Helmikuussa juhlitaan kestävää arkkitehtuuria ja muotoilua!
Alvar Aallon syntymäpäivänä 3. helmikuuta vuodesta 2012 vietetty Arkkitehtuurin päivä on laajentunut arkkitehtuurin ja muotoilun yhteiseksi, useamman päivän kestoiseksi tapahtumasarjaksi. Päivillä juhlistetaan arkkitehtuurin ja muotoilun merkitystä arjessamme ja juhlassamme.
Alojen organisaatioiden yhdessä järjestämiä Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään 3.–6. helmikuuta teemalla ’Kestokulttuuri’. Tavoitteena on kiinnittää huomio siihen, miten arkkitehtuuri ja muotoilu luovat ekologisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti ja esteettisesti kestäviä arjen ja juhlan ympäristöjä ja esineitä, jotka kestävät sukupolvelta toiselle. Hyvällä suunnittelulla voimme taistella kertakäyttökulttuuria vastaan.
Päivien aikana alojen toimijat järjestävät verkossa ja eri puolilla Suomea yleisötilaisuuksia, työpajoja, keskusteluja, opastuksia ja somekampanjoita. Tietoja tapahtumapäivistä julkaistaan osoitteessa arkmuoto.fi, ja koko ohjelma julkistetaan 14. tammikuuta. Tapahtumat on suunnattu arkkitehtuurista ja muotoilusta kiinnostuneelle suurelle yleisölle.
Rakentavaa keskustelua ja tapahtumallisia kierroksia
Helsingin kaupungintalolla järjestettävässä päätapahtumassa kuullaan eri alojen asiantuntijoiden välinen keskustelu kestokulttuurin ja kiertotalouden yhtäläisyyksistä ja eroista sekä pohditaan, mitkä ovat kestävän suunnittelun esteitä tai hidasteita. Juhlavuutta tilaisuuteen luo Sisustusarkkitehdit SIO:n Vuoden sisustusarkkitehti -palkinnon julkistaminen. Tapahtuma striimataan.
Alvar Aallon syntymäpäiviä juhlitaan muun muassa Jyväskylässä Säynätsalon kunnantalolla sekä kouluissa ympäri Suomen. Aiheen käsittelyä helpottaa kouluille suunniteltu kestokulttuuri-aiheinen arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen tehtäväpaketti. Vielä nuoremmille ympäristön kokijoille ja heidän vanhemmilleen suunnattu lastenvaunukierros tutustuttaa moniaistisesti Espoon Tapiolan arkkitehtuuriin, johon paneudutaan myös Arno Ruusuvuoren betonibrutalismia edustavissa kohteissa.
Tampereella vieraillaan Raili ja Reima Pietilän arkkitehtuurikohteissa tapahtumallisella kierroksella sekä keskustellaan kierrätettyjen rakennusosien hyödyntämisestä nykyarkkitehtuurissa. Verkon välityksellä tutustutaan Raaseporissa ensi kesänä järjestettävään ensimmäiseen kierrätysasuntofestivaaliin. Erilaiset toimijat ja paikalliset yhdistykset ovat lähteneet innokkaasti mukaan toteuttamaan Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä: varmistuneita tapahtumia on jo lähes kaksikymmentä, ja ohjelma täydentyy edelleen.
3. helmikuuta liputuspäiväksi
Arkkitehtuurin ja muotoilun yhteisiä juhlapäiviä pilotoitiin helmikuussa 2021, samassa yhteydessä kun joukko arkkitehtuurin ja muotoilun alojen organisaatioita teki esityksen Alvar Aallon syntymäpäivän 3. helmikuuta muodostamisesta valtakunnalliseksi arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäiväksi. Ehdotus on käsiteltävänä sisäministeriössä. Liputuspäivällä halutaan juhlistaa arkkitehtuurin ja muotoilun merkitystä hyvinvointivaltiomme rakentajina, ja 3.2. kaikki asiasta innostuneet voivat nostaa lipun salkoon. Myös sosiaalisessa mediassa liputetaan virtuaalisesti.
Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien tavoitteena on avata silmiä näkemään arkkitehtuuri ja muotoilu tärkeänä osana jokapäiväistä elämämme ja vahvistaa omistajuuden ja osallisuuden tunnetta rakennetusta ja muotoillusta ympäristöstämme. Tapahtumasta vastaavat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Alvar Aalto -säätiö, Ornamo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Rakennustietosäätiö, Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja Sisustusarkkitehdit SIO.
arkmuoto.fi
#arkmuoto #kestokulttuuri