Residenssityöskentely avaa uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia rakentaa kansainvälisiä verkostoja
Vokal
Arkkitehdit Ella Kaira ja Matti Jänkälä viettivät kuukauden Suomen kulttuuri-instituutin residenssissä New Yorkissa. Suurkaupungin asukkaiden avoimuus ja yhteisöllisyys vauhdittivat suomalaisarkkitehtien projektia, joka tutkii paikallisyhteisöjen roolia ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.
Atlantin rantahietikolla kaivinkoneet mylläävät paikalleen maavallia, jonka tarkoitus on turvata viereiset vastavalmistuneet, kiiltäväpintaiset kerrostalot. Kivenheiton päässä korkeaksi kasvanut heinikko huojuu tuulessa pientalojen välisillä tyhjillä tonteilla, joista asukkaat ovat luopuneet yhä tiuhenevien tulvien uhatessa. Kaukana Manhattanilta sijaitseva New Yorkin Far Rockaway on paikka, jossa samanaikaisesti näkyvät kiinteistömarkkinoiden kiihdyttämä rakentaminen sekä ilmastonmuutoksen vaikutukset.
Sään ääri-ilmiöiden uhkaamalla suurkaupungilla on kuitenkin suuri etu: aikaansaavat asukkaat. Olipa kyse nousevista vuokrista tai tulvavesistä, ovat newyorkilaiset järjestäytyneet kautta historian puolustamaan kotikulmiaan. Nuorille arkkitehdeille kuukausi Suomen New Yorkin Kulttuuri-instituutin residenssissä tarjosi mahdollisuuden tarkastella lähietäisyydeltä Yhdysvaltojen väkirikkainta kaupunkia, joka on tunnettu ruohonjuuritason toiminnastaan.
Kuukauden aikana ehdimme kokea myös kaksi tuntia kestävän metromatkan kaupungin halki Atlantin aaltojen uhkaamaan Far Rockawayn kaupunginosaan sekä nähdä suomalaisten satamatyöläisten rakentamat kaupungin ensimmäiset asumisosuuskunnat Brooklynissä. Kuljetimme kompostimme keräyspisteelle kodistamme kilometrien päähän, ja meidät saattoi jopa nähdä Harlemin kaduilla vetämässä perässämme vaunullista kurpitsoja. Palataan siihen kuitenkin myöhemmin.
Residenssiprojektimme From the Ground Up tutkii paikallisyhteisöjen roolia ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja tarjoaa ajankohtaisen keskustelunavauksen Suomessa. Haastattelimme New Yorkissa toimivia kansalaisjärjestöjä, tutkijoita ja arkkitehteja, joiden kertoman pohjalta julkaisemme kirjoituksia kaupunkilokikirjaamme. Keväällä 2024 From the Ground Up ilmestyy suomen- ja englanninkielisenä julkaisuna.
Aiemmin syksyllä, ennen New Yorkiin lähtöämme olimme perustaneet oman arkkitehtuuripraktiikan, Vokalin, jossa pyrimme yhteisölähtöisyyteen ja tutkimustiedon hyödyntämiseen suunnittelun apuvälineenä. Toivomme voivamme soveltaa New Yorkissa oppimaamme myös suunnittelutyössä.
Yhteyksiä paikallisiin
Jo ensimmäisenä päivänä löysimme uudesta kotikaupungistamme kodikkaan korttelipuutarhan, jossa paikallinen Monique innostui kertomaan, kuinka hän oli nuoruudessaan lapioinut viereisiltä talleilta kottikärryihin hevosenlantaa lannoitteeksi puutarhan istutuksiin. Tämä kurkistus West Side Community Gardeniin, yhteen New Yorkin monista yhteisöpuutarhoista, tarjosi meille heti alussa yhteyden paikallisiin. Viikkoa myöhemmin oli rintapielissämme nimilaput ja upotimme multaan tulppaanin sipuleita istutustalkoissa.
