Takaisin artikkeleihin

Rakennuskulttuuri – Baukultur

Davosin sopimus

Baukultur on alkujaan saksankielisessä Euroopassa käytetty käsite, joka on levinnyt laajalti 2020-luvun arkkitehtuuripolitiikkaan. Suomessa puhutaan myös rakennuskulttuurista.

Rakennettu maailma, niin pienissä kuin suurissa mittakaavoissa, on kulloisenkin rakennuskulttuurimme ilmentymä. Rakennuskulttuuria on kaduilla, toreilla, kylissä, maisemassa ja kaupungeissa. Rakennuskulttuuriin kuuluvat suunnittelun ja maankäytön kysymykset sekä osallisuutemme oman ympäristömme yhteiseen muodostamiseen.

Ympäristömme heijastelee yhteiskuntaamme, toimintaamme, historiaamme, tapojamme, arvojamme, tavoitteitamme ja päätöksiämme – ja on siten myös itsessään kulttuuria. Baukultur elää myös ajassa.

Korkealaatuisen rakennuskulttuurin kautta on mahdollista luoda sosiaalista ja alueellista koheesiota ja vahvistaa eri alueita niiden omista paikallisista ominaispiirteistä ja lähtökohdista käsin.

Kukoistava rakennuskulttuuri syntyy monista osasista, mutta siitä hyötyvät kaikki. Laadukasta rakennuskulttuuria ovat hyvin suunnitellut kaupungit, kylät ja rakennukset. Laadukkaat paikat puolestaan luovat viihtyisää elin- ja toimintaympäristöä ja edistävät hyvinvointia.

Rakennettu ympäristö

Toimiva, viihtyisä, terveellinen ja kestävä rakennettu ympäristö sekä laadukas rakennuskulttuuri ovat tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen, luontokadon ja yhteiskunnallisen polarisaation hillitsemisessä

Rakennettuun ympäristöön kuuluu kaikki ihmisen käyttöönsä muokkaama fyysinen ympäristö kuten rakennukset, asuinalueet ja kaupunkiseudut. Alueiden käyttötarkoitus, rakentamisen määrä ja sijainti määritellään kaavoittamalla.

Ajantasaista lisätietoa rakennetun ympäristön ilmiöistä Suomessa löytyy esimerkiksi ympäristöhallinnon yhteisestä verkkopalvelusta:

https://www.ymparisto.fi/fi/rakennettu-ymparisto

Davosin julistus

Davos in a nutshell

Eräs keskeisimmistä rakennuskulttuuria edistävistä eurooppalaisista aloitteista on Maailman talousfoorumin (World Economy Forum) yhteydessä vuonna tammikuussa 2018 julkistettu Davosin julistus. Suomi hyväksyi Davosin julistuksen syksyllä 2021.

Julistus on periaatteellinen sitoumus, jossa kuvataan korkealaatuisen rakennuskulttuurin tavoitteita ja asetetaan ne poliittiseksi painopisteeksi rakennettua ympäristöä ohjaavien strategioiden suunnittelussa. Julistuksen keskeisenä ajatuksena on, että paikallinen ympäristö on laadukasta silloin, kun rakennuskulttuuria vaalitaan ja siihen sitoudutaan niin hallinnossa kuin myös muussa yhteiskunnan toiminnassa.

Julistuksen ohessa koordinoitua ja järjestettyä toimintaa kuvaa termi Davosin prosessi, joka kokoaa yhteen erilaisia kansallisia ja kansainvälisiä aloitteita.

Lue lisää Davosin julistuksen verkkosivuilta.

Sivustoa ylläpitää Sveitsin liittovaltion kulttuurihallinto. Sivuilta löytyy Davosin julistuksen teksti usealla eurooppalaisella kielellä.

Lataa julistus suomeksi täältä.

Davos Baukultur Quality System

Davos laatujärjestelmä



Vuonna 2021 julkaistu Davosin Baukultur-laatujärjestelmä on tarkoitettu korkealaatuisen rakennuskulttuurin määrittelyn työkaluksi. Sen avulla voidaan arvioida paikallisia rakennuskulttuurin ominaisuuksia kahdeksan kriteerin pohjalta: hallinto, toiminnallisuus, ympäristö, talous, monimuotoisuus, konteksti, paikan tunne ja kauneus. Lisäksi laatujärjestelmä tukee suunnittelua ja hankkeita, kilpailujen arviointikriteerejä ja osallistavia prosesseja. Se painottaa sosiaalisia, emotionaalisia ja kulttuurisia arvoja teknisten ja toiminnallisten näkökohtien rinnalla.

Lataa The Davos Baukultur Quality System - arviointityökalu täältä.

Davos Baukultur Alliance

Vuonna 2023 perustettu Davos Baukultur Alliance -verkosto ajaa laatusuuntautunutta lähestymistapaa rakennusten, infrastruktuurin, julkisten tilojen ja maisemien suunnitteluun, rakentamiseen ja hallintaan. Allianssin kumppaneina on kansallisia hallinnon organisaatiota, kansainvälisiä järjestöjä, yrityksiä ja kansalaisyhteiskunnan toimijoita. Toiminta perustuu Davosin julistuksen ja Davosin Baukultur-laatujärjestelmän tavoitteisiin.

Lisätietoja Davos Baukultur Alliancen tapahtumista ja toiminnasta on saatavilla verkoston sivustolla. Toimintaa koordinoi ja sivustoa ylläpitää Maailman talousfoorumin alainen Centre for Urban Transformation.

Suomea verkostossa edustaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

https://www.davosalliance.org/home



Jaa tämä artikkeli