Takaisin artikkeleihin

Eurooppalaisen kansalaisaloitteen tavoitteena on estää rakennusten purkaminen

C House Eurrope

HouseEurope!

HouseEurope!-aloitteen avulla pyritään luomaan kannustimia ja muokkaamaan EU:n lainsäädäntöä, jotta olemassa olevien rakennusten korjaamisesta tulisi – purkamisen sijaan – yhteinen toimintatapa ympäri Eurooppaa.

HouseEurope! on Euroopan-laajuinen kansalaisaloite. Kansalaisaloitteen avulla eurooppalaiset voivat pyytää Euroopan komissiota tekemään lakiehdotuksia heille tärkeistä aiheista. Kun kansalaisaloitteelle on kerätty vähintään miljoona allekirjoitusta, komissio ottaa sen käsiteltäväkseen.

HouseEurope!-aloitteen taustalla on joukko nimekkäitä arkkitehtejä ja tutkijoita, muun muassa Arno Brandlhuber, Ruth Schagemann ja Charlotte Malterre-Barthes.

Purkamisella on mittavia vaikutuksia ympäri Eurooppaa

HouseEurope! pyrkii pysäyttämään kiihtyvän purkuaallon Euroopassa. Tällä hetkellä Euroopassa puretaan joka minuutti yksi rakennus. Samaan aikaan Euroopan unionin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

Jos nykyinen purkamistahti jatkuu, Euroopassa on vuoteen 2050 mennessä purettu noin 2 miljardia kerrosneliömetriä tällä hetkellä olemassa olevia rakennuksia. Määrä on kokonaisuudessaan suurempi kuin esimerkiksi koko Pariisin rakennuskanta yhteensä.

Purkamisella on mittavia ekologisia vaikutuksia, mutta se liittyy keskeisesti myös riittävään asuntotarjontaan ja asuntojen hintoihin. Aloitteen mukaan purkaminen johtaa yhä pahenevaan asuntokriisiin ja pulaan kohtuuhintaisista asunnoista ympäri Eurooppaa, vaikka purkamista ja uudisrakentamista usein paradoksaalisesti perustellaankin uusien asuntojen tarpeella.

Aloitteen tuottama Power to Renovation – Question of Values -dokumenttielokuva taustoittaa erilaisia purkamiseen ja korjaamiseen liittyviä arvoja. Dokumentti esitettiin arkkitehti Tarja Nurmen kuratoiman Ark Rex -arkkitehtuurielokuvafestivaalin välilaskutapahtumassa marraskuussa 2024.

Korjaaminen rakennusalan ydintoiminnaksi

Rakennusteollisuus on yksi EU:n kannattavimmista ja elinvoimaisimmista toimialoista, mutta myös yksi merkittävimmistä hiilidioksidipäästöjen aiheuttajista ja energiaintensiivisimmistä aloista. Euroopan komission arvioiden mukaan rakennuskannan osuus EU:n hiilidioksidipäästöistä on noin 36 prosenttia ja energian kokonaiskulutuksesta 40 prosenttia. Lisäksi rakennusala tuottaa yli 35 prosenttia kaikesta EU:n sisällä tuotetusta jätteestä.

Rakentamisen mittavista ympäristövaikutuksista huolimatta olemassa oleva EU-lainsäädäntö tukee uuden rakentamista olemassa olevan korjaamisen sijaan. HouseEurope! kutsuu kaikkia rakennusalan toimijoita mukaan suunnanmuutokseen.

Olemassa olevien rakennusten korjaamisessa, ylläpitämisessä ja käyttötarkoitusten muutoksessa on myös valtava taloudellinen potentiaali ympäri Eurooppaa. Korjausrakentamisessa rakennusteollisuuden painopiste siirtyy materiaali-intensiivisyydestä työvoimavaltaisuuteen, jonka kautta on mahdollista luoda suuri määrä työpaikkoja ja tukea paikallisia yrityksiä kaikkialla Euroopassa.

Tavoitteet

Aloite pyrkii luomaan toimivamman arviointikehikon olemassa olevan rakennuskannan ja uudisrakentamisen kustannuslaskelmien ja ympäristövaikutusten vertailemiseen. Nykyinen lainsäädäntö, rakennusnormit, energiatehokkuuden luokitus ja taloudelliset tuet kannustavat vääristävällä tavalla purkamiseen ja uudisrakentamiseen korjaamisen sijaan.

Tilanteen muuttamiseksi HouseEurope! ehdottaa

  1. verotuksellisia kannustimia, jotta korjaaminen ja olemassa olevien materiaalien hyödyntäminen olisi purkamista kannattavampaa
  2. toimivampia laskelmia korjausrakentamisen ja uudisrakentamisen vaikutusten arvioinnista ja
  3. olemassa oleviin rakennuksiin sitoutuneen hiilidioksidin sisällyttämistä mukaan rakennusten päästövaikutusten arvioinnissa.

Allekirjoittamalla aloitteen voit vaikuttaa

Jotta kansalaisaloitteen voi toimittaa komissiolle, sille on kerättävä yhteensä vähintään miljoona allekirjoitusta. Kansalaisaloitteen allekirjoitusten keruu on parhaillaan meneillään. Aloitteen voi allekirjoittaa 31.1.2026 saakka.

Aloitteen voi allekirjoittaa täällä. 

Tutustu HouseEurope!-aloitteeseen tarkemmin täältä.