Avoimuus ja ihmisten pyrkimys yhteisöllisyyteen tulivat toistuvasti vastaan New Yorkissa. Innostunut vastaanotto näkyi tapaamisissamme: New York Restoration Project esitteli meille pohjois-Manhattanilla rantaruovikon ennallistamisprojektiaan, Hester Street -arkkitehtitoimiston Kristen Chin kertoi meille osallistavista työskentelytavoista arkkitehdin työssä, ja City Museum of New Yorkin kuraattori Monxo López kuvaili toimintatapoja puolustaa omaa naapurustoa ison mittakaavan sijoittajavetoisilta rakennushankkeilta.
Tapasimme ympäristökysymysten kanssa työskentelevät professorit Rick Bellin ja Paul Gallayn Columbian yliopistossa, jossa myös esittelimme toimintaamme vierailevina luennoitsijoina osana Consortium for Sustainable Urbanization -hanketta. Residenssi oli mainio mahdollisuus oppia paikallisesta kontekstista sekä rakentaa verkostoja Suomen ulkopuolella.
New Yorkin residenssimme huipentui Cooper Unionin yliopiston edustalla järjestämäämme Reclaim the Triangle -työpajaan, jossa toteuttamamme pelilaudan avulla pohdimme ohikulkijoiden kanssa keinoja kohentaa alueen kykyä sopeutua sään ääri-ilmiöihin.
Majapaikka Harlemissa
Asuinalueemme Harlem oli kuukauden aikana tärkeä tukikohtamme. Paikallisiin tutustui juttelemalla naapureille tai ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi järjestötoimintaan. Osallistuimme yhteisöpuutarhoja pyörittävän Harlem Grownin sadonkorjuuseen ja kuljetimme kärrykaupalla kurpitsoja järjestön Farmers Market -tapahtumaan, jossa paikallisille jaetaan vihanneksia ilmaiseksi. Harlem Grownille veimme kuukauden kompostimme, jota eri järjestöt New Yorkissa keräävät ravinteikkaan mullan tuottamiseen.
Harlemiin kiteytyy projektimme keskiössä oleva yhteisöllinen toiminta sekä kysymykset ilmasto- ja ympäristöoikeudenmukaisuudesta. Alueelle on historiallisesti keskitetty terveydelle haitallisia infrastruktuurihankkeita ja teollisuutta, ja erityisesti itä-Harlem on altis tulville. Yhteisöllistä toimintaa alueella on ollut pitkään, sillä harlemilaiset ovat vuosikymmenten saatossa omaehtoisesti kunnostaneet kaupungin ja kiinteistönomistajien laiminlyömiä rakennuksia, perustaneet kukoistavia puutarhoja hylätyille tonteille ja puolustaneet oikeutta kohtuuhintaiseen asumiseen.
Kun kaupunkeja kehitetään lisääntyvästi kiinteistömarkkinoiden ehdoilla, saavat ympäristökriisin ratkominen tai paikallisyhteisöjen tarpeet usein pienemmän painoarvon. New Yorkissa näimme, kuinka nopeasti ihmiset löytävät toisensa – niin iloiseen illanviettoon uusien ystävien kanssa kuin omaa naapurustoa puolustamaan tähtäävään järjestäytyneeseen toimintaan.
Vokal on Ella Kairan ja Matti Jänkälän perustama arkkitehtuuripraktiikka, joka tutkii arkkitehtuurin, kansanliikkeiden ja kiinteistömarkkinoiden välisiä voimasuhteita. Praktiikan lähestymistapa on yhteisölähtöinen ja tutkimukseen pohjautuva. Marraskuussa 2023 Kaira ja Jänkälä osallistuivat Suomen New Yorkin Kulttuuri-instituutin residenssiin. Lisää tietoa From the Ground Up -projektista on luettavissa verkossa: vokal.fi.
Haku FCINY:n ensi vuoden residenssiohjelmaan on avoinna 8. tammikuuta saakka.