Takaisin artikkeleihin

Katsomo- ja monitoimirakennus Railo saa Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon

ralilo

Rovaniemen keskuskentän katsomorakennus Railo. Kuva: Aaro Artto

Paavo Lipponen on valinnut vuoden 2016 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi Rovaniemen keskuskentän katsomo- ja monitoimirakennus Railon. Vuonna 2015 Rovaniemen keskustan tuntumaan valmistuneen rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtityöhuone APRT Oy. Tunnustuksen vastaanotti tänään Vanhalla ylioppilastalolla järjestetyssä julkistustilaisuudessa rakennuksen pääsuunnittelija, arkkitehti Aaro Artto.
”Railo kohoaa monumentaalisena kaupungin maamerkiksi. Se istuu täydellisesti Alvar Aallon vuonna 1945 suunnitteleman Poronsarvikaavan alueelle. Rovaniemi alkoi tuolloin nousta tuhkasta ylpeäksi Aalto-kaupungiksi, joka kilpailee Jyväskylän kanssa Suomen Aalto-pääkaupungin asemasta”, Paavo Lipponen arvioi.”Railo näyttää valtavan korkealta. Huomio kiinnittyy sekä kadunpuolen aaltoilevaan muotoon että teräksisiin, osittain puulla päällystettyihin rakenteisiin. Vaikutelma on ilmavampi kuin olisi betonivaihtoehdossa. Valintani ratkaisi lopulta paikalla kokemani arkkitehtuurielämys. Kävelin kentän poikki ja käännyin katsomaan Railon päänäkymää, katsomoa. Näin muodoltaan täydellisen rakennuksen, ikään kuin antiikin temppeli olisi noussut pohjoisen taivaan alle”, Lipponen perustelee valintaa.

Kineettinen taideteos

Rovaniemen keskuskenttä on jalkapalloseura RoPS:n kotikenttä. Uudesta katsomo- ja monitoimirakennuksesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu vuonna 2012, jonka Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy voitti ehdotuksellaan Railo. Suunnitelmassa uusi veistoksellinen katsomo ja lohkaremaiset asuin- ja toimitilarakennukset jättävät väliinsä railomaisen tilan, jonka hahmottuminen odottaa vielä asuinrakennusten toteutumista. Vuonna 2015 valmistunut katsomo alapuolisine tiloineen on kuitenkin muodostunut jo maamerkiksi Poromiehentien varteen."Railo on kokonsa puolesta monumentaalirakennus. Katsomon polveileva kannatinrivi elää kuin kineettinen taideteos ohi kuljettaessa – pimeällä valaistuna, päivällä valon ja varjon kompositiona. On juhlavaa istua katsomossa, jonka ylimmiltä riveiltä näkyy jalkapallo-ottelun lisäksi koko kaupunki ja sitä ympäröivä luonnonkaunis vaaramaisema. Kentältä katsottuna värikkäiden istuimien täplittämä katsomo piirtää oman vaaramaisemansa kaupunkiin”, kertoo hankkeen pääsuunnittelija Aaro Artto.”Rovaniemeläiset halusivat monitoimirakennuksen ja sen he myös saivat. Ollessani valokuvaamassa Railon musiikkiliikuntasalia, oli sykähdyttävää päästä keskelle seniori-ikäisten leidien tanssiharjoitusta. Koululaiset ja vanhemmat harjoittelevat, kuntoilevat, pelaavat tai hiihtävät keskuskentällä ympäri vuoden. Iso hanke pystytettiin lähes paikallisin voimin yhden talven aikana ", Artto sanoo.

Arkkitehtuuriteko Rovaniemen kaupungilta

Esiraati arvioi, että kohteesta käyty arkkitehtuurikilpailu ja sen tulos on Rovaniemen kaupungilta arkkitehtuuriteko, mikä ilahduttaa niin paikallista jalkapallon ystävää kuin kaupungissa vierailevaa turistia. Rovaniemi on ennestään tunnettu Alvar Aallon suunnittelemista merkkirakennuksista. Uusi urheilukentän monitoimirakennus tuo kaupungin arkkitehtuuritarjontaan tuoreen nykyaikaisen lisän. Railo-hankkeen tilaajat ovat Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy sekä Rovaniemen kaupunki. Rakentamisesta on vastannut Levi-Rakennus Oy.[caption id="attachment_9308" align="alignnone" width="555"]4 Rovaniemen keskuskentän katsomorakennus Railo. Kuva: Aaro Artto[/caption]

Neljä kohdetta ehdolla

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen merkittävän uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinto voidaan myöntää joko suomalaisen tai ulkomaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston Suomeen suunnittelemasta työstä tai suomalaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston ulkomaille suunnittelemasta työstä. Esiraadin valitsemat palkintoehdokkaat olivat Arkkitehtityöhuone APRT Oy:n Railon lisäksi Arkkitehtitoimisto ALA:n Lappeenrannan kaupunginteatteri, Avanto-arkkitehdit Oy:n Löyly  ja OOPEAA:n Suvelan kappeli.Esiraatiin kuuluivat tänä vuonna rakennussuunnittelun professori, SOTERA-tutkimusinstituutin johtaja Pirjo Sanaksenaho (esiraadin puheenjohtaja), taiteilijaprofessori Sari Nieminen, Lundén Architecture -toimiston vetäjä Eero Lundén sekä Oulun yliopiston arkkitehtuurin professori ja Arkkitehdit m3 Oy:n osakas Janne Pihlajaniemi. Raadin sihteerinä toimi SAFAn pääsihteeri Paula Huotelin.[divider]Palkinnon tarkoitus on lisätä luovan ja korkealuokkaisen arkkitehtuurin arvostusta sekä nostaa esille arkkitehtuurin kulttuurista arvoa ja hyvinvointia lisäävää merkitystä. Suomen Arkkitehtiliitto on päättänyt Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon perustamisesta 12.12.2011.Palkinnon tunnuksen on suunnitellut graafikko Aimo Katajamäki. Tunnuksen inspiraationa on ollut Alvar Aallon SAFAlle piirtämä Acantus-lehvä.Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on arkkitehtien ammatillinen ja aatteellinen yhteisö sekä edunvalvoja, joka toimii aktiivisesti arkkitehtuurin ja korkealaatuisen elinympäristön puolesta.[divider]