Brittimuseoista inspiraatiota uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon oppimisen keskukseen
Designmuseon koolle kutsuma arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen Museovisio-työryhmä: Jaana Räsänen, Petra Ilonen, Arja-Liisa Kaasinen, Hanna Kapanen ja Leena Svinhufvud.
Millainen rooli oppimisella voisi olla uudessa arkkitehtuuri- ja designmuseossa? Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen Museovisio-työryhmä tutustui esimerkkeihin Lontoossa ja Dundeessa. Archinfon Jaana Räsänen on mukana ryhmässä arkkitehtuurikasvatuksen asiantuntijana. Alla hän kertoo tutustumiskohteiden herättämistä ajatuksista.
Lontoossa matkan pääkohteita olivat Royal Institute of British Architects, Design Museum ja V&A Museum, joiden oppimisen henkilöstö kertoi avoimesti kokemuksistaan. Ohjelmaan mahtuivat myös Hayward Gallery, Tate Modern ja Science Museum, joissa työryhmä teki huomioita näyttelyiden pedagogiikasta. Matka huipentui vierailuun upouudessa V&A Dundeessa, Skotlannissa, jossa niin päätöksentekijät kuin henkilökunta esittelivät ylpeinä museon syntyprosessia, arkkitehtuuria ja toimintaa.
Hayward Gallery, Tate Modern, Science Museum
Jo ensimmäisenä matkapäivänä häikäistyn paitsi inspiroivista näyttelyistä myös museoiden ja gallerioiden valtavista ja vaikuttavista keskusauloista. Myymälöineen, kahviloineen ja hengailun paikkoineen ne ovat kaupunkilaisten ja matkaajien yhteisiä olohuoneita, julkisia sisätiloja, joihin kaikki ovat tervetulleita. Vapaa pääsy pysyviin näyttelyihin korostaa osaltaan vaikutelmaa. Myös näyttelytilat ovat ilmavia ja luovat näin mahdollisuuden sekä yksilölliseen että yhteisölliseen kävijäkokemukseen – vaikka väkeä onkin liikkeellä, kukaan ei tunnu häiritsevän ketään.
Royal Institute of British Architects, Design Museum, V&A Museum
Oppimisella on keskeinen rooli kaikissa pääkohteissamme. Sekä pysyvistä että vaihtuvista sisällöistä löytyy ammennettavaa kaikille nuorista perheistä ikäihmisiin, koululaisista opiskelijoihin ja paikallisista yhteisöistä yrityksiin. Näyttelykokemusta täydentävissä työpajoissa yleisö pääsee haastamaan omaa luovuuttaan. Suunnittelemalla ja tekemällä oppimiselle on varattu myös arvoisensa, riittävän kokoiset ja ajanmukaisesti varustellut tilat – ja mikä parasta – yleisötyöpajojen prosesseja ja tuloksia on esillä omina kokonaisuuksina muiden näyttelyiden rinnalla.
V&A Dundee
Astumme rautatieasemalta ulos illansuussa, ja siinä se on – V&A Dundee! Skotlannin uusimman museon tavoittaa helposti myös muilla julkisilla liikennevälineillä niin maitse kuin vesitse. Henkilöautot on jätettävä kauemmas.
Arkkitehti Kengo Kuman suunnittelema museorakennus on osa Dundeen ranta-alueen laajamittaista elävöittämisprojektia, jonka tavoitteena on kääntää kaupungin kasvot uudelleen kohti Tay-jokea. Massoittelullaan ja materiaaleillaan rakennus sijoittuu jämäkästi osaksi jokivarteen rakentuvaa satamahenkistä kokonaisuutta. Sisään astuessa vastassa on jälleen julkisen olohuoneen tuntu: ravintolat ovat täynnä, museokaupassa riittää vilskettä, näyttelyihin suuntaa väkeä tasaiseen tahtiin, ja oppimisen tilat ovat erilaisten yleisöryhmien ahkerassa käytössä.
Arkkitehtuuriin ja muotoiluun keskittyvä V&A Dundee tuo suuren yleisön ulottuville maailmanluokan näyttelyitä, juhlistaa skotlantilaista perinnettä, inspiroi tämän päivän osaajia sekä rohkaisee luomaan innovaatioita tulevaisuutta varten. Museorakennus, jonka kaikki ovat ottaneet omakseen, on myös oppimisen työkalu, josta henkilökunta osaa kertoa mielenkiintoisia tarinoita mitä erilaisimmille yleisöille. Kerrontaa tukevat oivallisesti suunnittelun ja rakentamisen prosesseista tehdyt tallenteet.
Millainen rooli oppimisella voisi olla uudessa arkkitehtuuri- ja designmuseossa?
Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo on kaupunkikuvallinen kohokohta mielenkiintoisessa urbaanissa ympäristössä. Se on kaupunkilaisten ja vierailijoiden yhteinen olohuone ja mieltä ylentävä kohtaamispaikka. Sen arkkitehtuuri on esimerkillisen innostavaa, laadukasta ja kestävää. Kaikki voivat ottaa siitä oppia ja olla siitä ylpeitä!
Uusi museo on elinikäisen oppimisen paikka. Sen laajat kokoelmat avaavat mitä moninaisimpia mahdollisuuksia korkeatasoisiin suomalaisesta arkkitehtuurista ja muotoilusta kertoviin sisältöihin. Sekä perinteisin että innovatiivisin menetelmin toteutetut näyttelyt houkuttelevat niin matkailijoita kuin kotimaista yleisöä ottamaan oppia menneestä ja tekemään havaintoja nykypäivästä. Vaihtuvat näyttelyt nostavat esiin uusinta uutta ja inspiroivaa sekä kotimaasta että maailmalta.
Uuden museon ytimessä sijaitseva oppimisen keskus palvelee inspiroivana oppimisympäristönä myös tulevaisuuden laaja-alaisen osaamisen taitoja tavoittelevia kouluja ja oppilaitoksia. Näyttelyiden sisällöistä ja elävästä todellisuudesta kumpuavia teemoja työstetään hyvin varustelluissa studioissa luovasta suunnitteluprosessista kumpuavin menetelmin. Yleisön ja suunnittelun ammattilaisten kohtaamiset ja vuorovaikutus ovat osa arkipäivää.
Toiminnan läpäisevä oppimisen näkökulma houkuttelee aivan uudenlaisia yleisöjä arkkitehtuurin ja muotoilun pariin pohtimaan, mikä merkitys hyvin suunnitelluilla esineillä, tiloilla, taloilla ja ympäristöillä on kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.
Klikkaa auki myös nämä
HS 26.12.2018 Mielipide: Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon sydämeen tarvitaan oppimiskeskus
Arkkitehtuurin päivä 3.2.2019: Kansainvälisiä näkymiä uusiin museoihin ja arkkitehtuurin perintöön
Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo: Mitä, missä, milloin?