Takaisin artikkeleihin

Helsingin Kirjamessujen arkkitehtuuritärpit

Aino ja Alvar Aalto laivan kannella Vierwaldtstattersee jarvella Sveitsissa 1920 luvun lopulla Kuva Alvar Aalto saatio 106590 988x659

Alvar Aalto -säätiö

Helsingin kirjamessuilla keskustellaan 24.–27.10. myös arkkitehtuurista! Kokosimme arkkitehtuuritärpit aiheesta kiinnostuneille messuvieraille.

Jugendarkkitehtuurin unohdettu suuruus Gustaf Estlander & Purettu ja rakennettu Helsinki Riitta Nikulan silmin
To 24.10. Klo: 14:00–14:30
Vallisaari-sali

Jugendarkkitehti Gustaf Estlanderin linnaromantiikkaa huokuvat talot ovat muovanneet Helsingin ilmettä ja mielikuvaa koko suomalaisesta jugendarkkitehtuurista. Eero Okkosen teos on kaivattu kokonaisesitys unohdetun arkkitehdin urasta ja tuotannosta.

Kaikki rakennetut maisemat kertovat tarkkaan katsovalle tarinansa. Paikan kokemuksessa aika on aina läsnä. Taidehistorioitsija ja arkkitehtuurin tutkija, emeritaprofessori Riitta Nikula pohtii kirjoituksissaan tilan, paikan ja ajan suhdetta toisiinsa.

Mielen arkkitehtuuri i / The architecture of the mind
Pe 25.10. Klo: 13:00–13:30
Vallisaari-sali
Englannin kielinen ohjelma

Ihmisen luontosuhde on keskeinen kirjallisuudessa. Suurin osa meistä elää kuitenkin kaukana luonnosta. Miten kaupunkisuunnittelu vaikuttaa ihmiseen? Englanninkielistä keskustelua islantilaisen arkkitehdin ja kirjailijan Anna María Bogadóttirin sekä filosofi ja toimittaja Nora Hämäläisen kanssa johtaa Ida Kukkapuro. Tilaisuuden järjestävät Nordisk kulturkontakt ja Förlaget.

Panu Savolainen & Aleks Talve: Arkkitehtuurimme vuosituhannet
Pe 25.10. Klo: 18:30–19:00
Suomenlinna-sali

Arkkitehtuurimme vuosituhannet on kirja kaikille arkkitehtuurista ja historiasta kiinnostuneille. Se kertoo, millaisia purettuja ja kadonneita rakennuksia nykyisen Suomen valtion alueella on ollut ja toimii toisaalta oppaana nyky-Suomen arkkitehtuuriin. Teos sopii myös oppikirjaksi. Kirja nostaa esiin arkkitehtuurin historian tutkimuksen ajankohtaisia kysymyksiä – energian, kestävyyden ja rakentamisen aiheuttaman jätekuorman, ilmastopäästöt ja luontokadon.

Arkkitehtuurimme vuosituhannet pohjautuu arkkitehtuurin historioitsija Panu Savolaisen ja valokuvaaja Aleks Talven yhteistyöhön. Savolaisen teksti ja Talven valokuvat muodostavat toisiinsa kietoutuvan kertomuksen aina kivikauden asumuksista tulevaisuuden utopioihin ja dystopioihin.

Aino ja Alvar Aalto – rakkaudesta Italiaan ja Ravintola Savoy
Su 27.10. Klo: 12:00–12:30
Näytöskeittiö

Aalto-asiantuntijat, Mirkku Kullberg (Aalto-säätiö ja Paimion parantola -säätiö) ja Tommi Lindh (Aalto-säätiön toimitusjohtaja) avaavat keskustelussa Aaltojen Italia-suhteita, matkoja ja vaikutteita.
Vuonna 2024 Aino Aallon syntymästä on kulunut 130 vuotta. Hänen arkkitehdin kädenjälkensä näkyy vahvasti muun muassa helsinkiläisen Ravintola Savoyn sisustussuunnittelussa.

Ikoninen Ravintola Savoy on tutustuttanut suomalaisia eurooppalaiseen ruokakulttuuriin jo 1930-luvun lopulta – unohtamatta kotimaisia huippuraaka-aineita. Ravintola Savoyn keulahahmot chef Helena Puolakka sekä The Seasons of Savoy -kirjan toimittaja Saku Tuominen tuovat yhteiseen keskusteluun omat makuelämyksensä sekä rakkautensa Ravintola Savoyn arkkitehtuuriin, ruokakulttuuriin ja Italiaan.

Aino ja Alvar Aallon Italian yhteydet
Su 27.10. Klo: 13:00–13:30
Kruununhaka-lava

Arkkitehtipariskunnan Aino ja Alvar Aallon Italia-yhteydet ovat monin tavoin ajankohtaisia vuonna 2024. Roomassa MAXXI-taidemuseossa on juuri nähty suosittu näyttely ja erilaisia asiantuntijaesityksiä Aino ja Alvar Aallon tuotannosta ja elämästä. 

Aalto-säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh kertoo omassa alustuksessaan Aaltojen matkoista ja arkkitehtitoimiston yhteyksistä Italiaan. Italialainen arkkitehtuurihistorian professori Antonello Alici (Universita Politecnica delle Marche) avaa puolestaan omassa englanninkielisessä osuudessaan Aaltojen ikimuistoista häämatkaa Italiaan (Centennial of Aino and Alvar honeymoon in Italy) – sata vuotta sitten 1924. Keskustelemassa myös Aino ja Alvar Aallon tyttärenpoika, Heikki Aalto-Alanen.

Arkkitehtuuriin pelikenttä koululaisille 
24.–27.10. Klo 10:00–19:00
Alvar Aalto-säätiö, 6e81

Kaupunkia kaikille -nonstop-työpaja nuorille tarjoaa innostavia näkökulmia kaupunkisuunnitteluun. Miten rakennetaan toimiva kaupunki? Suunnittele osastolla 6E81 yksin tai ryhmässä kaupunkiympäristöä, jossa on viheralueita, vesistöjä ja rakennuksia. Arkkitehtuurin ja muotoilun keskustelukorttien avulla opitaan havainnoimaan ja puhumaan arjen muotoilusta ja laadukkaasta ympäristöstä. Myös Alvar Aalto -muistipelit ovat käytössä Alvar Aalto -säätiön osastolla.


Lue kirjamessuista sekä niiden ohjelmasta lisää täältä.