Takaisin artikkeleihin

Korkealaatuinen rakennuskulttuuri yhdistää paikallisen universaaliin

OMC Kuvituskuva

EU-maiden arkkitehtuurin asiantuntijoista koostuvan OMC-työryhmän raportti kokoaa yhteen esimerkkejä laadukkaasta rakennetusta ympäristöstä. Arviointityökalu auttaa sovittamaan yleiseurooppaalaisen arkkitehtuuripolitiikan laatutavoitteita paikalliselle tasolle.

Eurooppalainen arkkitehtuuripolitiikka ohjaa määrän sijaan laatuun, universaalien ratkaisuiden sijaan paikallisten erityispiirteiden tunnistamiseen sekä hyvien esimerkkien aktiiviseen jakamiseen jäsenvaltioista toiseen.

Yksi keskeisin EU:n arkkitehtuuripoliittisia periaatteita linjaava dokumentti on OMC-työryhmän (Open Method of Coordination) tuottama Towards a shared culture of architecture: Investing in a high-quality living environment for everyone sekä siihen liittyvä laatukriteeristö.

Yhteensä 23 jäsenvaltion sekä Norjan ja Sveitsin nimeämä 39 hengen OMC-työryhmä työskenteli 2020–2021 tavoitteenaan vastata elinympäristömme ajankohtaisiin haasteisiin ja pitkän aikavälin strategioihin. Suomea työryhmässä edustivat kulttuuriasiainneuvos Petra Havu opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä yliarkkitehti Harri Hakaste ympäristöministeriöstä.

Raporttiin on koottu kaikista EU-maista kerättyjä esimerkkejä tavoista edistää laadukasta arkkitehtuuria ja rakennuskulttuuria. Raportista löytyy suosituksia kansalliselle ja paikalliselle tasolle, kansalaisille ja yksityisen sektorin toimijoille, KIRA-alan ammattilaisille sekä tilaajapuolelle.

Raportin voi kokonaisuudessaan ladata täältä.

Arkkitehtoninen laatu

Rakennetun ympäristön ja arkkitehtuurin on oltava korkealaatuista kaikille. Korkealaatuisen rakennuskulttuurin kautta on mahdollista luoda sosiaalista ja alueellista koheesiota ja vahvistaa eri alueota niiden omista paikallisista ominaispiirteistä ja lähtökohdista käsin.

OMC-raportin tunnistamat monialaiset ja osallistavat kaupunkien hallintomallit ja innovatiiviset toimet pyrkivät edistämään sosiaalista osallisuutta, hillitsemään ilmastonmuutosta ja edistämään kaupunkien ja maaseudun kestävää kehitystä.

Raportin mukaan korkealaatuinen rakennuskulttuuri ei tarkoita yksittäisiä huippukohteita tai poikkeuksellisen hienoja rakennuksia. Kyse ei ole ainoastaan uusista kohteista vaan myös siitä, miten olemassa olevaa rakennuskantaa arvotetaan, hyödynnetään ja korjataan.

Korkealaatuinen rakennuskulttuuri ei myöskään rajoitu pelkästään kasvaviin kaupunkeihin vaan sen on oltava suunnittelun tavoitteena myös pienillä paikkakunnilla ja ruraaleilla alueilla.

Korkealaatuisen rakennetun ympäristön tuottamiseen osallistuvat samanaikaisesti suunnittelijat, viranomaiset ja kansalaiset. Julkisella vallalla on iso rooli esimerkin näyttämisessä. Rakennettua ympäristöä koskevat päätöksentekoprosessit onnistuvat parhaiten silloin, kun kaikilla hallinnon tasoilla on mahdollisimman paljon tietoa, osaamista ja poliittista tahtoa. Suunnittelua koskevilla päätöksillä on pitkäaikaisia vaikutuksia elinympäristöömme.

Laadukkaita hankkeita syntyy erityisesti tieteidenvälisen vuoropuhelun, innovatiivisten rahoitusjärjestelmien ja valistuneiden kansalaisten aktiivisen osallistumisen avulla. Uudet ja tehokkaat osallistumismallit voivat auttaa kansalaisyhteiskuntaa järjestäytymään ja vaikuttamaan rakennettuun ympäristöön.

OMC-raportti korostaa holistista ja kulttuurilähtöistä lähestymistapaa rakennettun ympäristön kehittämiseen. Tavoiteena on kulttuurisesti monimuotoinen rakennettu ympäristö, joka yhdistää ihmisiä ja edistää sosiaalista vuorovaikutusta.

Arviointityökalu auttaa sovittamaan laatutavoitteita paikalliselle tasolle

OMC työkalu


Esimerkkien jakamisen ohella OMC-työryhmän tuottama arkkitehtuurin laatukriteeristö auttaa sovittamaan OMC-raportin tunnistamia toimia ja painopisteitä tuleviin projekteihin. Kriteeristön tehtävänä ei ole määrittää sitä, mitä projekteissa tulisi olla vaan pikemminkin auttaa pohtimaan, miten omissa ainutlaatuisissa ja paikallisissa konteksteissa voidaan paremmin soveltaa laatukriteeristön painopistealueita käytäntöön.

Arviointityökalu toimii myös oivana apuna esimerkiksi EU-rahoituksen hakemisessa ja hankkeiden kehittämisessä. 

Arviointityökalu on ladattavissa suomeksi täältä. 

EU:n arkkitehtuuripolitiikkaa toteutetaan usean eri aloitteen ja instrumentin kautta

OMC-työryhmän suositukset perustuvat monilta osin Davosin julistukseen. Lisäksi Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloite vahvistaa OMC-raportin esiin nostamia tavoitteita.

OMC-raportti painottaa synergioita myös muiden EU:n kaupunki- ja kulttuuriohjelmien kanssa. Näitä ovat esimerkiksi rakennettua ympäristöä koskevat Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan kuuluvat aloitteet, EU:n kaupunkiagendaan kuuluva kulttuuri- ja kulttuuriperintökumppanuus ja Horisontti 2020 -ohjelmaan kuuluva Urban Maestro -hanke.

Jaa tämä artikkeli