Takaisin artikkeleihin

Taloja & tarinoita: Anna ja KOP-kolmio

koppari_paavo foley2

Paavo Foley

Tässä sarjassa kerromme meille archinfolaisille tärkeistä rakennuksista. Tällä kertaa käännämme katseet viestintäassistenttimme Annan kanssa Turkuun, jossa yksi hänen lempirakennuksistaan on särmikäs 1960-luvun liiketalo.

Teksti: Anna Rusi

Turun kauppatorin laidalla sijaitseva, samanaikaisesti maisemaa vallitseva ja siihen sulautuva KOP-kolmio on kiehtonut minua pitkään. Yksi kaupungin moderneista maamerkeistä tuntuu toisinaan herättävän kärkkäitä mielipiteitä, mutta omaa silmääni sen särmikkyys on aina miellyttänyt.

Vuonna 1964 valmistunut, Viljo Revellin suunnittelema entinen pankkirakennus herätti aikanaan huomiota sekä erikoisen muotonsa että puitteittensa vuoksi. Revell oli voittanut Kansallis-Osake-Pankin järjestämän arkkitehtuurikilpailun suunnitelmallaan Kolme koputusta, mutta lopullisen nimensä tämä Turun ensimmäinen ostoskeskus sai rakentamisvuonna järjestetystä nimikilpailusta.

Rakentamisaikanaan sanomalehdistössä esimerkiksi “Suomen upeimmaksi ja nykyaikaisimmaksi pankkitaloksi” kuvailtu KOP-kolmio kätki sisäänsä muun muassa Suomen ensimmäisen autopankin ja toisen kerroksen pankkisaliin johtaneet ulkoliukuportaat – jotka tosin eivät lopulta kestäneetkään paikallisia sääolosuhteita. Rakennus on elämänsä aikana kokenut lukuisia muitakin muutoksia. Esimerkiksi katutason kauppakäytävät ovat kertaalleen poistettu ja remontoitu sitten takaisin, ja asuinkerros on muutettu toimitiloiksi.

Valitsin KOP-kolmion, tai tuttavallisemmin Kopparin, koska rakennus tiivistää hienosti aikansa ideaalit modernista kaupungista ja kaupunkilaisuudesta. KOP-kolmio sointuu rikkaaseen ja kerrokselliseen kaupunkikuvaan ainutlaatuisena esimerkkinä omasta ajastaan. Sen yksinkertaisuudessaan kiinnostava muoto sekä terävät kulmat yhdistettyinä travertiinijulkisivuun ja nauhaikkunoihin jaksavat aina ohi kulkiessa säväyttää.


Anna Rusi tuli Archinfoon viestinnän harjoittelijaksi talvella 2022, ja harjoittelun jälkeen hän on jatkanut tiimissämme osa-aikaisena viestintäassistenttina ja Finimalism-hankkeen projektikoordinaattorina. Samanaikaisesti Anna on valmistunut Turun yliopistosta filosofian maisteriksi. Finimalism-hanke päättyy vuoden lopussa, minkä jälkeen joudumme tältä erää hyvästelemään turkulaisvahvistuksemme.

Tutustu KOP-kolmioon Finnish Architecture Navigatorissa.

kuva: Paavo Foley
kuva: Paavo Foley
kuva: Paavo Foley
kuva: Paavo Foley