Takaisin artikkeleihin

Suomen arkkitehtuurin kaksivuotiskatsaus 2020 kuvastaa arkkitehtuuria hyvinvoinnin ja vakauden rakentajana

Puinen, teräväkulmainen ja geometrinen kolmikerroksinen talo näkyy havumetsän keskellä. Puisen talon suurista ikkunoista hohkaa lämmintä valoa.

Talo MK5 (2018), Ortraum, Laajasalo, Helsinki. kuva: Marc Goodwin

Joka toinen vuosi järjestettävä näyttely tarjoaa läpileikkauksen korkeatasoisesta suomalaisesta nykyarkkitehtuurista. Tämänvuotiseen katsaukseen on valittu 15 luovuutta ja laatua havainnollistavaa arkkitehtuurikohdetta.

Suomen arkkitehtuurin kaksivuotiskatsaus esittelee kotimaisen nykyarkkitehtuurin ajankohtaisia ilmiöitä ja korkeatasoisia toteutuksia. Poimintoja kotimaisen arkkitehtuurin kärjestä on esitelty katsausnäyttelyssä kahden vuoden välein vuodesta 2002 lähtien. Valitut kohteet edustavat monipuolisesti arkkitehtuurin eri osa-alueita ja vaihtelevat kooltaan pientaloista mittaviin asuntotuotannon ja julkisten rakennusten hankkeisiin. 

Kutakin katsausta varten nimetään asiantuntijatuomaristo, joka valitsee esiteltävät kohteet ehdotusten joukosta. Niinpä jokainen katsaus on senkertaisen juryn jäsenten yhteinen kannanotto. Tuomariston työn pohjana ovat ehdotukset, joita pyydetään arkkitehdeilta ja arkkitehtuurista kiinnostuneilta, mutta se voi halutessaan valita myös muita kohteita.

Vuoden 2020 katsauksen tuomariston muodostavat Ph.D, arkkitehti Martin Braathen Norjan kansallismuseosta (Nasjonaalmuseet), tekniikan tohtori, arkkitehti Harri Hautajärvi ja arkkitehti Kirsi Korhonen. Tämänvuotiseen katsaukseen tuomaristo valitsi mukaan 15 kohdetta. Juryn mukaan valinnoissa painotettiin laatuun liittyviä näkökulmia kokonaisuutena. Kohteissa yhdistyvät parhaimmillaan laadukas ja luova arkkitehtuuri, harkittu suhde ympäristöön, toimivuus sekä ekologiset, kestävän rakentamisen mukaiset kriteerit. 

”Katsaukseen valituista viidestätoista kohteesta voi hyvin sanoa, että ne ovat aikansa parasta suomalaista arkkitehtuuria, vaikka toki valikoiman ulkopuolelle jouduttiin myös jättämään monia hyviä kohteita. Tämä otos kuvastaa osaltaan suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia ja vakautta. Suomihan on noteerattu monissa tutkimuksissa maailman parhaimpien yhteiskuntien ja onnellisimpien kansakuntien joukkoon. Suomi on edelleen myös arkkitehtuurin ja muotoilun maa”, toteaa jury valikoimasta.

Kaksivuotiskatsaus tarjoaa monimediaisen tutustumisväylän uusiin arkkitehtuurikohteisiin ja toimii keskustelun avaajana suomalaisen rakennustaiteen kehityslinjoja tarkasteltaessa. Näyttelyssä kohteisiin voi tutustua muun muassa arkkitehtihaastatteluja ja drone-kuvaa sisältävien videoiden välityksellä. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan englanninkielinen kirja, jossa on kohteiden esittelyjen lisäksi koti- ja ulkomaisten kirjoittajien artikkeleita suomalaisesta nykyarkkitehtuurista.

Suomen arkkitehtuuria – Kaksivuotiskatsaus 2020 -näyttely on avoinna yleisölle Arkkitehtuurimuseossa 4.9.2020–28.2.2021, minkä jälkeen näyttely lähtee kiertämään. Katsauskohteet julkistettiin 15. kesäkuuta, ja niihin voi tutustua Finnish Architecture Navigatorin valikoimassa tästä linkistä.

Kohteet ja suunnittelijat

Lapinmäen päiväkoti
Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä

Helsingin keskustakirjasto Oodi
Arkkitehtitoimisto ALA

Tuupalan koulu 
Alt Arkkitehdit ja Arkkitehtitoimisto Karsikas

Asuinkerrostalo Käpylän Posteljooni
Anttinen Oiva Arkkitehdit

Senioritalo Gullkronan
Huttunen–Lipasti Arkkitehdit

Amos Rex ja Lasipalatsin restaurointi
JKMM Arkkitehdit

Käärmetalon peruskorjaus
Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit

Pihasauna
Mattila & Merz

Lammassaaren luontopolku
Nomaji maisema-arkkitehdit ja Studio Puisto Arkkitehdit

Talo MK5
ORTRAUM

Fuzhoun kulttuuri- ja taidekeskus
PES-Arkkitehdit

Sipoonlahden koulun laajennus 
Työyhteenliittymä Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen ja Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä

Airut-kortteli
Sauerbruch Hutton ja Optiplan

Kakolan funikulaari
Arkkitehtitoimisto Vapaavuori

Aalto-yliopiston Väre-rakennus
Verstas Arkkitehdit