Pohjoismaisen paviljongin näyttely sytyttää kipinän arkkitehtuurin uudelleen ajatteluun

Venla Helenius
Esitystaiteilija Teo Ala-Ruonan ja työryhmän teos tutkii arkkitehtuurin ja kehon suhdetta transkehon näkökulmasta. Arkkitehtuuria, esitystaidetta ja installaatiota yhdistävä näyttely esittelee viisi harjoitetta, jotka herättävät ajattelemaan arkkitehtuuria uudella tavalla fossiilisiin polttoaineisiin perustuvan elämäntavan keskellä.
Venetsian 19. arkkitehtuuribiennaalissa Pohjoismainen paviljonki esittelee esitystaiteilija Teo Ala-Ruonan yhdessä monialaisen työryhmän kanssa luoman installaatio- ja performanssiteoksen Industry Muscle: Five Scores for Architecture.
Teoskokonaisuuden on kuratoinut arkkitehti Kaisa Karvinen Arkkitehtuuri- ja designmuseosta. Teos jatkaa Ala-Ruonan aiempaa työskentelyä transkehon ja ekologisten kysymysten parissa laajentaen näkökulman arkkitehtuuriin.
Industry Muscle asettuu vuoropuheluun vuonna 1962 valmistuneen Pohjoismaisen paviljongin kanssa ja kutsuu tarkastelemaan modernia arkkitehtuuria transkehon linssin läpi. Teos nostaa rakennuksen suunnitelleen arkkitehti Sverre Fehnin modernistisen lähestymistavan rinnalle vaihtoehtoisen tavan luoda arkkitehtuuria transkehon havaintojen pohjalta.
Industry Muscle kutsuu yleisöä tarkastelemaan Pohjoismaista paviljonkia – ja arkkitehtuuria laajemmin – näyttämönä, jossa fossiilitalouden aikakauden sosiaaliset normit tulevat näkyviksi. Ala-Ruonan tutkimus-taiteellisissa interventioissa transkeho toimii sorkkarautana, joka murtaa rakenteita ja paljastaa ajattelumalleja. Näyttely tarjoaa yleisölle arkkitehtuurikokemuksen, jossa jokainen osallistuja on esillä.
Teo Ala-Ruonan työryhmään kuuluvat arkkitehti A.L. Hu, lavastaja ja taiteilija Teo Paaer, äänisuunnittelija Tuukka Haapakorpi, dramaturgi Even Minn, kuvataiteilija Venla Helenius, muotisuunnittelija Ervin Latimer, graafinen suunnittelija Kiia Beilinson sekä esiintyjät Kid Kokko, Caroline Suinner ja Romeo Roxman Gatt. Jokainen työryhmän jäsen tuo näyttelyyn oman taiteellisen panoksensa.
Näyttelyn kuraattorin Kaisa Karvisen mukaan modernistisen arkkitehtuurin klassikko, Sverre Fehnin suunnittelema paviljonkirakennus tarjoaa kiehtovan ympäristön esitystaiteilija Teo Ala-Ruonalle.
"Se, että Ala-Ruonan ja hänen työryhmänsä teos on esillä juuri arkkitehtuurinäyttelyssä, avaa uusia näkökulmia erityisesti rakennetun ympäristön, kehon ja fossiilisiin polttoaineisiin perustuvan yhteiskunnan tarkasteluun. Lisäksi esitystaiteessa kehollista kokemusta lähestytään tavalla, joka on kiinnostava myös arkkitehtuuriteorialle ja suunnittelulle. Onhan ihmisen keho aina ollut yksi tilasuunnittelun ja arkkitehtuurin keskeisistä lähtökohdista", Karvinen toteaa.
Industry Muscle ehdottaa transkehon kokemukseen pohjautuvaa mallia arkkitehtuurille. Ala-Ruonan mukaan tämä voi tarkoittaa esimerkiksi mukavuuden tunnetta tilassa, joka ei korosta kehon siluettia vaan tarjoaa visuaalisesti vaihtelevan ympäristön.
"Tämä on vastakohta modernismin pelkistämisen ihanteelle, joka näkyy myös paviljongin arkkitehtuurissa", sanoo Ala-Ruona ja jatkaa:
"Rakennettu ympäristö perustuu pitkälti vallitseviin kulttuurisiin normeihin. Ne vaikuttavat keskeisesti siihen, miten kehot esitetään arjessa, sekä rakennusteollisuuden ekologiseen taakkaan. Haluan työryhmäni kanssa herättää uusia keskusteluja ja tutkia arkkitehtuurin mahdollisuuksia haastaa nykytilannetta."
Venetsian arkkitehtuuribiennaali avautuu yleisölle 10. toukokuuta 2025 ja on avoinna 23. marraskuuta asti. Pohjoismaisen paviljongin avajaiset järjestetään torstaina 8. toukokuuta. Samana päivänä vietetään myös Suomen paviljongin avajaisia.
Pohjoismainen paviljonki on Suomen, Norjan ja Ruotsin yhteisomistuksessa. Maat vastaavat näyttelyistä vuorovuosittain.
Tänä vuonna arkkitehtuuribiennaalissa Suomi on poikkeuksellisen laajasti esillä, kun Suomen paviljongissa nähtävän The Pavilion – Architecture of Stewardship -näyttelyn ja Pohjoismaisen paviljongin näyttelyn ohella biennaalin päänäyttelyyn osallistuu kolme suomalaistyöryhmää. Lue lisää Suomen supervuodesta tästä linkistä.