Pääkaupunkiseudulla palkittiin vuoden 2020 tasokkaita rakennushankkeita
Vuoden 2020 Rakentamisen Ruusu myönnettiin Supercellin pääkonttorille. Kuva: Tuomas Uusheimo.
Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto valitsi vuoden 2020 Rakentamisen Ruusu -palkinnon saajaksi Supercellin pääkonttorin. Espoon rakennuslautakunnan ja rakennusvalvontakeskuksen myöntämän Hurraa-palkinnon puolestaan sai Invalidisäätiön rakennuttama Ammattiopisto Live.
Vuoden 2020 Rakentamisen Ruusulla palkitun Supercellin pääkonttorin pääsuunnittelijana toimi Matti Huhtamies Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:stä. Palkintoperustelujen mukaan Helsingin Jätkäsaaressa sijaitseva Supercellin pääkonttori edustaa näyttävää uutta puurakentamista, jota Suomessa kaivataan. Rakennuksessa on myös paikan edellyttämä oivaltava kokonaisote. Lisäksi se eheyttää monin tavoin rikkonaista ympäristöä.
Supercellin pääkonttorin rakennushankkeessa on myös ollut poikkeuksellisen avoin tiedon jakamisen ja ratkaisuhenkisyyden ilmapiiri. Toimistorakennusten rakentamiseen puusta ei vielä ole vakiintuneita käytäntöjä, ja hankkeessa on rohkeasti etsitty uusia ratkaisuja ja toimintatapoja. Erityisesti vaativaan paikkaan sijoitetun puurakennuksen kosteudenhallinta ansaitsee tulla mainituksi.
Rakentamisen Ruusun kunniamaininta annettiin arkkitehti Jari Pantzarille hänen työskentelytavastaan. Pantzar on toiminut Helsingissä lukuisissa peruskorjauskohteissa rakennus- ja pääsuunnittelijana ja hoitanut roolinsa esimerkillisesti. Hän suhtautuu rakennuksiin aina arvostavasti, oli kyseessä sitten arvokiinteistö tai arkisempi rakennus. Pantzar on ammattitaitoinen suunnittelija, joka ymmärtää rakennuksia, mutta myös rakennusvalvonnan toiminnan periaatteet ja tarkoituksen.
Rakentamisen Ruusu jaettiin nyt 26. kerran. Helsingin kaupunki nimeää vuosittain Rakentamisen Ruusun ehdokkaiksi hankkeita, jotka edustavat ajankohtaista ja poikkeuksellisen laadukasta rakennettuun ympäristöön liittyvää työtä.
Palkinto erityisoppilaitokselle
Vuotuisella Hurraa-palkinnolla palkittiin vuoden 2020 tammikuussa Espoon Leppävaaraan valmistunut Ammattiopisto Live. Noin 1 200 opiskelijalle tarkoitetun oppilaitoksen suunnittelusta vastasi Linja Arkkitehdit. Pääurakoitsijana toimi Arkta Rakennuskultti.
Espoon rakennuslautakunta perustelee valintaa alueen arvoa kohottavalla arkkitehtuurilla ja vaikuttavilla sisätiloilla, jotka muodostavat kannustavan ja esteettömän oppimisympäristön erityisoppilaille. Perustelujen mukaan kaunis rakennus on istutettu esimerkillisesti maastoon ja ympäristöön. Oppilaitoksen julkisivuja verhoavat keraamiset lämpimänsävyiset putkiprofiilit, ja sisäpiha-alueen puolella puuverhoillut julkisivupinnat kaareutuvat saumattomasti katokseksi.
Kunniamaininnan sai Suomen korkeimman, ikonisen toimistorakennuksen Raaden hampaan peruskorjaus- ja laajennushanke. Rakennuslautakunta näki vaikuttavan maamerkin kunnostamisen ja alkuperäisen käyttötarkoituksen säilyttämisen arvokkaana, historiaa kunnioittavana tekona. Kohteen uudistumisen suunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto Sarc ja pääurakoitsijana toimi YIT Suomi.
Hurraa-tunnustuspalkinto on vuosittain jaettava espoolainen hatunnosto erityisen onnistuneesti toteutuneelle rakennettuun ympäristöön liittyvälle teolle. Palkinto on jaettu vuodesta 2014 lähtien.
Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja palkittiin jälleen
Aiemmin tänä vuonna Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon voittanut Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamistyö sai jälleen tunnustuksen, sillä se valittiin vuoden 2020 RIL-palkinnon saajaksi. Pääsuunnittelijoina perusparannus- ja uudistamistyössä olivat Arkkitehdit NRT:n Kari Raimoranta ja Arkkitehtitoimisto K2S:n Kimmo Lintula.
Tunnustuspalkinnon saajan valitsijana toiminut Sitran yliasiamies Jyrki Katainen teki valintansa kolmen finalistin joukosta, rakennusalan asiantuntijoista koostuvan esiraadin arvioiden pohjalta. Katainen korosti valintaperusteissaan suojellun Olympiastadionin perusparannuksen ja uudistuksen haastavuutta.
Perusparannus- ja uudistamistyössä muun muassa liitettiin 80 vuotta vanhoja osia täysin uusiin. Lisäksi vanhoja betonirakenteita vahvistettiin hiilikuiduin. Katsomon rakenteellisesti haastavat teräsrakenteet uusittiin ja rimoitettiin paloturvallisesti kivipuulla.
“Kohde on vaatinut paljon osaamista sekä uuden ja vanhan materiaalin että teknologian yhteensovittamisessa. Hankkeessa on hyödynnetty uusia innovatiivisia työmenetelmiä sekä yhdistetty osaamista eri aloilta. Hankkeen suunnittelu ja johtaminen ovat myös olleet poikkeuksellisen haastavia kokonaisuuksia”, Katainen perusteli valintaa.
Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry jakaa vuosittain RIL-Palkinnon rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista. Lisäksi palkittava työ tai hanke on edistänyt kilpailuaikana parhaiten myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä maassamme.
Marraskuussa myönnettiin myös Arkkitehtuurin valtionpalkinto pitkän ja ansiokkaan uran erityisesti puuarkkitehtuurin parissa tehneelle Olavi Koposelle. Lue lisää palkinnosta tästä linkistä.