Takaisin artikkeleihin

Helsinki Design Week alkaa pian – katso arkkitehtuuritärpit!

Ilmakuva kaupunkimaisemasta ilta-aikaan.

Antilooppi / HDW

Muotoilun ja arkkitehtuurin kaupunkifestivaali Helsinki Design Week järjestetään tänä vuonna 6.–14.9. teemalla ‘Pinnan alla’. Myös Archinfo ja Finnish Design Info ovat mukana ohjelmassa. Kokosimme yli sadan tapahtuman joukosta tärpit arkkitehtuurin ystäville!

Teksti: Anna Rusi

Tänä vuonna Paasivuorenkatu 3 on Helsinki Design Weekin päänäyttämö. Pääyhteistyökumppani Antiloopin omistamaan vanhaan pankkisaliin rakentuvassa tapahtumassa on luvassa kiinnostavia keskusteluita, ajatustenvaihtoa ja kohtaamisia. Paasivuorenkatu 3:n ohjelmakumppani Marimekko puolestaan varmistaa, että vanhan pankkisalin tila muuttuu kokonaisvaltaiseksi elämykseksi.

Päätapahtumapaikkoja ovat myös Aalto-yliopiston uusi Marsio-rakennus 6.–15.9. sekä Habitare Messukeskuksessa 11.–15.9.

Pinnan alla -vuositeeman mukaisesti designviikolla sukelletaan syvälle luoviin prosesseihin ja nostetaan pinnalle luovien alojen kiinnostavimpia ilmiöitä kolmessa eri päätapahtumapaikassa ja kymmenissä tapahtumissa ympäri koko kaupungin. Keräsimme listaa arkkitehtuurin ystäville!

Päätapahtumapaikka: Paasivuorenkatu 3

Arkkitehtuurin teemapäivä: AD-museon keskustelutilaisuus ja Arkkitehdin talo -illanvietto
12.9. klo 16
Paasivuorenkatu 3

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailun ensimmäinen vaihe päättyy 29. elokuuta 2024. Torstaina 12. syyskuuta Helsinki Design Weekin päänäyttämöllä julkaistaan verkkogalleria kilpailun ensimmäisen vaiheen ehdotuksista ja jatketaan keskustelua uudesta museosta. Tilaisuudessa kuullaan kiinnostavia avauksia museon kansainvälisen neuvonantajaryhmän jäseniltä ja muilta asiantuntijoilta.

Päivä huipentuu New Yorkin modernin taiteen museon (MoMA) arkkitehtuurin ja designin pääkuraattori Paola Antonellin puheenvuoroon museoista muutoksentekijöinä.

Arkkitehtuurin teemapäivä päättyy inspiroivaan Arkkitehdin talo -illanviettoon, jossa arkkitehdit kertovat suosikkiasuinrakennuksistaan.

Lue lisää AD-museon sivulta tästä linkistä.

Kartalla. Kartalle.
14.9. klo 16–17
Paasivuorenkatu 3

Helsinki on täynnä ainutlaatuista, kiinnostavaa arkkitehtuuria ja muotoilua. Kartalle on nostettu 125 erityistä helmeä nyt, kun Archinfon ja Finnish Design Infon yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa koostama Helsinki Architecture & Design highlights -kartta julkaistaan 14.9.2024.

Paneelikeskustelussa keskustelemme kolmen designosaajan, Hanna Harrisin, Annaleena Hakolan ja Janne Saarion, kanssa Helsingistä arkkitehtuuri- ja muotoilukaupunkina: Mitä kartalla on nyt? Mitä siellä tulisi olla? Entä miten Helsinki ja Finnish Design olisivat maailman kartalla entistä tukevammin?

Keskustelun järjestävät Finnish Design Info & Archinfo.

Lue lisää tästä linkistä.

Päätapahtumapaikka: Marsio, Aalto-yliopisto

Designs for a Cooler Planet
6.9.–3.10.
Otakaari 2

Designs for a Cooler Planet -festivaali on yksi Helsingin Design Weekin kolmesta päätapahtumasta. Festivaali kokoaa vuosittain Aalto-yliopiston perustutkimuksen ja opetuksen rohkeita ja kokeellisia konsepteja, jotka havainnollistavat kokonaisvaltaiseen muutokseen tähtääviä kestävyys- ja hyvinvointihaasteita.

Aalto-yliopiston näyttelyissä on esillä kymmeniä eri vaiheissa olevia tutkimuspohjaisia hankkeita: villejä ideoita, prototyypejä, pilotteja ja kaupallisia ratkaisuja. Asioita, joita et välttämättä vielä löydä Googlesta.

