Joutsenmerkki voidaan myöntää myös rakennukselle – uudistetut kriteerit ovat työkalu vastuulliseen rakentamiseen
Pohjoisen Polut
Joutsenmerkin asettamat kriteerit varmistavat, että rakennus on ympäristöystävällinen koko sen elinkaaren ajan – aina rakennusvaiheesta purettavan rakennuksen materiaalien kierrätykseen saakka.
Vuonna 1989 perustettu Joutsenmerkki on Pohjoismaiden virallinen ympäristömerkki, joka ohjaa niin kuluttajia kuin yrityksiä ja hankkijoita tekemään vastuullisempia ja ympäristön paremmin huomioivia päätöksiä. Myös vastuulliselle rakentamiselle asetetaan kriteerit, jotka noudattavat merkin tavoitteita auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta, säilyttää luonnon monimuotoisuutta sekä edistää resurssitehokkuutta ja kiertotaloutta.
Rakentaminen on yksi merkittävimmistä päästölähteistä niin kotimaassa kuin globaalissa mittakaavassa. Vastuullisempaan ja kestävämpään rakentamiseen ohjaava Joutsenmerkki vaatii rakennuksilta energiatehokkuutta, mutta lisäksi muun muassa rakennusmateriaaleja ja kemikaaleja valvotaan. Yksi merkittävistä käyttäjiin kohdistuvista kriteereistä on rakennuksen hyvä sisäilma, ja tärkeänä pidetään myös, että rakennukseen saadaan runsaasti päivänvaloa.
Tämän vuoden kriteeriuudistukset laajenevat toimistorakennuksiin
Suomessa Joutsenmerkki on rakennusalalla heikommin tunnettu kuin muissa Pohjoismaissa, mutta tunnettuutta pyritään lisäämään. Joutsenmerkityt kohteet vaihtelevat Suomessa oppilaitoksista kerrostaloihin. Ympäristömerkin kriteereitä päivitetään säännöllisesti, ja tämän vuoden kriteeriuudistus mahdollistaa merkin myöntämisen myös toimistorakennuksiin. Ympäristömerkin käyttöä toivotaan myös korjausrakentamisen ympärille, sillä Suomessa ei vielä toistaiseksi ole joutsenmerkittyjä korjausrakentamisen kohteita.
Organisaatiot voivat myös hakea toiminnalleen erilaisia ekosertifikaatteja. Esimerkiksi Archinfon, SAFA:n ja ATL:n muodostamalle 3A-työyhteisölle on laadittu Ekokompassi-ympäristöohjelma.
Lue lisää vastuullisesta rakentamisesta Joutsenmerkin verkkosivuilta tästä linkistä.