Paikallinen arkkitehtuuripolitiikka oli Apoli-päivän keskiössä Tampereella
Paavo Foley
Työväenmuseo Werstaassa järjestetty Apoli-päivä keräsi yhteen arkkitehtuuripolitiikasta kiinnostuneita ja sen parissa toimivia ihmisiä. Tämän vuoden tapahtuma oli osa Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikon, TAD Weekin, ohjelmistoa.
Toista kertaa järjestetyn Apoli-päivän teemana oli paikallinen arkkitehtuuripolitiikka ja paikallisapolien eri tasot, muodot ja toimijat. Hyvän pohjan keskustelulle loi Tampereen upouusi arkkitehtuuriohjelma.
Kesäkuussa 2023 Tampereen kaupunginvaltuuston hyväksymä ohjelma rakentuu kuuden teeman pohjalle. Yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Hanna Montonen esitteli ohjelmaa Apoli-päivän yleisölle ja kertoi, että Tampereen identiteetti oikeastaan sisältää muut viisi teemaa: kestävän arkkitehtuurin, kaupunkiympäristön, historiallisen jatkuvuuden, uudis- ja täydennysrakentamisen ja vuorovaikutuksen ja koulutuksen.
Kaupungin strategia määrittelee Tampereen tekemisen kaupungiksi, joka on ylpeä rosoisuudestaan ja historiallisista kerrostumistaan. Selvitysten mukaan Tampere koetaankin helposti lähestyttäväksi ja mukaan ottavaksi.
Viime vuosien valtavat infrahankkeet ovat kehittäneet kaupunkiympäristön laatua, ja tavoitteena on nostaa paikallinen arkkitehtuuri entistä vahvemmin matkailuvaltiksi. Arkkitehti Reima Pietilän syntymän 100-vuotisjuhlavuonna onkin sopivaa pohtia, voisiko Tampere kutsua itseään Pietilä-pääkaupungiksi, samaan tapaan kuin Jyväskylää tituleerataan Aalto-pääkaupungiksi.
“Tämä meidän hieno ratikkalinjastommekin on neulottu, jotta Pietilän arkkitehtuuria Metsosta Kalevan kirkkoon ja Hervantakeskukseen pääsee helposti katsomaan”, Montonen vitsaili, mutta suunnitelmissa on todellakin nostaa Pietilän arkkitehtuuri yhdeksi kaupungin veto- ja pitovoimatekijäksi.
TAD Week isännöi Apoli-päivää
Yksi Tampereen edellisen, vuoden 2008 arkkitehtuuriohjelman toteutetuista toimenpiteistä ilahdutti erityisesti Apoli-päivässä, nimittäin Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikko. Tämänkertainen Apoli-päivä järjestettiin osana TAD Weekin ohjelmaa. Tuosta ensimmäisen apolin valmistumisvuodesta lähtien järjestetty kaupunkifestivaali edistää muotoilualan, arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun näkyvyyttä ja elinvoimaisuutta Tampereella ja Pirkanmaalla.
Tampereen apolilla ja TAD Weekillä on muitakin yhtymäkohtia, mikä kävi ilmi TAD Weekin johtajan Kasmir Jolman tervehdyssanoista. Jolma on toiminut aktiivisesti apolin edistäjänä ja oli mukana laatimassa ohjelmaa konsulttina. Myös ympäristöministeriön tervehdyksen tuonut yliarkkitehti Harri Hakaste kertoi Tampereen olevan ikään kuin kolmas kotikaupunkinsa, sillä hän vietti siellä opiskeluaikoinaan eri jaksoissa kymmenen vuotta.
Kuten Archinfon Aleksi Lohtajan alustuksesta kuultiin, Suomessa on tällä vuosituhannella laadittu useita kymmeniä paikallisapoleita ja uusia on syntymässä. Tampereenkin uuteen arkkitehtuuriohjelmaan antoi tukea vuoden 2022 alussa hyväksytty valtakunnallinen apoli, mutta paikallisohjelmaan ja sitä kautta asukkaiden elinympäristön kehittämiseen tarvitaan myös paljon mitattavaa tietoa.