Lue lisää tästä linkistä.

Päätapahtumapaikka: Habitare

Habitare
11.–15.9.
Messuaukio 1

Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamiseen sekä kodin ja tilojen toiminnallisuuteen ja visuaalisuuteen. Showrooms Habitare x HDW -kokonaisuus kutsuu upeimpien uutuuksien äärelle muotoilubrändien omissa tiloissa ympäri kaupunkia.

Lue lisää tästä linkistä.

Purkamatta paras
12.9. klo 13
Messuaukio 1

Osana vuoden 2024 Habitarea järjestetään torstaina 12. syyskuuta Purkamatta paras -kampanjan puheenvuoro. Purkamatta paras -kampanjan aloitteentekijänä ovat toimineet monet arkkitehtuurialan suurimmat toimijat.

Miksi purkamatta jättäminen voi olla paras ympäristöteko? Purkamatta paras -kampanja on koko kansalle suunnattu hanke, jolla pyritään pysäyttämään nykyinen, hallitsematon rakennusten purkamisaalto sekä hillitsemään suomalaiseksi traditioksi tullutta ylikorjaamista ilmastonmuutossyistä.

Lue lisää tästä linkistä.

kuva: Eeva Suutari

Luennot ja keskustelut

Forum Boxin arkkitehtuuri-luentosarja: Juhani Pallasmaa
5.9. klo 18–19
Galleria Forum Box, Ruoholahdenranta 3 A

Arkkitehti Juhani Pallasmaa luennoi taiteesta ja arkkitehtuurista otsikolla Hitchcock’s Hidden Paintings Forum Boxissa, joka on hänelle tilana tuttu; Forum Boxin galleriatila saneerattiin 1998–1999 taiteilijoiden talkootyönä kulttuurikäyttöön Helsingin kaupungin omistamaan maapohjaiseen kylmävarastoon ja Juhani Pallasmaa vastasi tilan suunnittelusta. Luento pidetään englanniksi.

Lue lisää tästä linkistä.

Forum Boxin arkkitehtuuri-luentosarja: Dennis Alan Winters
11.9. klo 18–19
Galleria Forum Box, Ruoholahdenranta 3 A

Kanadalainen maisema-arkkitehti ja buddhisti Dennis Alan Winters luennoi tilojen henkisyydestä otsikolla The Spiritual Nature of Space Forum Boxissa. Luento pidetään englanniksi.

Lue lisää tästä linkistä.

RaivioBumann 10-talk: Jan Kattein (Jan Kattein Architects, UK)
11.9. klo 17–18.30
Online + RaivioBumann and Parkly Studio, Mechelininkatu 23

Jan Kattein (DipArch, MArch, PhD, FIPM) arkkitehtitoimisto tunnetaan kansainvälisesti johtavana paikkasuunnittelun ja osallistavan suunnittelun asiantuntijana. Vastatakseen ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviin haasteisiin JKA on kehittänyt uraauurtavia ratkaisuja, jotka hyödyntävät kiertotaloutta suunnittelun, rakentamisen ja perinnön kautta. Jan esittelee valikoiman julkisia hankkeita ja puhuu laajemmasta käsityksestään arkkitehdin roolista. Luento pidetään englanniksi.

Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen. Lue lisää tästä linkistä.

Design Diplomacy
11.–13.9.
Helsinki

Design Diplomacy -tapahtumasarja tarjoilee jälleen ainutlaatuisia, intiimejä keskustelutilaisuuksia suurlähetystöjen residensseissä ympäri Helsinkiä. Tilaisuuksissa muotoilun ammattilainen kustakin isäntämaasta kohtaa suomalaisen tekijän korttipelin äärellä. Kävijöille tarjoutuu mahdollisuus päästä kokemaan tarkoin varjeltuja interiöörejä ainutkertaisen keskustelun äärellä: jokaisessa uniikissa tilanteessa keskustelijat tapaavat ensimmäistä kertaa.

Ovensa avaavat Tanska, Alankomaat, Islanti, Belgia, Espanja, Irlanti, ja Viro. Keskustelu käydään englanniksi.

Katso tarkemmat tiedot ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.

