Takaisin artikkeleihin

Luova Eurooppa tukee korkealaatuista eurooppalaista arkkitehtuuria

Creative Europe Kuva

Luova Eurooppa (2021–2027) on EU:n rahoitusohjelma, joka tarjoaa kulttuurin, luovien alojen ja audiovisuaalisen alan organisaatioille ja ammattilaisille mahdollisuuksia eurooppalaiseen yhteistyöhön ja toiminnan kehittämiseen.

Luova Eurooppa tukee myös arkkitehtuuria ja eurooppalaisten arkkitehtien verkostoitumista. Alla löydät tarkempaa tietoa ohjelman arkkitehtuuriin kohdistuvista toimista.

EU:n Mies van der Rohe -nykyarkkitehtuuripalkinto



EU:n Mies van der Rohe -nykyarkkitehtuuripalkinto on ollut vuodesta 2001 lähtien EU:n tärkein väline korkealaatuisen arkkitehtuurin esiintuomiseen ja edistämiseen Euroopassa.

Joka toinen vuosi jaettavan EU:n Mies van der Rohe -nykyarkkitehtuuripalkinnon tarkoituksena on nostaa esiin laadukasta arkkitehtuuria ja sen merkitystä kansalaisten hyvinvoinnille ja yhteenkuuluvuudelle. Palkinnon tavoitteena on edistää eurooppalaisten kaupunkien ja kylien kestävää kehitystä.

Kilpailussa myönnetään pääpalkinnon (60 000 euroa) lisäksi Emerging Architecture -kunniamaininta (20 000 euroa) uransa alussa olevalle arkkitehdille tai työryhmälle. Palkinnon tavoitteena on nostaa esiin nuoria suunnittelijoita ja uudenlaisia suunnitteluideoita ja lisätä nuorten arkkitehtien ja uusien toimistojen tunnettuutta Euroopassa.

Vuoden 2024 Mies van der Rohe -palkinto myönnettiin Braunschweigin teknillisen yliopiston opiskelupaviljongille Saksassa. Saksalaisarkkitehtien Gustav Düsingin ja Max Hacken suunnittelema teräsrakenteinen paviljonki muodostaa yliopistokampukselle uuden kohtaamispaikan, joka toimii avoimena kutsuna vertaisoppimiseen. Palkitsemisajankohtana 40-vuotias Düsing ja 38-vuotias Hacke ovat kaikkien aikojen nuorimmat Mies van der Rohe -palkitut.

Emerging Architecture -palkinto myönnettiin vuonna 2024 SUMA Arquitectura -toimiston suunnittelemalle puurakenteiselle Gabriel García Márquez -kirjastolle, joka valmistui Barcelonan Sant Martí -kaupunginosaan vuonna 2022.

Lue lisää Mies van der Rohe -palkinnosta ja ehdokkaista täältä.

Young Talent Architecture Award -palkinto vastavalmistuneille arkkitehdeille

Young talent

Vuonna 2016 perustettu Young Talent Architecture Award -palkinto (YTAA) täydentää EU:n Mies van der Rohe -nykyarkkitehtuuripalkintoa. YTAA-palkinnolla palkitaan Euroopan arkkitehtiopiskelijoiden diplomitöiden parhaimmistoa ja autetaan heitä siirtymään työelämään.

Euroopan arkkitehtineuvosto ACE, Euroopan arkkitehtikoulutusjärjestö (European Association for Architectural Education, EAAE) ja Venetsian biennaali ovat YTAA-palkinnon virallisia kumppaneita.

Lisätietoja Young Talent Architecture Award -palkinnosta täältä.

Arkkitehtuurifoorumi LINA

Lina

Vuonna 2021 perustettu LINA-foorumi (Learning, Interacting and Networking in Architecture) edistää oppimista, vuorovaikutusta ja verkostoitumista arkkitehtuurin alalla. Foorumin perustivat Future Architecture Platformin taustalla olleet laitokset ja organisaatiot vuonna 2021. LINA-foorumin tarkoituksena on antaa tukea aloitteleville arkkitehdeille ja saada arkkitehtien ammattikunta mukaan kestävän ympäristön suunnitteluun.

