Takaisin artikkeleihin

Rakennustietosäätiö on valittu New European Bauhaus -aloitteen kumppaniksi

Kuva modernista rakennuksesta lintuperspektiivistä, jossa näkyy rakennuksen kyltti.

RTS

Rakennustietosäätiö on Euroopan komission Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteen seitsemäs suomalaiskumppani. Kumppanit tukevat toiminnallaan aloitteen tavoitetta ja sitoutuvat sen toimenpiteisiin. Archinfo toimii aloitteen kansallisena yhteyspisteenä.

New European Bauhaus eli NEB on osa Euroopan unionin panostusta vihreään siirtymään, jonka tavoitteena on ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä. NEB tuo vihreän siirtymän ihmisten ja arjen kokemusten tasolle huomioimalla ekologisen jälleenrakennuksen sosiaaliset ja esteettiset ulottuvuudet.

Vuonna 2020 lanseerattu aloite pyrkii edistämään kaunista, kestävää ja osallisuutta lisäävää rakennettua ympäristöä. Aloitteessa haetaan uudenlaisia tapoja luoda kestävää tulevaisuutta yhdessä asukkaiden ja yhteisöjen kanssa.

NEB-kumppanit tukevat aloitteen tavoitteita omalta osaltaan viemällä ekologista jälleenrakennusta käytäntöön.

Rakennusalan muutosilmiöitä tunnistamassa

Rakennustietosäätiö RTS toteuttaa NEB-tavoitteita omassa toiminnassaan esimerkiksi vuoden 2023 lopussa lanseeratun Ilmiöverkoston kautta. Ilmiöverkosto-toimintamalli tuo yhteen alan käytännön toimijat ja tutkijat tarkastelemaan kiinteistö- ja rakennusalan kestävyysmurrosta.

Ilmiöverkosto kokoaa alan tutkimuksesta ja kirjallisuudesta muutosilmiöitä, rikastaa niitä alan asiantuntijoiden ja yrittäjien kanssa ja jalostaa niistä ymmärrettävää kokonaiskuvaa, joka on kaikkien saavutettavissa ja hyödynnettävissä.

"Yhdessä verkostojemme kanssa edistämme laadukasta ja kestävää rakennettua ympäristöä, joka tukee ihmisten hyvinvointia. Meille on luontevaa toimia NEB-kumppanina. NEB tarjoaa erinomaisen alustan saada tietoa Euroopan tasolla tapahtuvista muutoksista ja kehityksistä. Kumppanuus tarjoaa meille mahdollisuuksia oppia uutta sekä jakaa omaa asiantuntemustamme laajemmin", sanoo RTS:n NEB-kumppanuudesta vastaava Marianna Kotilainen.

Lue lisää Rakennustietosäätiön NEB-painopistealueista täältä. 

Suomen NEB-verkosto vahvistuu

NEB-kumppaniksi voivat liittyä yleishyödylliset yhdistykset, koulutuslaitokset sekä tutkimus- ja taideverkostot.

Kumppanien tehtävänä on tukea NEB-aloitteen tavoitetta ja sitoutua vähintään yhteen näistä toimenpiteistä: koota yhteen eri alojen ammattilaisia uusien ideoiden tuottamiseksi; tunnistaa uusia inspiroivia projekteja, käytäntöjä ja konsepteja; pitää yllä vuoropuhelua rakennetun ympäristön tarpeista ja odotuksista.

Suomesta NEB-kumppaneita ovat Rakennustietosäätiön lisäksi Aalto-yliopisto, Aalto-yliopiston Cumulus-verkosto, ACCAC Finland – Esteetön taide ja kulttuuri ry, Metropolia-ammattikorkeakoulu, Savon soitannollinen seura sekä Turun yliopiston yhteydessä toimiva SELMA-tutkimuskeskus.

Yritykset ja kunnat voivat liittyä NEB-ystäviksi. Suomalaisia NEB-ystäviä ovat Riihimäen kaupunki, CoTown, Maptionnaire ja Stora Enso.

Tutkimus ja innovaatiotoiminta korostuu myös laajemmin

Rakennustietosäätiön liittyminen NEB-kumppaniksi ajoittuu mielenkiintoiseen murrosvaiheeseen, sillä tutkimustoiminta on vahvistumassa NEB-aloitteen sisällä myös laajemmin. Vuodesta 2020 alkaen aloite on kanavoinut rahoitusta usean EU:n rahoitusohjelman kautta, ja nyt aloite on saamassa vakaamman rahoituspohjan itsenäisenä NEB Facility -ohjelmana, jonka toimeenpanosta vastaa laajempi Horisontti Eurooppa -ohjelma. Samalla pitkäjänteinen panostus tutkimus- ja innovaatiotoimintaan muuttuu yhä tärkeämmäksi aloitteen toimintamuodoksi.

Horisontti Eurooppa on EU:n kaikkien aikojen suurin panostus tutkimuksen ja innovaatioiden tukemiseen. Ohjelman kautta edistetään vihreän siirtymän ja digitalisaation toteutumista, jotta EU saavuttaa tavoitteensa ilmastoneutraalista Euroopasta vuoteen 2050 mennessä.


Onko organisaatiosi kiinnostunut liittymään NEB-kumppaniksi tai ystäväksi? Lue lisää täältä.