Miten voimme auttaa Ukrainaa?
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on järkyttänyt meitä kaikkia. Mitä arkkitehdit ja arkkitehtitoimistot voivat tehdä auttaakseen?
Mielenosoitukset Suomessa ja ympäri Eurooppaa keräävät valtavia ihmisjoukkoja osoittamaan tukensa Ukrainalle ja ilmaisemaan Venäjän hallinnolle, että vastustamme sotaa. Myös sosiaalinen media on värjäytynyt sinikeltaiseksi, ja talouspakotteiden tukemiseksi venäläisvalmisteiset tuotteet eivät päädy ihmisten ostoskoreihin. Mutta mitä muuta voimme tehdä?
Suomalaiset, kuten muutkin eurooppalaiset, ovat ennennäkemättömän vahvasti osoittaneet halunsa auttaa sodan uhreja ja sotatoimien vuoksi kodeistaan paenneita. Asiantuntijoiden mukaan hyvää tarkoittavat tavara- ja vaatelähetykset voivat kuitenkin aiheuttaa ongelmia. Tavaraa on vaikea saada kohdennettua oikein, sen perille saattaminen vaatii valtavan määrän avustustyöntekijöiden aikaa, ja lopulta tavarat saattavat jäädä jätevuoriksi Ukrainan rajalle. Tavaralähetysten kanssa kannattaa odottaa sitä, että maasta pakenevat ovat päässeet turvaan ja asettuneet tilapäisiin majapaikkoihinsa.
Parhaiten voimme auttaa lahjoittamalla rahaa. Näin on tehnyt esimerkiksi Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, joka on lahjoittanut 4 000 euroa Ukrainan sodan uhrien auttamiseksi Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Rahalahjoitukset kannattaa ohjata avustusjärjestöille, joilla on vakiintuneet organisaatiot ja käytännöt kriisitilanteissa avustamiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi edellä mainittu SPR:n katastrofirahasto (linkki), Unicef (linkki), YK:n pakolaisjärjestö UNHCR (linkki), Pelastakaa lapset (linkki) ja Kirkon ulkomaanapu (linkki).
Jos haluaa mieluummin lahjoittaa suoraan ukrainalaisille, esimerkiksi Kiovassa toimiva arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun koulutusorganisaatio CAN Actions on avannut keräyksen pahoin kärsineiden Vinnytsian, Mariupolin, Zhytomyrin ja Uzhhorodin alueiden auttamiseksi. Linkki keräyksen sivulle.
Myös immateriaalisia asioita voi lahjoittaa. Esimerkiksi koululaiset tarvitsevat verkossa jaettavia oppimateriaaleja, joiden parissa he voivat työskennellä, kun kouluun ei voi mennä. Archinfo kokosi linkkejä arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen oppimateriaalipaketteihin ja lähetti niitä ukrainalaiselle yhteyshenkilölle.
Globaali Architects Declare -yhteisö on Ison-Britannian johdolla tehnyt yhteisen kannanoton solidaarisuuden osoitukseksi Ukrainalle (linkki). Jokainen arkkitehtitoimisto voikin pohtia, onko sillä käynnissä venäläisrahoitteisia hankkeita, ja sitoutua keskeyttämään niiden eteenpäin viemisen. Arkkitehtitoimistot voivat myös varmistaa, etteivät heidän venäläistaustaiset työntekijänsä joudu häirinnän tai aggressioiden kohteiksi.
Useat kansainväliset arkkitehtuurin ja muotoilun toimijat ovat julkistaneet omia kannanottojaan tilanteeseen. Muun muassa Dezeen-verkkolehti uutisoi 6 500 venäläisen arkkitehdin ja suunnittelijan allekirjoittamasta vaatimuksesta lopettaa väkivaltainen sota välittömästi (linkki). Designboom julkaisi listan kansainvälisistä arkkitehtitoimistoista, jotka ovat luvanneet lopettaa kaikki työnsä Venäjällä (linkki). Alan organisaatioista esimerkiksi Skotlannin arkkitehtiliitto on tehnyt oman julkilausuman (linkki).
Jos sinä tai edustamasi organisaatio on löytänyt hyviä tapoja auttaa Ukrainan sodasta kärsiviä ja haluatte jakaa tietoa, kerro siitä Archinfolle osoitteessa editor@archinfo.fi tai jaa se meille sosiaalisessa mediassa.
#WeStandWithUkraine
Suomalaisen ajatushautomo Safer Globen toiminnanjohtaja Maria Mekrin vinkit tavoista auttaa:
- Älä lähde Ukrainaan tai lähialueille. Aiheutat enemmän harmia kuin hyötyä.
- Anna rahaa isoille (kansainvälisille) apuorganisaatioille. Näin raha ei mene korruptiolle tai järjestäytyneelle rikollisuudelle.
- Valmistaudu auttamaan ukrainalaisia perheitä Suomessa, kun on tarve.
- Viesti aktiivisesti rauhan puolesta ja osoita tukeasi Ukrainalle. Tämä luo painetta Venäjälle ja antaa jaksamista ukrainalaisille.
- Vastusta russofobiaa. Tuomitse Putinin Venäjän toimet, mutta kunnioita venäläisiä sekä Venäjää ylipäätään.
- Tue venäläisten vastarintaa Putinia vastaan, jos voit. Erityisesti tarvitaan sankaritarinoita venäläisistä, jotka sanovat ”ei” sodalle.
- Päivitä tietokoneesi ja ole kriittinen. Disinformaatiokampanjat ja kyberhyökkäykset ovat oletettavia täälläkin.
Lähde: IS 2.3.2022, linkki