TAD Week 2022: Katso arkkitehtuuritärpit!
Juho Luomala / Unsplash
Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikkoa vietetään 30.9.–7.10. ympäri kaupunkia. Kokosimme tapahtumakattauksen arkkitehtuurin ystäville.
Jo 15. kertaa järjestettävää Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikkoa juhlistetaan teemalla Elämänkaari. Teema kannustaa keskusteluun tuotteiden, rakennusten ja kaupunkien elinkaaresta ja käyttäjäkokemuksesta. Arkkitehtuurista kiinnostuneille riittää tehtävää ja nähtävää koko viikon ajan.
TAD Week avajaiset
30.9. klo 18–22
Vooninki ja Terde, Väinö Linnan aukio 13
TRI ja TR2, Väinö Linnan aukio 15
Vietämme TAD Weekin avajaisia perjantaina 30.9. Finlaysonin tunnelmallisessa miljöössä Vooningissa ja Terdessä sekä näyttelytiloissa TR1 ja TR2. Ohjelmassa on TAD Weekin upeiden näyttelyiden avajaisia ja opastuksia, juhlapuheita, musiikkia ja tanssiesitys sekä videotaidetta Väinö Linnan aukiolla. Avajaisiin on vapaa pääsy. Ilmoittaudu mukaan 28.9. mennessä.
Katso avajaisten tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.
Keskustelut ja seminaarit
Wivi Lönn -luento ja Talouskoulun esittelykierrokset
1.10. luento klo 10.00
kierrokset klo 10.30, 11.30, 12.30, 13.30
Sasky Tampereen palvelualan ammattiopisto, Koulukatu 18
Arkkitehdit Leena Lusa ja Iida Kalakoski johdattavat kuulijat Wivi Lönnin arkkitehtuuriin ja sen merkitykseen Tampereella (kesto n. 20 minuuttia). Opiskelijoiden vetämiä kierroksia Talouskoulun historiasta ja talouskoulun arkkitehtuurista klo 10.30, 11.30, 12.30, 13.30 (kierros kestää noin 15 minuuttia).
Lue lisää tästä linkistä.
Kestävä Talo 4 – kulttuuriperintö ja identiteetti
1.10. klo 12.00–16.30
Werstaan auditorio, Väinö Linnan aukio 8
Seminaarin puhujina kuullaan asiantuntijoita, jotka ovat eri tavoin vaikuttaneet rakennetun kulttuuriympäristömme säilymiseen elävänä. Teemoina kestokulttuuri, aineettomat arvot ja osallistaminen. Seminaari on maksuton. Tilaisuuteen mahtuu 70 kuulijaa.
Katso seminaarin tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.
Muotoilun iltapäivä
5.10. klo 13–16
Werstaan auditorio, Väinö Linnan aukio 8
Vuosittaisessa Muotoilun iltapäivä -miniseminaarissa kolme alan ammattilaista jakavat kokemuksiaan ja näkemyksiään muotoilun eri saralta. Miniseminaari on suunnattu kaikille muotoilun ja käsityötaiteen parissa työskenteleville ja opiskeleville tai alasta muuten kiinnostuneille henkilöille.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.
Arkkitehtuurielokuva Wivi Lönn ja keskustelutilaisuus
klo 18–20.30
Elokuvateatteri Arthouse Cinema Niagara ja Cafe & Bar Raina, Kehräsaari
Elokuva alkaa klo 18. Elokuvan jälkeen n. klo 19.30 keskustelutilaisuus yleisölle Wivi Lönnin arkkitehtuurista ja tarjoilua viereisessä Cafe & Bar Rainassa. Keskustelemassa arkkitehdit Leena Lusa ja Iida Kalakoski.
Lue lisää tästä linkistä.
Architecture and Cities in Transition -seminaari (ACT)
7.10. klo 12.00–17.30
Maestro-sali, Tampere-talo, Yliopistonkatu 55
Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikon päättää Architecture and Cities in Transition -seminaari, eli ACT-seminaari. Seminaari ja seminaarin iltatilaisuus järjestetään Tampere-talossa.
Architecture and Cities in Transition -seminaarissa nähdään arkkitehtuurin huippunimiä ja alan vaikuttajia. Puhujina ovat arkkitehdit Esa Ruskeepää (Esa Ruskeepää Architects) ja Olavi Koponen (r2k architechtes) sekä pääpuhujana belgialainen arkkitehti Renaud Haerlingen (Rotor). Lisäksi kuullaan puheenvuorot Rakennustietosäätiön innovaatiotoiminnan tutkimusjohtajalta Sini Saarimaalta, Tampereen kaupunginyhdyskuntasuunnittelupäälliköltä Hanna Montoselta sekä Tampere-talon edustajalta.
Ilmoittauduthan tapahtumaan 3.10. mennessä.
Katso seminaarin tarkempi aikataulu ja lisätiedot tästä linkistä.
Näyttelyt ja kierrokset
Suomalainen rivitalo – työväenasunnoista keskiluokan unelmaksi
28.9.–12.10.
TR1 (4. krs.) Finlayson, Väinö Linnan aukio 15
Professori Riitta Nikulan laajaan tutkimustyöhön perustuva näyttely tarjoaa aikamatkan suomalaisen rivitaloasumisen historiaan. Se nostaa esiin korkeatasoista arjen arkkitehtuuria eri puolilta Suomea. Samalla näyttely piirtää kuvan suomalaisesta asuntopolitiikasta, kaupunkisuunnittelusta ja arkkitehtuurista 1900-luvun alusta 1960-luvulle asti.