Uusia visioita slovakialaisessa ja suomalaisessa arkkitehtuurissa  -paneelikeskustelu
12.9. klo 16
Embassy of the Slovak Republic, Vähäniityntie 5

Tervetuloa paneelikeskusteluun arkkitehtuurin nousevista suuntauksista slovakialaisten ja suomalaisten akateemisten instituutioiden ja heidän tulevaisuuden tekijöiden eli arkkitehtiopiskelijoiden näkökulmasta. Ajatusten ja näkökulmien vaihtoa seuraa verkostoituminen taiteellisessa ympäristössä suurlähetystössä Helsingin Kulosaaressa. Keskustelu käydään englanniksi.

Lue lisää tästä linkistä.

Työpajat, kävelykierrokset ja opastukset

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon pajat ja yleisöopastukset
6.9.–15.9.
Kasarmikatu 24 / Korkeavuorenkatu 23

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon HDW-ohjelmaan sisältyy muun muassa yleisöopastuksia suomeksi ja englanniksi, Alusta-paviljongin päättäjäiset, parsintatyöpaja ja paljon muuta.

Katso koko ohjelma tästä linkistä.

FIX: Arkkitehtuurikävely
Kiillotettuja helmiä ja öljyttyjä koneistoja – huoltamista ja korjaamista kaupunkitilassa
10.–13.9. klo 17–18.30
Kasarmikatu 24

Arkkitehtuurikävelyllä tarkastellaan Helsingin keskustaa huoltamisen ja korjaamisen näkökulmista. Kierroksen aikana tutustutaan ajankohtaisiin niin keskustan infrahankkeisiin kuin merkkikohteisiin, jotka ovat käyneet läpi mittavan peruskorjauksen tai käyttötarkoituksen muutoksen.

Arkkitehtuurikävely alkaa Arkkitehtuurimuseolta (Kasarmikatu 24, 00130 Helsinki) ja päättyy Kaisaniemen puistoon (00100 Helsinki). Keskiviikon ja perjantain kierrokset suomeksi, tiistain ja torstain kierrokset englanniksi.

Lue lisää tästä linkistä.

Uudenlaisen kaupunkiluonnon rönsyilytyöpaja
12.9.
Kaasutehtaankatu 1, Rakennus 8

Miten siemen itää, kasvattaa juuria ja versoaa sitten kohti valoa? Millaista on olla kasvina

kaupungissa? Rönsyilyssä eläydytään yhdessä tehtävien kehollisten harjoitteiden avulla kasvien maailmaan: itämiseen, kasvuun, rönsyilyyn.

Uudenlaisia kaupunkiluonnon ratkaisuja pilotoi Suvilahdessa kesällä 2024 PilotGreen-hanke, jota koordinoi Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki. Järjestämme kokeilujen ympärille työpajan, joka kutsuu havainnoimaan kaupunkiluontoa uudesta näkökulmasta.

Lue lisää tästä linkistä.

Fill This Museum
13.9.2024 klo 16–22
Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo, Kasarmikatu 24 / Korkeavuorenkatu 23

Onko lenkkarit likaiset ja huoltotaidot hukassa? Erotatko mopin pölyhuiskasta vai onko kaikki ihan sekaisin? Onko peukalo keskellä kämmentä vai oletko kenties nikkarimestari? Tervetuloa tutustumaan fiksaamisen saloihin Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon Fill This Museum -tapahtumaan ja FIX: Huolla ja korjaa -näyttelyyn!

Tapahtuman ohjelma on suunniteltu ja toteutettu “nuorilta nuorille” -periaatteella. Ohjelmassa on korjaamiseen, huoltamiseen ja siivoamiseen liittyviä tapahtumia, musiikkia, lautapelejä museon aulassa, DIY-valokuvauspiste ja värikkäitä valoja!

Katso koko ohjelma ja lue lisää tästä linkistä.

Vihreä kaupunki LEGO-työpaja
14.9.
Helsingin kaupunginmuseo, Aleksanterinkatu 16

Vihreä kaupunki LEGO® -työpajassa mielikuvitellaan ja rakennetaan tulevaisuuden vihreää kaupunkia lasten vinkkelistä. Voidaanko kaupunkiluontoa lisätä? Mihin mahtuisi lisää vehreyttä Helsingin keskustassa? Miten viheralueet vaikuttavat urbaanin ympäristön viihtyisyyteen? Voisiko keskellä kaupunkia olla metsä?

Työpaja on osa Helsingin kaupunginmuseon Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttelyn ohjelmaa. Paja toteutetaan yhdessä Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin kanssa.

Lue lisää tästä linkistä.


Katso Helsinki Design Weekin koko ohjelma tästä linkistä.