Takaisin artikkeleihin

Huikea lavaohjelma avaa ArkMuoto-festivaalin, joka tarjoaa kymmeniä tapahtumia eri puolilla Suomea

Velodromi nea ilmevalta2 EDIT

Nea Ilmevalta

Torstaina 30. tammikuuta Helsingin kulttuurikeskus Stoassa nähdään, kuullaan ja koetaan erilaisia näkökulmia käytön jälkiin ja kaupunkitilan käyttöön. Perjantaista 31. tammikuuta perjantaihin 7. helmikuuta jatkuvassa valtakunnallisessa ArkMuoto-ohjelmistossa on neljäkymmentä paikallistoimijoiden järjestämää tapahtumaa Tammisaaresta Ouluun.

Teksti: Miina Jutila

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät käynnistyvät torstaina 30. tammikuuta Kulttuurikeskus Stoassa, joka toimii tänä vuonna ArkMuoto-päätapahtuman näyttämönä. Stoan Teatterisalissa lavalle astuu päivän aikana lähes kolmekymmentä puhujaa ja teemaa ‘Käytön jälkiä’ tarkastellaan yhtä monista näkökulmista.

Kello 12:30 alkavan ja iltaseitsemään jatkuvan lavaohjelman lisäksi Stoassa voi tutustua valokuvaaja Karun Verman näyttelyyn Pelätyt nuoret ja kuunnella nuorten podcast-studion sarjaa Itä kuuluu Mitä kuuluu. Verma on mukana paneelikeskustelussa, jossa pohditaan nuorten ympäristöjä, tiloja ja paikkoja yhdessä taidekasvattajien ja nuorten kanssa. Keskustelu kuullaan ohjelman ensimmäisessä osiossa, jossa myös saadaan ennakkotietoa samana iltana lanseerattavasta Ornamon Vastuullisen muotoilun manifestista.

Toisessa ohjelmaosiossa kello 14:30 alkaen tarkastellaan erilaisia merkityksiä rakennetussa ja muotoillussa ympäristössämme. Puhijina ovat muun muassa Hämeen Ely-keskuksen erityisasiantuntija ja tutkija Reetta Nousiainen ja kaupunkitilan identiteettiä erityisesti Kontulassa tutkinut maisema-arkkitehti Eetu Mykkänen. Osiossa kurkistetaan myös turkulaiseen 1970-luvun rivitaloasuntoon, jonka asukkaat ovat kunnostaneet kodikseen säilyttäen Pekka Pitkäsen arkkitehtuurin erityispiirteet. Kuulemme siitä, miten taloprojektin jälkeen kunnostusinnostus laajeni design-huonekaluklassikoihin ja suosittuihin some-sisältöihin.

Kello 15:45 alkavan kolmannen osion punaisena lankana on ruohonjuuritason toiminta ja kaupunkitilan käyttäjien aktivismi. Lyhyitä alustuksia kuullaan muun muassa Timo Penttilän suunnitteleman Hanasaaren voimalaitoksen uusiokäytön projektipäällikkö Päivi Hietaselta, skeittipuistosuunnittelijana tunnetuksi tulleelta maisema-akkitehti Janne Saariolta, Helsingin Kruunuvuorenrannassa sijaitsevan Stansvikin kartanon vaihtoehtokaavan tekijöiltä You Tell Me -kollektiivista sekä Puhoksen ostarin ja itähelsinkiläisten naapurustojen parissa työskentelevältä Efe Ogbeidelta Femma Planningistä. Rap-keikoilla viihtyvät tutkijat Hanna Tyvelä ja Erica Åberg kertovat, miten rap-musiikki liittyy kaupunkisuunnitteluun.

Tunnelma tiivistyy viimeisessä, klo 17:30 alkavassa ohjelmaosiossa, jossa asiantuntijat haastetaan vastaamaan muun muassa nuhjuisuuden sietämistä ja käynnissä olevaa purkuaaltoa koskeviin polttaviin kysymyksiin. Radiosta ja tv:stä tutun Kasper Strömmanin vauhdittamana haasteisiin vastaavat maisema-arkkitehti Elina Kataja, dosentti, ympäristö- ja kaupunkiestetiikan tutkija Sanna Lehtinen ja arkkitehti Arvind Ramachandran. Myös yleisö voi heittää keskusteluun lisää löylyä.

Tutustu päätapahtuman ohjelmaan täällä.

Paikalliset toimijat lähtevät taas innokkaasti mukaan toteuttamaan valtakunnallista ohjelmistoa

Nyt viidettä kertaa järjestettävään valtakunnalliseen Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien ohjelmistoon on ilmoitettu 40 tapahtumaa eri puolilla Suomea. Tapahtumaviikon aikana 31.1.–7.2. muun muassa avataan Euroopan kulttuuriympäristöpäivien Rakennettu perintömme -teemavuosi ja kuullaan uusimmat kuulumiset Helsingin Eteläsataman suunnitelmista.

Ovet avautuvat arkkitehtuurikohteisiin, kuten Alvar Aallon suunnittelemiin Villa Skeppetiin Tammisaaressa ja Villa Maireaan Porin Noormarkussa, kuvataiteilija Jan-Erik “Lin isä” Anderssoninkokonaistaideteos Life on a Leaf -taloon Turussa ja Aarno Ruusuvuoren betonibrutalismin helmeen, WeeGee-taloon Espoon Tapiolassa. Vantaan arkkitehtuuriin voi tutustua Myyrmäki-ekskursiolla ja maanalaiseen kulttuuriperintöön perehdytään metroasemakierroksella.

Käytön jälkiä pääsee tutkimaan ja kokemaan kahdeksassa työpajassa, joissa tarkastellaan paitsi rakennusten ja esineiden kulumista, myös oman kehon suhdetta liikkeeseen ja elämisen jälkiin. Istumista voi harrastaa luennoilla ja seminaareissa, joita pidetään Helsingin lisäksi Turussa, Noormarkussa, Oulussa, Tampereella, Lahdessa, Kouvolassa, Kotkassa – ja verkossa.

Tutustu koko ArkMuoto-ohjelmistoon täällä.

3. helmikuuta liputetaan arkkitehtuurille ja muotoilulle!

Vuodesta 2022 lähtien Alvar Aallon syntymäpäivää 3. helmikuuta on vietetty kansallisena liputuspäivänä, jolloin sisäministeriö suosittaa nostamaan Suomen lipun salkoon Alvar ja Aino Aallonja suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun kunniaksi.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivistä vastaavat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon kanssa Finnish Design Info, Alvar Aalto -säätiö, Rakennustietosäätiö, Ornamo, Arkkitehtitoimistojen liitto, Suomen Arkkitehtiliitto, Suomen maisema-arkkitehtiliitto, Sisustusarkkitehdit SIO, Arkkitehtuuri- ja designmuseo sekä EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

ArkMuoto 2025: Käytön jälkiä -tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin Kulttuurikeskus Stoan kanssa. Sisältökumppaneina ovat ympäristöministeriö ja Suomen Kotiseutuliitto. Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.