Suomen paviljongin näyttely Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin on valittu – tekijöinä kolme Aalto-yliopiston tutkijaa ja opettajaa
Philip Tidwell, Kristo Vesikansa ja Laura Berger Aalto-yliopiston kampuksella Otaniemessä. kuva: Anne Kinnunen
Ensimmäinen avoin näyttelyhaku Suomen paviljonkiin Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa tuotti useita kiinnostavia ehdotuksia ja teemoja. Toteutettavaksi näyttelyksi valittiin Laura Bergerin, Philip Tidwellin ja Kristo Vesikansan ehdotus. Näyttelykonsepti julkistetaan joulukuussa 2019.
Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo
on nimennyt vuoden 2020 Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen näyttelyn kuraattoreiksi
Laura Bergerin, Philip Tidwellin ja Kristo Vesikansan. Avoimen
haun kautta valitun näyttelykonseptin tekijöitä yhdistävät tutkimus- ja
opetustehtävät Aalto-yliopistossa.
Isossa-Britanniassa antropologiaa ja arkeologiaa opiskellut Berger väitteli tohtoriksi Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitokselta aiheenaan Viipurin kirjasto ja työskentelee tällä hetkellä post-doc-tutkijana. Amerikkalaistaustainen Tidwell, joka on arkkitehtuurin lisäksi suunnitellut kansainvälisiä näyttelyitä, toimii puustudion yliopisto-opettajana. Vesikansa toimii yliopisto-opettajana arkkitehtuurin historian oppituolissa ja on kirjoittanut useisiin arkkitehtuurijulkaisuihin modernismista ja nykyarkkitehtuurista.
Näyttelyhaku aukesi 12. kesäkuuta 2019, ja ehdotusten sisäänjättö oli 8. elokuuta mennessä. Heinäkuussa Venetsian biennaali julkisti pääkuraattori Hashim Sarkisin valitseman teeman vuoden 2020 arkkitehtuurinäyttelylle: ”How will we live together?” Useimmat työryhmistä ottivat biennaalin kattoteeman ehdotuksissaan huomioon.
Ehdotusten aiheet vaihtelivat suomalaisesta rakennusperinteestä globaalien ongelmien ratkaisuun ja näyttelykonseptit kuviin ja pienoismalleihin perustuvista arkkitehtuurinäyttelystä eri keinoin toteutettuihin installaatioihin ja virtuaalitodellisuuksiin. Ehdotuksia arvioitaessa erityisen hyvinä pidettiin sellaisia teemoja, jotka linkittyvät vahvasti suomalaisiin arkkitehtuuri-ilmiöihin mutta osallistuvat aktiivisesti myös ajankohtaiseen kansainväliseen keskusteluun.
Avoimen haun 47 näyttelyehdotuksesta jatkokehitysvaiheeseen valittiin kuusi. Toinen vaihe päättyi 10. syyskuuta, minkä jälkeen työryhmät esittelivät ehdotuksensa valintaraadille. Jatkoon valitut tekijät olivat voittajatyöryhmän lisäksi:
- arkkitehdit Iines Karkulahti, Charlotte Nyholm ja Meri Wiikinkoski / työryhmä VAPAA
- kuraattorit Kati Laakso ja Ville Tikka sekä arkkitehtitoimisto Tabe Shouri (US), Pekka Airaxin ja Marko Tandefelt
- arkkitehdit Auvo Lindroos ja Teemu Seppänen / Futudesign ja työryhmä
- kuraattori Heini Lehtinen ja Aino and Alvar Aalto Design Colloquium 2019 -työryhmä
- arkkitehti Teemu Hirvilammi sekä Animali Domestici (TH) ja Mattila & Merz
”Olimme hyvin vaikuttuneita siitä innostuneisuudesta ja paneutumisesta, jota kaikki jatkoon valitut työryhmät osoittivat Suomen paviljongin näyttelyä kohtaan. Jokaisen ehdotuksista – ja useita niistäkin, joita ei tässä yhteydessä valittu jatkoon – voisi helposti nähdä kehittyvän kiehtovaksi näyttelyksi jollekin toiselle areenalle”, kiittää näyttelyn komissaari, Archinfon toiminnanjohtaja Hanna Harris.
Valintaraati oli yksimielinen Berger–Tidwell–Vesikansa-työryhmän ehdotuksen valinnasta Suomen seuraavaksi biennaalinäyttelyksi. Valintaraadin vakuutti ehdotuksen historiasta ammentava ja samanaikaisesti päivänpolttava aihe sekä taustatutkimuksen vahvuus. Ehdotuksen näkökulma on tuore, ja siinä nähtiin olevan eniten potentiaalia kehittyä kansainvälisesti merkittäväksi näyttelyksi.
Valintaraatiin kuuluivat arkkitehtuurikuraattori Beatrice Galilee (New York), kirjoittaja ja kuraattori Anniina Koivu (Milano ja Lausanne), arkkitehti, graafinen suunnittelija ja näyttelysuunnittelija Tuomas Siitonen (Helsinki), arkkitehti ja muotoilija Ilkka Suppanen (Milano ja Helsinki) sekä Hanna Harris, joka toimi valintaraadin puheenjohtajana.
Työskentely näyttelyn toteuttamiseksi on aloitettu valitun työryhmän kanssa, ja näyttelykonsepti julkistetaan joulukuussa 2019.
Venetsian biennaalin 17. kansainvälinen arkkitehtuurinäyttely aukeaa yleisölle 22. toukokuuta 2021 ja on avoinna 21. marraskuuta saakka. Lue lisää biennaalin sivuilta tästä linkistä (englanniksi).
Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo vastaa nyt toista kertaa Suomen paviljongista Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa. Pohjoismaisesta paviljongista vastaavat yhdessä Suomen arkkitehtuurimuseo, Ruotsin ArkDes ja Norjan kansallismuseo. Vuoden 2020 näyttelyn toteuttaa Norja yhdessä stavangerilaistoimisto Helen & Hardin kanssa.
Tietoja Venetsian arkkitehtuuribiennaalin suomalaisosallistumisesta kootaan Archinfon Venetsian biennaalin sivuille. Lue lisää tästä linkistä.