Takaisin artikkeleihin

Mind-Building nähdään seuraavaksi legendaarisessa Viipurin kirjastossa

Mustavalkoinen valokuva kirjaston lukusalista. Keskellä aukko alempaan kerrokseen, johon johtavat leveät portaat. Seiniä kiertävät kirjahyllyt ja esillä on myös puisia jakkaroita ja tuoleja.

Alvar Aallon suunnitteleman Viipurin kaupunginkirjaston lukusali. kuva: Gustav Weilin / Alvar Aalto Museo

Suomen paviljonkiin vuoden 2018 Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin tuotettu Mind-Building saa jo kuudennen esityksensä. Viimeksi kirjastoarkkitehtuurinäyttely on ollut esillä suomalaisissa kirjastoissa. Alvar ja Aino Aallon varhainen pääteos Viipurin kirjasto on yksi näyttelyssä esiintyvistä kirjastoista.

Suomalaista kirjastolaitosta ihaillaan maailmalla demokraattisen sivistyksen mahdollistajana, ja kirjasto pitää pintansa Suomen käytetyimpänä kulttuuripalveluna. Archinfon alun perin Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin 2018 tuottama näyttely Mind-Building kertoo suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin tarinan. Näyttely on esillä Viipurin kirjastossa 2.2.–10.4.2022.

Kaikki näyttelyn esittelemät kirjastorakennukset ovat käyttäjiensä rakastamia ja herättävät paikallisylpeyttä. Mind-Building matkustaa Viipuriin Seinäjoelta, jossa se oli puolentoista kuukauden ajan esillä JKMM Arkkitehtien suunnittelemassa Apila-kirjastossa. Syksyllä 2021 näyttely nähtiin Lahdelma & Mahlamäki -arkkitehtitoimiston suunnittelemassa Lohjan pääkirjastossa. Mind-Building on vieraillut myös Oodissa sekä USA:ssa Suomen Washingtonin-suurlähetystössä.

”Kirjasto on eteenpäin katsovan sivistysyhteiskunnan tukipilari. Kirjasto on kasvattanut kirjallisuutemme lukijoita, jakanut tietoa ja valistanut, houkutellut nuoria pois kadulta, opettanut internetin käyttöä ja antanut tilat ja välineet omatoimiselle, aktiiviselle kansalaisuudelle. Arkkitehdit ovat antaneet kirjastolle sen näkyvän muodon. Näyttelymme on kunnianosoitus kirjastoarkkitehtuurille ja muistutus hyvän arkkitehtuurin ajan ja paikan ylittävästä voimasta”, kertoo näyttelyn lähtökohdista kuraattori, arkkitehtuurikriitikko ja -tutkija Anni Vartola.

Näyttely esittelee eri teemojen valossa seitsemäntoista eri aikakausien kirjastorakennusta. Kustakin rakennuksesta on nostettu esiin jokin sen erityispiirre. Näyttelyn vanhin kirjasto on vuodelta 1881 – Theodor Höijerin suunnittelema Rikhardinkadun kirjasto Helsingissä – kun taas uusin, Arkkitehtitoimisto ALA:n suunnittelema Helsingin keskustakirjasto Oodi avautui joulukuussa 2018, viikko Venetsian arkkitehtuuribiennaalin päättymisen jälkeen.

Vuonna 1935 valmistunut Viipurin kirjasto edustaa näyttelyssä valkoista modernismia ja aikakautensa tulevaisuudenuskoa. Alvar ja Aino Aallon suunnittelema rakennus on yksi maailman tunnetuimmista kirjastoista, ja aikanaan se oli edistyksellinen paitsi arkkitehtuuriltaan myös toiminnoiltaan: se oli ensimmäinen suomalainen kirjasto, jossa oli varta vasten lapsille suunniteltu osasto. Kirjasto on 2010-luvulla hienosti restauroitu arkkitehti Tapani Mustosen johdolla.

Oheisohjelmaa verkossa ja paikan päällä

Näyttelyn oheisohjelmana järjestetään keskustelutilaisuus ja elokuvanäytöksiä. Keskiviikkona 16. helmikuuta kello 17–18.30 kuullaan verkossa keskustelu siitä, miten rakennushistoriallisesti arvokas kirjastoarkkitehtuuri muuntautuu nykyajan vaatimuksiin. Keskustelijoina ovat näyttelyn kuraattori, arkkitehtuurikriitikko ja -tutkija Anni Vartola, Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh, Viipurin kirjastosta väitöskirjansa tehnyt tutkijatohtori Laura Berger ja kirjaston restauroinnista vastannut arkkitehti Tapani Mustonen. Lisätietoja tapahtumasta Archinfon sivuilla tästä linkistä.

Yhtenä elokuvista nähdään Virpi Suutarin ohjaama, vuonna 2020 valmistunut dokumenttielokuva Aalto, joka kertoo Alvar Aallon ja hänen perheensä merkittävistä elämäntapahtumista. Näytös toteutetaan yhteistyössä venäläisen Beat Film Festivalin kanssa. Oheisohjelman tarkemmat päivämäärät julkaistaan myöhemmin Suomen Pietarin instituutin verkkosivuilla osoitteessa instfin.ru (linkki, aukeaa uudessa välilehdessä).

Alkuperäisen näyttelyn päärahoittaja oli Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö, ja Viipuriin näyttely toteutetaan ministeriön taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelman erityisavustuksen tuella. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Suomen Pietarin instituutin ja Viipurin Alvar Aalto -kirjaston kanssa. 


Näyttelyn englannin- ja italiankieliseen katalogiin voi tutustua osoitteessa mind-building.fi (linkki). Suomenkieliset esittelytekstit voi lukea tästä linkistä.

Katalogin voi myös hankkia itselleen Arvinius + Orfeus -kustantamon verkkokaupasta (linkki, aukeaa uudessa välilehdessä).

Linkki: Mind-Building Viipurissa
Linkki: Webinaari: Pysyvyys ja muutos julkisten kirjastojen arkkitehtuurissa