Takaisin artikkeleihin

TAD Week alkaa pian – katso arkkitehtuuritärpit!

Taideteos, jossa korkealla kadun yläpuolella roikkuu monta riviä takkeja

Iida Jalkanen

Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikkoa vietetään syys–lokakuun vaihteessa. Kokosimme TAD Weekin ohjelmasta arkkitehtuurista kiinnostuneille parhaat vinkit.

Teksti: Iida Jalkanen

Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikko, TAD Week, on värikäs kattaus monenlaista ohjelmaa. Joustavuus-teemaisessa festivaaliohjelmassa on kiinnostavia seminaareja, ajankohtaisia näyttelyitä ja innostavia työpajoja sekä ainutlaatuisia vierailukohteita ja avoimia ovia. Festivaali järjestetään 27.9.–4.10.2024 pääsosin Finlaysonin historiallisella tehdasalueella Tampereen keskustassa.

Näyttely: Grand Tour 2021 & 2023 – Antiikin vaikutus länsimaiseen rakennustaiteeseen
Finlayson, TR2 (4 krs.), Väinö Linnan aukio 15

27.9.–4.10.2024

Institutum Romanum Finlandiae on järjestänyt vuodesta 2009 lähtien joka toinen vuosi kuukauden mittaisen Grand Tour -kurssin Rooman Villa Lantessa Aalto-yliopiston, Tampereen yliopiston ja Oulun yliopiston arkkitehtiopiskelijoille. Grand Tour 2021 & 2023 näyttää läpileikkauksen kahden viimeisen kurssin töistä. Kynä ja pensseli liikkuvat pohjoisen Lombardiasta etelän Apuliaan. Piirrokset laajoista kaupunkinäkymistä pieniin pylväskapiteeleihin tallentavat kaikkea sitä, mitä arkkitehtiopiskelija on kuukauden aikana nähnyt Italiassa.

Järjestäjä: Säätiö-Stiftelsen Institutum Romanum Finlandiae, Waldermad von Frenckells stiftelsen

Lue lisää

Näyttely: Arkkitehtuuri ja design – katse tulevaisuuteen: Tampereen taidemuseo
Finlayson, Vooninki, Väinö Linnan aukio 13 
27.9.–6.10.2024

Tampereen taidemuseon laajennus ja peruskorjaus tulevaisuuden taidemuseokeskukseksi tulee valmistuessaan olemaan Tampereen läntisen keskustan merkittävämpiä julkisia rakennuksia. Siitä tulee myös kaupunkitilaa jäsentävä maamerkki ja houkutteleva kulttuurikohde. Näyttelyssä on esillä asemakaava- ja hankesuunnitteluvaiheen viitesuunnitelmia, leikkaus- ja julkisivupiirroksia sekä havainnekuvia.

Järjestäjä: TamSafa, Tampereen taidemuseo, AOR Arkkitehdit

Lue lisää

Keskustelu: Kestävä talo 6 – Vaihtoehtoja purkamiselle
Vanha kirkko, Keskustori 6 

28.9. klo 11.00–15.00

Parasta suojelua on rakennuksen käyttö – rakennusten käyttötarkoituksen muutokset mahdollistaisivat siis rakennusten säilyttämistä. Seminaarissa tuodaan esiin onnistuneita esimerkkejä. Tilaisuuden moderaattorina on arkkitehti, toimittaja Juha Päätalo. Alustajina ja panelisteina on vaikuttava joukko säilyttävän korjaamisen asiantuntijoita, kuten Malin Moisio, Pauli Siponen, Pauliina Saarinen, Kalevi Näkki, Selja Flink ja Jouni Sirén.

Järjestäjä: Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys, Rakennusperintö-Safa, EkoSafa ja TamSafa

Lue lisää

Seminaari: Arkkitehtuuri ja design – katse tulevaisuuteen
Werstaan auditorio, Väinö Linnan aukio 8
30.9. klo 16.00–18.00

Seminaarissa käsitellään laajemmin Vooningissa esillä olevan arkkitehtuurinäyttelyn aiheita ja taustoja. Aiheina AD -museon uudistuminen, Tie kohti tulevaisuutta – Tampereen taidemuseon peruskorjaus ja laajennus, Serlachius – Taidesauna, Alusta -paviljonki ja näkymiä saviarkkitehtuuriin. Seminaarin jälkeen siirtyminen Vooninkiin, jossa tutustuminen aiheisiin liittyviin näyttelyihin.

Järjestäjä: TamSAFA

Lue lisää tästä linkistä.

Arkkitehtuuri: Kalevan kirkon avoimet ovet
Liisanpuisto 1
1.10. klo 11.00–20.00

Reima ja Raili Pietilän suunnittelema Kalevan kirkko on pidennetysti avoinna TAD Weekillä tiistaina 1.10.2024.

Järjestäjä: Tuomiokirkkoseurakunta

Lue lisää

Keskustelu: Purkumuistoja – kadonneen kaupungin jäljillä
Kulttuuritalo Laikun musiikkisali, Keskustori 4
3.10. klo 17.15–18.30


Tapahtumassa kuullaan alustuksia purkamisen kulttuurihistoriasta ja puretuista rakennuksista. Yleisöä kannustetaan jakamaan omia purkumuistojaan ja kokemuksia kaupunkikuvan muutoksista. Alustajina kuullaan Purkamisen kulttuurihistoria -nimistä tietokirjaa kirjoittavia arkkitehteja.

Järjestäjä: Iida Kalakoski ja Riina Sirén, Purkamisen kulttuurihistoria -kirjahanke

Lue lisää

Dokumenttielokuva: Vihreä kaupunki
Arthouse Cinema Niagara, Kehräsaari B B
3.10. klo 19.00–20.30

Pasi Toiviaisen käsikirjoittama ja ohjaama kaksiosainen dokumenttielokuva ekologisesta rakentamisesta ja vihreästä arkkitehtuurista. Ensimmäisessä osassa, Täydellinen ekotalo, haetaan tulevaisuuden rakentamiselle kestävää suuntaa. Dokumentissa esitellään kiinnostavia ekotaloja sekä niiden suunnitelmia eri puolilta Eurooppaa. Toisessa osassa, Arkkitehtuurin voima, tuodaan esiin luonnonläheisen rakennustyylin tavoitteita ja mahdollisuuksia sekä esitellään niiden erilaisia toteutuksia.

Järjestäjä: TamSAFA

Lue lisää

Seminaari: Architecture and Cities in Transition
Finnkino Plevna
4.10. klo 12.30–17.00, afterparty 17.00–21.30

Tapahtumaviikko huipentuu perjantaina 4. lokakuuta englanninkieliseen Architecture and Cities in Transition -seminaariin, jonka pääpuhujana nähdään Konstantinos Pantazis kreikkalaisesta Point Supreme -arkkitehtitoimistosta. Muita osallistujia ovat mm. Arkkitehtuurin Finlandia -palkintofinalistityön, Tammelan stadionin, suunnittelija Samuli Miettinen (JKMM Arkkitehdit), Jukka Savolainen (AD-museo) ja Jerome Picard ja Elida Mosquera (Bergen, Norja, LOCAL).

Lue lisää ja ilmoittaudu


Lue lisää Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikosta tapahtuman sivuilta tästä linkistä ja katso koko ohjelmisto täältä.