittelu siis todella tukee ihmisten arjen kohtaamisia, joista voi jäädä lämpimät muistot vuosiksi eteenpäin.
Iida Jalkanen on tämän syksyn viestintäharjoittelijamme. Tampereelta Helsinkiin pendelöivä Iida jatkaa harjoittelun jälkeen viestinnän opintojaan Tampereen yliopistossa, jossa tammikuussa 2025 odottavat maisterivaiheen opinnot.
Tutustu Kortepohjaan Finnish Architecture Navigatorissa.