Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien sekä taiteen alojen tiedotuskeskusten johtajat vierailivat Eduskuntatalossa 21.1.2015. Yhteisessä vaikuttajatapaamisessa vietiin tuoreet hallitusohjelmatavoitteet eduskuntaryhmien edustajille.[caption id="attachment_2926" align="aligncenter" width="1000"]
Arkkitehtuurin tiedotuskeskusta edusti tilaisuudessa toiminnanjohtaja Tiina Valpola (kuvassa eturivissä vasemmalla).[/caption]
Kansanedustajat toivoivat tiedotuskeskuksilta ja Suomi-instituuteilta innovointia ja uusia ajatuksia
Teksti: Heljä Franssila / FrameSuomen Benelux-instituutin johtajalla Aleksi Malmbergilla oli kansanedustajille hyviä uutisia: tiedotuskeskukset ja Suomi-instituutit ovat osa ratkaisua, eivät ruinaamassa lisää rahaa. Uuden eduskunnan halutaan kehittävän molempien organisaatioiden toimintamahdollisuuksia turvaamalla organisaatioiden perusrahoitus.Koko kulttuurialan hyvinvoinnin takaaminen on Suomi-instituuteille ja tiedotuskeskuksille tärkeä tavoite. Veikkausvoittovaroista tulee jatkossakin jakaa 38,5 prosenttia taiteelle ja kulttuurille. Osa
Team Finland -rahoituksesta tulee ohjata luovien alojen ja tieteen hankkeisiin.
”Suomalaiseen kulttuuriin ja sen kansainvälistymiseen investoiminen kannattaa. Tulevaisuuden Suomen menestystarinat syntyvät luovaan tekemiseen ja sen kansainvälistymiseen tehdyistä panostuksista”, muistutti Malmberg.
Tarvittaisiinko Suomeen päivä ilman kulttuuria?
Kansanedustajat toivoivat vastapuheenvuoroissaan Suomi-instituuteilta ja taiteenalojen tiedotuskeskuksilta ennen kaikkea uusia, innovoivia ajatuksia. Kristillisdemokraattien Sari Palm heitti ilmaan ajatuksen, voisiko kulttuurin alalla tehdä vastaavaa palvelumuotoilua kuin Sitran johdolla tehty taannoinen maahanmuuttopalveluiden uusi konsepti.
”Teillä on myös tärkeä tehtävä olla aistimassa maailmalla uusia mahdollisuuksia”, Palm sanoi.Perussuomalaisten Ritva Elomaa korjasi vallitsevaa käsitystä perussuomalaisten kulttuurinvastaisuudesta.
"Saattaa olla, että meidän vaaliohjelmassa viime kerralla pari ’fibausta’. Tällä kertaa olen mukana tekemässä kulttuuripoliittista ohjelmaamme, ja ohjelmasta on tulossa vähän erilainen", Elomaa lupasi.Kokoomuksen Raija Vahasalo ideoi, että Suomessa pitäisi joskus järjestää kulttuuriton päivä, jonka tavoitteena olisi saada ihmiset heräämään kulttuurin merkityksen jokapäiväisessä elämässään.
”Jos Yleisradio ei soittaisi musiikkia, kirjastot olisivat kiinni ja patsaat olisi huputettu, ihmiset tajuaisivat, miten paljon he tarvitsevat sitä kaikkea”, Vahasalo sanoi.
Lisätietoa
Visuaalisen taiteen keskus Frame on koonnut tietopaketin taiteen alan tiedotuskeskusten ja Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien toiminnasta ja vaikuttavuudesta.
Taiteen tiedotuskeskukset ja Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit – Luovan talouden ja kansainvälistymisen tukipilarit -julkaisu löytyy osoitteesta
issuu.com/framefinland/docs/issuu_tietopaketti_tiedotuskeskukse/1.Vaikuttajatapaamiseen osallistuivat kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Ritva Elomaa (ps), Sari Palm (kd), Sari Sarkomaa (kok), Henrik Stenbäck (rkp, eduskuntaryhmän pääsihteeri), Eila Tiainen (vas), Kauko Tuupainen (ps, sivistys- ja tiedejaoston pj.), Raija Vahasalo (kok) sekä Mirja Vehkaperä (kesk). SDP:ltä ei ollut edustajaa tilaisuudessa.Toim.huom. Tekstiä korjattu 23.1.2015.