LINA tuo yhteen yksittäiset arkkitehdit ja työryhmät (LINA Fellow) arkkitehtuurin liittyvien museoiden, yliopistojen ja muiden instituutioiden kanssa (LINA Partner). LINA-foorumilla kootaan yhteen pyrkimyksiä ratkaista ympäristöhaasteita arkkitehtuurin keinoin, ja se tukee ja levittää ideoita, joilla Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa voidaan toteuttaa. Sen toimintamuotoja ovat muun muassa tutkimus, työpajat, näyttelyt, konferenssit ja julkaisuhankkeet.

Lue lisää verkostosta täältä.

ARCH-E

Arch-e

ARCH-E on Luovan Euroopan rahoittama tietokanta, jonka tavoiteena on vahvistaa korkealaatuista eurooppalaista rakennuskulttuuria arkkitehtuurikilpailuiden (Architectural Design Competitions, ADC) lisäämisen kautta ja poistamalla kansallisvaltioiden rajojen markkinaesteitä arkkitehtipalvelujen tarjoamisessa.


Perinteisesti arkkitehtuurikilpailuiden rakenteet määräytyvät kansallisten puitteiden, säädösten ja arvottamiskäytäntöjen mukaan, ja tiedonvaihdon puutteen vuoksi kansainvälinen osallistuminen on hyvin vähäistä. Tämä estää monia arkkitehtejä osallistumasta Euroopan yhteisille markkinoille vaikuttaen erityisesti pieniin toimistoihin ja nuoriin arkkitehtitoimistoihin.

ARCH-E:n keskeisiä toimintatapoja ovat ARCH-E-kilpailukartta, kansallisten ADC-järjestelmien vertaileva kuvaus, monikielinen ARCH-E-sanasto ja arkkitehtien tarvehankintaselvitykset. Myös uusi ARCH-E-verkkoalusta tarjoaa laajempaa tietoa ADC-järjestelmistä (ja keskittyy erityisesti Baukultur ja New European Bauhaus -standardien huomioon ottamiseen).

Tällä hetkellä ARCH-E on yli 500 arkkitehdin verkosto, johon kuuluu yli 20 maasta yli 500 arkkitehtia. Verkosto mahdollistaa myös kansainvälisten työryhmien luomisen.

Lue lisää täältä

Living spaces

Living spaces

Living spaces on paikallis- ja alueviranomaisille suunniteltu vertaisoppimisohjelma, jonka tarkoituksena on opastaa laadukkaan arkkitehtuurin hyödyntämistä kunta- ja alueellisessa päätöksenteossa.

Ohjelmalla pyritään helpottamaan tietojen vaihtoa menetelmistä ja hyvistä toimintatavoista Euroopan unionin kaupunkien, alueiden, jäsenvaltioiden ja merkityksellisten sidosryhmien välillä.

Ohjelma koostuu kahdesta osasta. Living spaces kokoaan yhteen esimerkkejä onnistuneista projekteista, joissa arkkitehtuurin kautta on ratkottu kaupunkien ja alueiden kehitykseen liittyviä sosiaalisia ja kulttuurisia haasteita paikallisen arkkitehtuurin erityispiirteitä unohtamatta. Suomesta Living spaces -esimerkkikokelmaan kuuluu Helsingin keskustakirjasto Oodi sekä Toppilan siilo Oulusta.

Lisäksi Living spaces järjestää vertaisoppimisvierailuja valittuihin kohteisiin ympäri Eurooppaa, jonka puitteissa osallistujat keskustelevat kontekstin virittämänä ajankohtaisista aluekehittämisen eurooppalaisita haasteista.

Katso kaikki Livinsg spaces -kohteet täältä.

Ohjelmaa rahoitetaan Euroopan unionin Luova Eurooppa -ohjelmasta, ja sen toteuttavat eurooppalaisten kaupunkien Eurocities-verkosto ja Euroopan arkkitehtineuvosto.

Lisätietoja Luovasta Euroopasta Opetushallituksen kautta

Opetushallitus toimii Luovan Euroopan suomalaisena yhteyspisteenä. Lue lisää opetushallituksen sivuilta: https://www.oph.fi/fi/kehittam...


Jaa tämä artikkeli