Suomen paviljongille haetaan näyttelyideaa vuoden 2025 Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin
Miina Jutila
Archinfo etsii kuraattoria ja näyttelyideaa, jonka pohjalta kehitetään Suomen paviljongin näyttely seuraavaan Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin. Haku aukesi tänään ja sulkeutuu 5. helmikuuta 2024.
Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo vastaa Suomen paviljongin näyttelyistä maailman tunnetuimmalla arkkitehtuurin esittämisareenalla Venetsiassa. Seuraava, yhdeksästoista arkkitehtuuribiennaali on tarkoitus järjestää toukokuusta marraskuuhun 2025.
Avoimella haulla Archinfo toivoo saavansa ajatuksia herättäviä ja tulevaisuuteen katsovia näyttelyideoita, jotka liittyvät ajankohtaisiin suomalaisiin arkkitehtuuri-ilmiöihin mutta koskettavat myös laajaa kansainvälistä yleisöä. Valittavan konseptin toivotaan heijastelevan tapoja, joilla arkkitehtuuri voi tukea kestävyyttä ja monimuotoisuutta sekä ihmisten tai muunlajisten osallisuutta ja hyvinvointia.
Avoimella haulla etsitään kuraattoria, jolla on vahva näyttelyidea. Näyttelykonseptin pohjalta valittu kuraattori kehittää ideastaan vaikuttavan näyttelyn. Kuraattorin aiempaan kokemukseen voi kuulua esimerkiksi arkkitehtuurin, muotoilun tai taiteen kuratointia tai tutkimusta tai niistä kirjoittamista. Hakijoita toivotaan eri kansallisuuksista ja kulttuureista, mutta hakijalla tulee olla hyvä ymmärrys suomalaisesta arkkitehtuurista ja siihen liittyvistä ilmiöistä sekä vahva side suomalaiseen arkkitehtuurin kenttään.
Valintapaneelissa erilaisia näkökulmia kestävyyteen
Kuraattorin valitsee valintapaneeli, johon kuuluvat arkkitehti Pia Ilonen, professori Sofie Pelsmakersja FT Aura Seikkula. Paneelin puheenjohtajana toimii Archinfon toiminnanjohtaja ja Suomen paviljongin komissaari Katarina Siltavuori.
Arkkitehdin työssään Pia Ilonen on erikoistunut käyttäjälähtöisyyteen, avoimeen rakentamiseen ja materiaalien kierrättämiseen. Hänet tunnetaan korjaus- ja uusiokäyttöhankkeista sekä raakatilakonseptiin perustuvasta asuntosuunnittelusta, jonka vuoksi hänet kutsuttiin esittelemään työtään vuoden 2018 Venetsian arkkitehturibiennaalin “Freespace”-teemaiseen päänäyttelyyn.
Sofie Pelsmakers on kestävän asuntosuunnittelun professori Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikössä. Viimeiset kaksi vuosikymmentä hän on paneutunut kestävän arkkitehtuurin opettamiseen, suunnitteluun ja tutkimukseen, jonka keskiössä ovat ajankohtaiset yhteiskunnalliset haasteet ja joka ei rajoitu teknisiin innovaatioihin vaan tarjoaa laajempia näkökulmia sosiaalisesti ja ekologisesti vastuulliseen suunnitteluun.
Aura Seikkula on kuraattori ja strategiseen kehitykseen erikoistunut taideasiantuntija. Hän on perustanut useita kansainvälisiä taidehankkeita ja innovatiivisia kuratoriaalisia malleja ja on kuratoinut näyttelyitä, biennaaleja ja tapahtumia yli 30 maassa. Hänen analyyttisen filosofian väitöskirjansa käsitteli älyllisen kestävyyden potentiaalia ja taiteiden merkityksiä luovia mahdollisuuksia.
Alvar Aallon suunnittelema Suomen paviljonki valmistui Venetsian Giardiniin vuonna 1956, alun perin siirrettäväksi näyttelytilaksi. Vuoden 2023 arkkitehtuuribiennaalissa Suomen paviljongin näyttelyssä kävi yli 140 000 biennaalivierasta.
Vuonna 2025 Suomi vastaa kahdesta paviljongista, kun Arkkitehtuurimuseo tuottaa Sverre Fehnin suunnittelemassa Pohjoismaisessa paviljongissa esitettävän näyttelyn. Paviljonki on Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteinen, ja tuotantovastuu kiertää Arkkitehtuurimuseon, ArkDesin ja Norjan kansallismuseon välillä.
Lisätietoja avoimesta hausta ja hakuohjeet englanniksi löytyvät Archinfon verkkosivuilta tästä linkistä.