Mies van der Rohe -palkitut rakennukset kannustavat oppimiseen, kohtaamisiin ja vuoropuheluun
Iwan Baan / EU Mies Award
Arvostetut palkinnot myönnettiin yliopistorakennukselle Saksassa ja kirjastolle Espanjassa. EU:n nykyarkkitehtuuripalkinnon tarkoituksena on nostaa esiin laadukkaan arkkitehtuurin merkitystä kansalaisten hyvinvoinnille ja yhteenkuuluvuudelle.
Vuoden 2024 Mies van der Rohe -palkinto on myönnetty Braunschweigin teknillisen yliopiston opiskelupaviljongille Saksassa. Viime vuonna valmistunut paviljonkimainen yliopistorakennus ottaa uudenlaisen lähestymistavan oppimiseen ja koulutukseen.
Saksalaisarkkitehtien Gustav Düsingin ja Max Hacken suunnittelema teräsrakenteinen paviljonki muodostaa yliopistokampukselle uuden kohtaamispaikan, joka toimii avoimena kutsuna vertaisoppimiseen.
Modulaarinen rakennus korostaa oppimisen vuorovaikutteisuutta ja sosiaalisuutta sekä vuoropuhelua opiskelijoiden ja opettajien välillä. Rakennuksen suunnittelua ovat inspiroineet muun muassa kokeellisen arkkitehtuurin klassikkoarkkitehdit, englantilainen Cedric Price (1934–2003) ja unkarilais-ranskalainen Yona Friedman (1923–2020). Esikuviensa tavoin Düsing ja Hacke haastavat käsityksen yliopistojen hierarkkisesta tiedontuotannosta.
Joka toinen vuosi jaettavan EU:n Mies van der Rohe -nykyarkkitehtuuripalkinnon tarkoituksena on nostaa esiin laadukasta arkkitehtuuria ja sen merkitystä kansalaisten hyvinvoinnille ja yhteenkuuluvuudelle. Palkinnon tavoitteena on edistää eurooppalaisten kaupunkien ja kylien kestävää kehitystä. 40-vuotias Düsing ja 38-vuotias Hacke ovat kaikkien aikojen nuorimmat Mies van der Rohe -palkitut.
Pääpalkinnon ohella jaettiin edellisvuosien tapaan Emerging Architecture -kunniamaininta uransa alussa olevalle arkkitehdille tai työryhmälle. Palkinnon tavoitteena on nostaa esiin nuoria suunnittelijoita ja uudenlaisia suunnitteluideoita ja lisätä nuorten arkkitehtien ja uusien toimistojen tunnettuutta Euroopassa.
Emerging Architecture -palkinto myönnettiin tällä kertaa SUMA Arquitectura -toimiston suunnittelemalle puurakenteiselle Gabriel García Márquez -kirjastolle, joka valmistui Barcelonan Sant Martí -työläiskaupunginosaan vuonna 2022. Elena Orten ja Guillermo Sevillanon johtaman toimiston työssä korostuu sosiaalisten siteiden vahvistaminen arkkitehtuurin keinoin. Kolumbialaisen kirjailija ja aktivisti Gabriel García Márquezin mukaan nimetty kirjasto on tästä hyvä esimerkki: kuutiomainen rakennus sulkee sisäänsä avoimen, agoramaisen tilan, joka kannustaa kohtaamisiin ja vuoropuheluun.
Molemmat palkituista rakennuksista korostavat oppimisen ja sosiaalisten kohtaamisten merkitystä. Palkintoraadin mukaan arkkitehtuurilla onkin mahdollisuus muuttaa ajattelutapojamme, kasvattaa ja luoda puitteet keskustelulle. Vaikka oppimisesta ja lukemisesta yhä suurempi osa tapahtuu digitaalisesti, on myös fyysisillä kohtaamisilla ja oppimisen tiloilla edelleen keskeinen merkitys. Kirjastoissa ja kampuksilla maailma on täynnä mahdollisuuksia.
Palkintoehdokkaat viitoittavat suuntaa eurooppalaisen arkkitehtuurin tulevaisuuteen
EU:n Mies van der Rohe -nykyarkkitehtuuripalkinto on yksi arvostetuimmista arkkitehtuurin alan palkinnoista. Tänä vuonna palkitut valittiin yhteensä 362 ehdotuksen joukosta, joista 40 kohteen shortlistauksen kautta finaaliin pääsi yhteensä seitsemän ehdotusta kuudesta maasta.
Palkintoraadin puheenjohtajana toiminut arkkitehti Frédéric Druot muistuttaa, että voittajien ohella on tärkeää huomioida Mies van der Rohe -palkinnon kyky nostaa esiin uusia näkökulmia ja teemoja sekä sen tapa yhdistää Eurooppaa arkkitehtuurin keinoin.
Voittajien lisäksi finalisteja olivat koulurakennus Espanjassa (Andrés Jaque / Office for Political Innovation), teurastamosta taidegalleriaksi muutettu rakennus Tšekissä (KWK Promes), vuonna 1480 rakennetun Saint-François-luostarin entisöinti ja laajennus Ranskassa (Amelia Tavella Architectes) sekä paviljonkirakennus Ruotsissa (Brendeland & Kristoffersen). Emerging-kategorian toinen finalisti oli toriaukion uudistus ja uusi turistikeskus Portugalissa (Branco del Rio).
Suomalaiskohteita ei tällä kertaa ollut shortlistattujen tai finalistien joukossa. Palkintoehdokkaina Suomesta olivat kolme JKMM Arkkitehtien työtä – Chappe Tammisaaressa sekä Taideyliopiston Mylly ja Tanssin talo (yhdessä ILO-arkkitehtien kanssa) Helsingissä – sekä Hopealaakson päiväkoti (AFKS Arkkitehdit) ja Pikku-Finlandia (Jaakko Torvinen ja Aalto-yliopiston puustudio) Helsingissä, lentoaseman laajennus (Arkkitehtitoimisto ALA) Vantaalla, Ylivieskan kirkko (K2S Arkkitehdit) ja Mäntän Serlachius-museon taidesauna, jonka suunnittelijoina olivat espanjalaistoimistot Mendoza Partida ja BAX studio yhdessä suomalaisen Planetary Architecturen kanssa.
Vuoden 2024 Mies van der Rohe -palkinnonsaajat julkistettiin Brysselissä 25. huhtikuuta. Palkintoseremonia ja palkintonäyttelyn avajaiset vietetään 12. toukokuuta Barcelonassa Mies van der Rohen Barcelona-paviljongissa.
Lue lisää Mies van der Rohe -palkinnon voittaneesta yliopistopaviljongista
Lue lisää Emerging Architecture -palkitusta kirjastosta