Takaisin artikkeleihin

Kulttuuriympäristöohjelmat

Kulttuuriymparistoohjelma

Maakunnallisia ja kuntakohtaisia kulttuuriympäristöohjelmia on laadittu jo yli sadalla paikkakunnalla. Kulttuuriympäristöhjelmat voivat auttaa hyödyntämään ympäristöä kestävällä tavalla ja kasvattamaan paikkakunnan houkuttelevuutta. Ohjelmissa voidaan myös lähestyä kaavoituksen ja asumisen kysymyksiä, tai vaikkapa matkailun ja yrittäjyyden kehittämistä.

Kulttuuriympäristöohjelman voi tehdä monella tavalla käytettävissä olevien resurssien mukaan. Ohjelmaan kootaan tärkeäksi koetut kulttuuriympäristöt ja suunnitelma, miten niitä hoidetaan ja hyödynnetään. Jo ohjelman tekeminen voi tuoda ihmisiä yhteen ja tuottaa uutta tietoa.

Kulttuuriympäristöohjelma voi täydentää alueellista tai paikallista arkkitehtuuripoliittista keskustelua tai muiden kehitysohjelmien ja strategioiden palettia.

Ympäristöministeriön julkaisemat ideakortit kulttuuriympäristöohjelman tekijälle

Lisätietoa kulttuuriympäristöohjelmien laatimisesta löytyy esimerkiksi ympäristöministeriön ideakorteista.

Ideakortit tarjoavat hyviä vinkkejä nopeasti silmäiltävässä muodossa. Ne esittelevät kulttuuriympäristöohjelmien hyötyjä, erilaisia tapoja tehdä ohjelma, resursointia, osallistumista, aineistoja ja ohjelman saattamista laajaan käyttöön.

Ideakortteja voivat käyttää kunnat, maakunnat, kotiseutuyhdistykset ja muut kulttuuriympäristötoimijat.

Ideakortit pohjautuvat asiantuntijahaastatteluihin ja kirjallisiin lähteisiin. Ideakortit on toteuttanut ympäristöministeriölle Maa- ja kotitalousnaisten Keskus. Korttien piirroskuvituksen on tehnyt Pekka Rahkonen.

Kortteja voivat esimerkiksi käyttää kunnat, maakunnat, kotiseutuyhdistykset ja muut kulttuuriympäristötoimijat.

Lataa kortit täältä.


Jaa tämä artikkeli