Helsinkiläisen Chaos Architects -toimiston perustaja Natalia Rincón kertoi Apoli-päivän yleisölle tiedon ja tiedon jakamisen merkityksestä kaupunkien asumisviihtyvyyden kehittämisessä. Yhteistyö ja tiedon jakaminen eri toimijoiden kesken mahdollistaa paremman kaupungin kaikille. Myös asukkaiden kuunteleminen on tärkeää kaupunkiympäristöä kehitettäessä.
Osa tiedosta, niin kutsutut kovat faktat, ovat helposti mitattavissa, mutta pehmeämpääkin informaatiota voidaan analysoida ja mitallistaa. Chaos on kehittänyt digitaalisen alustan, kokonaisvaltaisen paikkatietoratkaisun, tukemaan kestävää päätöksentekoa. Tutkittava alue voi olla kokonainen kaupunki tai joku sen osa.
Paikallisapolien eri tasoja
Taiteen edistämiskeskuksen taideasiantuntija ja arkkitehti Mika Savela esitteli viime vuonna lanseeratun Uusi paikallinen -työryhmän toimintaa, joka pyrkii kehittämään paikallista arkkitehtuuripolitiikkaa valtakunnallisesti. Työryhmässä on mukana kahdeksan hanketta ympäri Suomea. Ympäristöministeriön Elinympäristöt-yksikön johtaja Samuli Alppi esitteli selvitystä aluearkkitehtitoiminnan tulevaisuudesta.
Pienille paikkakunnille on kehitteillä muitakin arkkitehtuuriohjelmien tekemistä helpottavia työkaluja. Safan varapuheenjohtaja Raine Vihelmaa ja erityisasiantuntija Heini Korpelainen kertoivat niin kutsutusta mini-apolista, ohjeistosta, jonka avulla kunta tai pikkukaupunki voi laatia resurssiensa puitteissa kevyen arkkitehtuuripoliittisen ohjelman.
Esityksen jälkeisessä keskustelussa pohdittiin, voisiko repertuaarissa olla myös mini-mini-apoli, esimerkiksi yksi yksittäinen toimenpide, ja miten sellaisen toteutusta voitaisiin tukea. Aihe selvästi herätti keskustelua ja nostatti ideoita.
Apoli-päivä avarsi näkökulmia kaupunkiin
Tampereen apolin seurauksia päästiin seminaarin jälkeen ihailemaan paitsi TAD Weekin avajaisjuhlallisuuksissa Finlaysonilla, myös kaupunkikävelyllä, joka vei historiallisesta teollisuusarkkitehtuurista työväen asuinkorttelin – Erik Bryggmanin 1950-luvun alun Amurinlinnan – kautta uudempiin, onnistuneisiin asuintalokohteisiin, kuten 15 vuotta sitten rakennettuun Kirsti Sivénin ja Asko Takalan täydennysrakennuskohteeseen Hämeenkadulla ja hiljattain valmistuneeseen Arcon suunnittelemaan kortteliin Puuvillatehtaankatu 6:ssa. Harvemmin Tampereella vierailevien suurena ihastelun kohteena olivat myös Hämeenkadun muuttunut kaupunkikuva ja ne hienon hienot ratikat!
Viime vuonna Archinfo yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön, ympäristöministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa järjesti ensimmäisen Apoli-päivän Helsingissä. Tampere oli oivallinen kohde toiselle Apoli-päivälle, ja keskustelun tallenteen voi 14.10. saakka katsoa Archinfon YouTube-kanavalla.
Seuraavasta Apoli-päivästä ei ole vielä tehty päätöksiä, mutta jatkotoiveita tapahtumalle on esitetty. Seuraa uutisointia tilaamalla Archinfon tai Apolin oma uutiskirje tästä linkistä.