Takaisin artikkeleihin

Taloja & tarinoita: Henrik ja Lastenlinna

Hymyilevä mies istuu sairaalarakennuksen edustalla olevan kiviportin päällä.

Paavo Foley

Tässä sarjassa kerromme meille archinfolaisille tärkeistä rakennuksista – ja itsestämme siinä sivussa. Ensimmäisenä on vuorossa viestintäassistenttimme Henrik Hynninen, johon autioitunut Lastenlinnan sairaala on tehnyt vaikutuksen.

Valitsin Lastenlinnan sairaalan, koska Archinfossa innostuin etenkin viestimään olemassa olevan rakennuskannan säilyttämiseen liittyvistä kysymyksistä. Tänä vuonna olen kirjoittanut muun muassa sakraalirakennusten ja modernien rakennusten purkuvimmasta.

Lastenlinnan sairaala on vuonna 1948 valmistunut Elsi Borgin, Otto Flodinin ja Olavi Sortan suunnittelema rakennus, jossa yhdistyy 1930-luvun funktionalismi ja 1940-luvun romanttiset vaikutteet. Rakennus on kokonaistaideteos, joka sisältää muun muassa Lisa-Johansson Papen suunnittelemia valaisimia sekä Sakari Tohkan suunnittelemia koristerappauksia, reliefejä ja veistoksia. Lastenlinna on ollut tyhjillään vuodesta 2019 lähtien.

Opiskeluaikoinani asuin muutaman vuoden Domus Academicassa, jolloin lenkkeilin paljon Taka-Töölössä. Pysähdyin usein vanhan, vaikuttavan sairaalarakennuksen kohdalle. Jäin aina pohtimaan, miten näin hieno rakennus voi olla tyhjillään ja miten se saataisiin takaisin käyttöön. Jos yhden tyhjän rakennuksen saisin pelastaa Helsingissä, olisi se Lastenlinnan sairaala.


Henrik Hynninen tuli Archinfoon viestinnän harjoittelijaksi viime keväällä, minkä jälkeen hän valmistui Helsingin yliopiston kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen maisteriohjelmasta filosofian maisteriksi ja on kesän yli jatkanut Archinfossa viestinnän tehtävissä ja Helsingin arkkitehtuuri- ja designkartta -projektissa. Projekti päättyy pian, ja joudumme hyvästelemään Henkan. Toivotamme hänelle mitä parhainta jatkoa!

Tutustu Lastenlinnaan osoitteessa finnisharchitecture.fi.

kuva: Paavo Foley
kuva: Paavo Foley
kuva: Paavo Foley
kuva: Paavo Foley