Suomalainen Puutalo-olympiasauna halutaan pelastaa Britanniassa
Wendy Liu / British Sauna Society
Vuonna 1948 valmistuneen Puutalo Oy:n toimittaman olympiasaunan arvellaan olevan Britannian vanhin säilynyt sauna. Suomen paviljongin näyttely New Standards Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa 2021 nosti Puutalo Oy:n tuotannon maailmankartalle.
Marraskuun lopussa The Guardian uutisoi suomalaissaunasta, jonka suojelemista on alettu ajaa Isossa-Britanniassa. Puutalo Oy:n vuoden 1948 Lontoon olympialaisten kisakylään lahjoittama sauna siirrettiin kisojen jälkeen Maidstoneen, Kentin kreivikuntaan, jossa sitä käytti paikallinen saunaseura. Vuonna 2020 sauna jouduttiin sulkemaan yleisöltä, sillä se ei enää läpäissyt turvatarkastusta.
Suojeluesitystä ajava hyväntekeväisyysjärjestö The Twentieth Century Society (C20) oli aiemmin marraskuussa yhteydessä Archinfoon ja kertoi, että Suomen Ison-Britannian suurlähettiläs Jukka Siukosaari tukee olympiasaunan säilyttämista, kunnostamista ja avaamista jälleen julkiseen käyttöön.
"Saunan säilyttäminen on tärkeää paitsi sen uniikin arkkitehtuurin, myös suomalaisbrittiläisten suhteiden ja historian vuoksi. Meillä on pitkä yhteinen urheiluhistoria”, Siukosaari sanoi C20-yhdistyksen tiedotteessa.
Yhdistys on hyödyntänyt suojeluesityksessään Laura Bergerin, Philip Tidwellin ja Kristo Vesikansan New Standards -näyttelyyn kokoamaa tietoa, jota löytyy Archinfon Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin tuottaman näyttelyn nettisivustolta newstandards.info. Myös Helsingin Sanomat ja Iltalehti ovat uutisoineet asiasta.
“Niukkuuskisoihin” rakennettu olympiasauna
Olympiasauna on harvinainen ja tärkeä selviytyjä monessa mielessä. Se on yksi kahdesta Lontoon olympialaisten tilapäisrakennuksesta, jotka ovat yhä pystyssä. Paikallinen saunaseura arvelee saunan olevan sekä Britannian vanhin säilynyt sauna että vanhin olympiasauna koko maailmassa.
“Sauna on kiehtova esimerkki tehdasvalmisteista puuarkkitehtuurista ja siitä, miten Suomi on siihen aikaan vienyt puuarkkitehtuuria maailmalle. Rakennus on säilynyt kauniisti; alkuperäisiä osia ovat muun muassa saunanlauteet, laatoitettu pesuhuone ja paneloitu pukuhuone", luonnehti suojeluhankkeen parissa C20-yhdistyksessä työskentelevä Coco Whittaker The Guardianin mukaan.
Lontoon olympialaiset järjestettiin pian toisen maailmansodan jälkeen. Eurooppa oli sodan runtelema, ja olympiakisojen budjetti oli vaatimaton: uusia urheilupaikkoja ei rakennettu vaan hyödynnettiin olemassa olevia urheilurakennuksia ja niitä tukemaan pystytettiin joitakin tilapäisrakennuksia. Kyseisiä olympialaisia onkin kutsuttu myös "niukkuuskisoiksi".
Puutalo-olympiasauna rakennettiin tilapäisrakennukseksi Richmond Parkin olympiakylään. Helsingin Sanomat kertoo, että sauna rakennettiin Suomen kisajoukkuetta varten. Kisojen jälkeen Albert Reed Company, yksi suurimmista suomalaisen puutavaran maahantuojista, osti rakennuksen ja siirsi sen mailleen Maidstoneen.
Puurakenteisen saunarakennuksen suunnitteli yksi Puutalo Oy:n tähtiarkkitehdeista, Toivo Jäntti, joka suunnitteli myös vuonna 1938 valmistuneen Helsingin olympiastadionin yhdessä Yrjö Lindgrenin kanssa. Iso-Britannia kuului Puutalon tärkeisiin vientikohteisiin sodan jälkeisenä aikana. Puutalo myi Britanniaan esimerkiksi suuria määriä tehdasvalmisteisia kouluja.
Puutalo Oy:n tarinaan voi tutustua paitsi newstandards.info-verkkosivuilla, myös 15. joulukuuta Oulussa avautuvassa New Standards – Puutalo Oy 1940–1955 -näyttelyssä, jossa on esillä Venetsiassa nähty näyttely laajennettuna Juuso Westerlundin uusilla valokuvilla Puutalo-alueilta Raahessa ja Oulussa. Lue lisää Protossa nähtävästä näyttelystä tästä.