Takaisin artikkeleihin

European Architectural Policy Network, EFAP

""

EFAP eli European Forum for Architectural Policies -verkosto perustettiin Suomen ja Ranskan yhteisaloitteena Ranskan EU-puheenjohtajuuskaudella vuonna 2000. Taustalla oli halu tukea kansallista työtä kansainvälisellä verkottumisella sekä tarve tiedon ja kokemusten vaihtoon. Voimien yhdistämisellä haluttiin myös synnyttää edustava ja laajapohjainen yhteisö, joka kykenee edistämään rakennetun ympäristön laadun ja yhteiskunnallisen merkityksen ymmärrystä poliittisella tasolla Euroopan Unionin alueella.

Arkkitehtuuripoliittinen foorumi tuo yhteen kolme ympäristön rakentumisen keskeistä vaikuttajaryhmää: rakennuskulttuurin koko laajasta kirjosta vastaavien ministeriöiden sekä arkkitehtuurialan kansallisten kulttuurilaitosten ja ammattijärjestöjen edustajat.

Verkoston toimintaperiaatteena on vaikuttaa EU-puheenjohtajuuksien kautta siten, että kulloinenkin puheenjohtajuusmaa järjestää yhteistyössä EFAPin kanssa kansainvälisen konferenssiin, jossa arkkitehtuuripoliittisia aloitteita ja tavoitteita tuodaan julki mahdollisimman korkealla poliittisella tasolla ja jossa eri maiden toimijat voivat tavata toisiaan ja saada tietoa arkkitehtuuripolitiikan etenemisestä muissa maissa.

EFAP-konferensseja on järjestetty vuosina 2000–2011 kaikkiaan 25 osana EU-puheenjohtajuuskausien virallista tai epävirallista ohjelmaa. Niiden yhteydessä on  pidetty kulttuuriministerien tapaamisia, ja foorumien julkilausumia on lähetetty Euroopan maiden ministeriöihin ja EUn keskeisiin elimiin. Konferenssit ovat toimineet myös alustoina eri maiden arkkitehtuuripoliittisen ohjelmien saatekeskusteluille ja julkistamistilaisuuksille.

Suomi on osallistunut verkoston toimintaan aktiivisesti sen perustamisesta lähtien. Suomen ensimmäinen EFAP-konferenssi Discussing Architectural Quality järjestettiin toukokuussa 2002. Vuonna 2006 Suomen puheenjohtajuuskaudella järjestettyyn konferenssiin Celebrating the Everyday – Aspects of Architectural Policies osallistui kaikkiaan lähes 300 henkeä yli 30 maasta. Tapahtuman keskeisiin puhujiiin kuuluivat mm. suurta kansainvälistä arvostusta nauttiva arkkitehti, Lord Norman Foster.

Lue Fosterin kuvitettu esitys           Tutustu konferessiohjelmaan englanniksi  tai  ranskaksi