Takaisin artikkeleihin

Barcelona World Capital Of Architecture 2026 Open Call

DL: 15.10.2024

""

UNESCO-UIA on nimennyt Barcelonan vuoden 2026 arkkitehtuuripääkaupungiksi – jätä ehdotuksesi ohjelmaan!

Barcelona on arkkitehtuurin kaupunki sen monien ainutlaatuisten ja kauniiden rakennusten, mutta myös sen viihtyisien, helppokäyttöisten sekä osallistavien julkisten tilojen vuoksi. Kaikki työskentelevät Barcelonassa yhdessä vuosisatoja vanhan arkkitehtuuriperinnön säilyttämiseksi.

Barcelona on myös sosiaalisesti monimuotoinen kaupunki, jossa on tiheä kaupunkirakenne, rajalliset luonnonvarat sekä välimerellinen ilmasto. Barcelona on kääntymässä arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun ja maisemasuunnittelun puoleen vastatakseen sosiaalisiin, ympäristöllisiin ja taloudellisiin kestävyyshaasteisiin. Kaupungilla on mahdollisuus miettiä itseään uudelleen, edetä eteenpäin ja näyttää esimerkkiä.

Arkkitehtuuripääkaupunki on suuri tapahtuma, jossa keskitytään niin arvojen levittämiseen kuin arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun sekä maisemoinnin muuntautumiskykyyn. Se on kaupungille tilaisuus edistää sen historiallista ja nykyaikaista perintöä ja esitellä katalonialaista arkkitehtuuria ympäri maailmaa. Vuoden 2026 arkkitehtuurin maailmanpääkaupunki tarjoaa laajan valikoiman aktiviteetteja Barcelonan 10 kaupunginosassa ohjelman hajauttamiseksi ja yhteyksien luomiseksi kaikkiin kaupungin asukkaisiin.

Ohjelman täydentämiseksi on käynnistetty myös ehdotuspyyntö, jota Fundació Mies van der Rohe - Barcelonan kaupunginvaltuusto edistää ja jossa kutsutaan kaikkia arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun, maisema-arkkitehtuurin ja sisustussuunnittelun alalla toimivia yksiköitä ja laitoksia sekä muiden teknisten, tieteellisten, sosiaalisten, humanististen ja taiteellisten alojen yksiköitä ja laitoksia osallistumaan ohjelman luomiseen. Ohjelman tarkoituksena on esitellä arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun ja maisema-arkkitehtuurin arvoja ja muutosvoimaa.

Ehdotuspyyntö on tarkoitettu kansallisesta tai kansainvälisestä taustasta riippumatta yksiköille tai yksilöille, jotka haluavat tehdä ehdotuksen Barcelonan vuoden 2026 arkkitehtuuripääkaupungin UNESCO-UIA-ohjelmaan. Hakijat voivat ehdottaa ohjelmaan mitä tahansa tapahtumaa, joka rikastuttaa keskustelua arkkitehtuuri- ja kulttuuriperinnöstä sekä arkkitehtuurin vaikutuksesta yhteiskuntaan. Ehdotetun tapahtuman formaatti on avoin ja se voi olla melkein mitä tahansa taiteellisesta installaatiosta työpajaan tai konferenssiin. 

Lue lisää tapahtumasta sekä osallistumisvaatimuksista täältä.

Arkkitehtuuripääkaupungin puitteissa on järjestetty myös kansainvälinen suunnittelukilpailu nuorille arkkitehdeille. Kilpailun tavoitteena on uudistaa Barcelonan katukuvassa näkyviä seinärakenteita. Blind Walls -ilmiön seinillä ei ole toistaiseksi muuta tarkoitusta kuin jakaa kiinteistöjä, mutta kaupunkiympäristön muuttuessa niillä on huomattava vaikutus alueiden visuaaliseen ilmeeseen ja rakennusten asuttavuuteen.

Lue lisää kilpailusta ja seuraa sen etenemistä täältä.