OpenHouseHelsinki avaa kerran vuodessa nähtäville paikkoja, joihin yleisöllä ei normaalisti ole pääsyä. Luvassa on muun muassa opastettuja kierroksia arkkitehtuurikohteisiin ja kaupunginosiin. Lisäksi tarjolla on kävelykierroksia ulkona, näyttelyitä sekä ohjelmaa lapsille.Alla muutamia tärppejä tämän vuoden kierroksille suljettuihin paikkoihin.
Katso koko ohjelma
täältä.Länsimetro ja Kansallisarkisto
Länsimetron liikenne alkaa elokuussa 2016. Ensimmäisessä vaiheessa valmistuu 14 kilometriä pitkä ratalinja Ruoholahdesta Matinkylään sekä kahdeksan uutta asemaa. Kierroksella tutustutaan yhteen asemaan maan alla sekä kuullaan Länsimetron rakentamisesta ja vaiheista.Kansallisarkisto säilyttää suomalaiseen kulttuuriperintöön liittyviä asiakirjoja ja tarjoaa niitä tutkijoiden ja yksityishenkilöiden käyttöön. Saatavilla on yli 100 kilometriä henkilöiden, sukujen, paikkojen ja Suomen historiaan liittyviä aineistoja. Tavallisesti yleisö voi tutkia aineistoja yleisötiloissa, mutta kierroksella pääsee kurkistamaan koko kerrokselliseen rakennukseen; kulkemaan suljetuista ovista, kiertämään maanalaisiin makasiineihin ja kuulemaan tarinoita teemoista sota ja Helsinki.[caption id="attachment_4757" align="alignnone" width="300"]
Kansallisarkiston tutkijasali.[/caption]Molemmille kierroksille osallistujat arvotaan. Osallistu arvontaan
täällä. Arvonnat ovat käynnissä 6.9. saakka.Länsimetron kierros pe 11.9. klo 14
Kansallisarkiston kierrokset pe 11.9. 16.00, 17.15
Mystinen jugend-palatsi Kaivopuistossa
Arkkitehti Eliel Saarinen suunnitteli Kaivopuistossa sijaitsevan Marmoripalatsin 1910-luvun puolivälissä yksityiskodiksi. Rakennus oli valmistuessaan aikaansa edellä. Talossa oli keskuslämmitys ja tiettävästi ensimmäinen yksityiskotiin tehty hissi, joka toimii edelleen.Nimensä palatsi on saanut ulkoseinien vaaleanharmaan marmorin mukaan. Rakennus on koristeltu sisältä kauniisti Jugend-tyylisin ornamentein ja se on osa Kaivopuiston loisteliasta historiaa. Marmoripalatsin rakennutti ruukinpatruuna August Nilsson Keirkner (1856-1918). Valitettavasti Keirkner itse kuitenkin menehtyi ennen talon valmistumista. Valmistumisen jälkeen Keirknerin leski Lydia Keirkner asui palatsissa vuoteen 1937 saakka, jolloin Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n perustaja Rudolf Walden osti sen. Kaivopuistossa itsekin asunut marsalkka Mannerheim tapasi vierailla palatsissa kenraali Waldenin luona.Kierrokset Marmoripalatsissa pe 11.9. klo 14, 14.30, 15, 15.30, 16.
Malmin lentoasema on täynnä tarinoita Suomen ilmailun historiasta
[caption id="attachment_4770" align="alignnone" width="300"]
Malmin lentoasema.[/caption]Helsingin maalentoasema Malmilla suunniteltiin alusta alkaen kansainväliseksi lentoasemaksi ja tässä suhteessa se on yksi maailman vanhimmista, alkuperäisessä käytössä ja asussaan säilynyt ilmailun alkutaipaleen lentoasema Euroopassa. Sen maailmanlaajuisesti noteerattu arkkitehtuuri ja rakennusten sijoittelu edustavat näyttävästi suomalaista 1930-luvun funktionalismia.Lentoaseman sijoituspaikan valintaan osallistui itse maailmankuulu lentäjäsankari Charles Lindbergh, joka syyskuussa 1933 Aero O/Y:n toimitusjohtaja Gunnar Ståhlen kutsumana vieraili Suomessa puolisonsa Annen kanssa erikoisvarusteisella Lockheed Sirius -koneella.Malmin lentoaseman kierrokset su 13.9. klo 11, 12, 13, 14, 15 ja 16.
Uutta uljasta pääkaupunkiseudun arkkitehtuuria
[caption id="attachment_4772" align="alignnone" width="266"]
Opinmäen koulu.[/caption]Suurin osa pääkaupunkiseudun uusista koulu- ja päiväkotirakennuksista ovat syntyneet arkkitehtuurikilpailujen tuloksena. Monet uusista rakennuksista toimivat alueen monitoimitaloina jotka yhdistävät erilaista opetustoimintaa ja asukkaiden harrastus- ja kokoontumismahdollisuuksia.Tutsutuminen Opinmäen kansainväliseen kouluun 12.9. klo 13, sen vieressä Suurpellon päiväkotiin 12.9. klo 14.30 ja Viikinmäen korttelitaloon 11.9. klo 17.
OpenHouseHelsinki järjestetään yhteistyössä Skanskan, Metro-lehden, Helsinki Design Weekin, Alvar Aalto museon, Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston ja Suomen arkkitehtuurimuseon sekä Kotiseutuliiton kanssa. Tapahtumaa ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Suomen Arkkitehtiliitto, Vantaan kaupunki sekä Helsingin kulttuurikeskus.