Lue lisää ja katso näyttelyn avajaisten ohjelma tästä linkistä.
Arktisia unelmia – Lapin varhaista matkailuarkkitehtuuria
28.9.–12.10.
TR1 (4. krs.) Finlayson, Väinö Linnan aukio 15
Arkkitehtuurimuseon Arktisia unelmia -näyttely esittelee pohjoista matkailua ja arkkitehtuuria 1930–50-luvun Suomessa. Lapin hotellien ja majatalojen kautta valottuvat paitsi kotimaan matkailun kehitys myös kansainväliset ja kansalliset vaikutteet kasvavan maan ilmeessä.
Lue lisää tästä linkistä.
Aikaikkuna
30.9.–9.10.
Vooninki, Finlayson, Väinö Linnan aukio 13
Näyttely esittelee kahdentoista nuoren arkkitehdin ja arkkitehtiopiskelijan taidetta Finlaysonin Vooninki-salissa. Näyttelyn teokset pohtivat eri tavoin aikaa ja sen kokemista arkkitehtuurissa, kaupungissa sekä ihmiselämässä. Näyttely tuo taiteellista näkökulmaa arkkitehtuurin elinkaarikeskusteluun, mutta kysyy myös, miten me ihmiset hahmotamme ja koemme abstraktin ilmiön nimeltä aika.
Lue lisää tästä linkistä.
Lasten arkkitehtuuriryhmien yhteisteos
30.9.–9.10.
TR2 (4. krs.) Finlayson, Väinö Linnan aukio 15
Tampereen Lupa harrastaa -arkkitehtuuriryhmien kaupunkiteemainen yhteisteos.
Lue lisää tästä linkistä.
Wivi Lönn -aiheinen näyttely
1.10.–31.10.
Ravintola Wivi, Koulukatu 18
Rakennuskulttuurikeskus Piiru ry:n valmistama näyttely: kuvavedoksia tietokirjailija Jussi Jäppisen uudesta kirjasta ”Wivi Lönn – Muistojen albumi”.
Lue lisää tästä linkistä.
Arkkitehtuurin valokuvauskävely
2.10. klo 14-15
Lähtö ja paluu: Väinö Linnan aukio
Tervetuloa mukaan Arkkitehtuurimuseon ja Finlaysonin alueen yhteistyössä järjestämään arkkitehtuurivalokuvauksen kävelyyn! Kävelyn alussa ja lomassa kuulet Finlaysonin alueen teollisuusarkkitehtuurin piirteistä ja historiasta sekä kokeneen arkkitehtuurivalokuvaaja Mikko Vareksen näkökulmia tilojen ja rakennusten kuvaamiseen.
Lue lisää tästä linkistä.
Open Studios -päivä
4.10. klo 8–17
Eri osoitteissa
Open Studios -päivänä 4.10. erilaiset alan toimistot avaavat ovensa vieraille. Kaikki kohteet löydät tästä linkistä.
Taloraati, avoin arviointikierros
4.10. klo 17–19
Lähtö Ratapihankatu 43, Torni-hotellin edustalta, veturin kääntöpöydän luota
Raati ja yleisö kiertävät keskustassa, radan ja Sorin seudulla, arvioimassa alueen arkkitehtuuria ja kaupunkisuunnittelua. Taloraadissa tutustutaan muuttuvaan Tampereeseen. Raatiin on kutsuttu ympäristöämme eri kulmista tarkastelevia henkilöitä, jotka antavat oman arvionsa kierroksen kohteista. Kohteet selviävät kierroksen kuluessa, ja niiden välillä kuljetaan jalkaisin. Myös yleisö saa mieluusti osallistua keskusteluun.
Lue lisää tästä linkistä.
Pienoismallirakennuksen työnäytös
5.10. klo 14–19
Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, 3krs. Versta, Pellavatehtaankatu 4
Ikaalisten käsi-ja taideteollisuusoppilaitoksesta opiskelijat tekevät työnäytöksiä pienoismallien rakennuksesta ja esittelevät samalla omaa alaansa.
Lue lisää tästä linkistä.
Työpajat
Syksyinen maataidekaupunki Näsinpuistoon -arkkitehtuurityöpaja
1.10. klo 10.00-18.00
Tapahtumapaikkana Näsinpuisto (Mältinrannan lähellä)
Hiekkaan piirtyviä rakennusten raameja, värikkäistä syyslehdistä koottuja päreseiniä… Tule rakentamaan syksyistä maataidekaupunkia Näsinpuistoon! Luova arkkitehtuurityöpaja lapsille ja aikuisille.
Lue lisää tästä linkistä.
Pieni talo savesta -nonstop-työpaja
4.10. klo 14–20
Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, 3 krs. Keramiikka, Pellavatehtaankatu 4
Tule keramiikan avoimeen työpajaan muotoilemaan pieni persoonallinen talo savesta. Työpaja on suunnattu 9–29 -vuotiaille nuorille.
Lue lisää tästä linkistä.
Embodied Moving in the City -workshop (in English)
5. 10. klo 17–21
Starting point: Stairs/green terraces between the Verkaranta Arts and Crafts Centre, Pyynikin Brewhouse and the Original Sokos Ilves Hotel.
In this workshop, we will be employing performative methods to move together through an interesting urban environment and explore how, with our bodies moving in urban space, different kinds of knowledges about urban environments can be generated. At the same time, through our embodied experimentations, we will question and challenge the hegemonic power and regulatory function of spatialized policies and practices, which aim to order people in space and control who can move where and how. Register by 26 September.
Read more through this link.
TAD Weekin koko tapahtumakattauksen löydät täältä.