Takaisin artikkeleihin

ArkMuoto 2025 -viikkoa vietetään tammi–helmikuun vaihteessa teemalla ‘Käytön jälkiä’ – ohjelmahaku on avattu

Yksityiskohta keltaisen portaikon mustasta kaiteesta, jossa on kulumisen jälkiä.

Miina Jutila

Valtakunnalliset Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät järjestetään ensi vuonna 31. tammikuuta – 7. helmikuuta. Tapahtumaviikon kruunaa liputuspäivä, kun 3. helmikuuta Suomen liput nostetaan taas salkoihin Alvar ja Aino Aallon ja suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun kunniaksi.

Teksti: Miina Jutila

Nykyisellä ilmastohätätilan aikakaudella olemme jo ymmärtäneet, että vanhan esineen tai rakennuksen käytön jatkaminen on ekologisesti kestävämpää kuin turhan uuden hankkiminen tai talojen purkaminen uusien tieltä. Käytettyihin esineisiin ja vanhoihin taloihin kätkeytyy kuitenkin myös muita arvoja. Esimerkiksi sukulaiselta saatu nojatuoli voi luoda turvallisuuden tunnetta ja lapsuuden uimahalliin liittyy aitouden ja pysyvyyden merkityksiä.

Rakkaat vanhat esineet ja talot vaativat hellää huolenpitoa ja aika ajoin korjaamista. Mutta entä nuhjaantuneet, arkiset esineet ja talot, joihin meillä ei ole erityistä tunnesidettä: huomaammeko välittää myös niistä? Arvostammeko historian kerrostumia ja kuinka paljon siedämme käytön jälkiä?

Käytön jäljet kertovat eletystä elämästä. kuva: Miina Jutila

Viidettä kertaa järjestettävä valtakunnallinen festivaali, Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät, keskittyy vuonna 2025 juhlistamaan rakennusten ja esineiden käyttöä, ylläpitoa ja korjaamista. 

Teema ‘Käytön jälkiä’ pohtii suhdettamme esimerkiksi patinan sietämiseen ja nostaa esiin arvostuksen rakennettua ja muotoiltua perintöämme kohtaan. Eri aikakausien kerrostumat sitovat meidät osaksi historian jatkumoa ja auttavat meitä suuntaamaan kohti kestävää tulevaisuutta. 

Teema tuo keskusteluun paitsi pitkäikäisten ja kestävien ratkaisujen välttämättömyyden myös haavoittuvuuden ajassamme: kuten planeetta, luonto, turvallisuus ja demokraattinen yhteiskunta, myös rakennettu ympäristömme on vaarassa, jos emme pidä siitä hyvää huolta.

ArkMuoto-viikkoa vietetään Alvar ja Aino Aallon ja suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivän 3. helmikuuta ympärillä 31.1.–7.2.2025. Alojen toimijat yksityishenkilöistä yhteisöihin ja yrityksiin eri puolilla maata kutsutaan osallistumaan festivaalin ohjelmistoon ja järjestämään tapahtumia omista lähtökohdistaan. Tapahtumat voivat olla tutustumiskäyntejä, keskusteluja, luentoja, näyttelyitä, esityksiä – mitä vain, mikä istuu teemaan ‘Käytön jälkiä’. Lue lisää tapahtumahausta täältä ja ilmoita tapahtumasi mukaan viimeistään 8. joulukuuta.


ArkMuoto-logo

Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä koordinoi Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, ja mukana järjestäjinä ovat Finnish Design Info, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Ornamo, Sisustusarkkitehdit SIO, Rakennustietosäätiö, Alvar Aalto -säätiö, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo sekä EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

verkkosivu: arkmuoto.fi
IG: @arkmuoto
FB: ArkMuoto 
#arkmuoto
#käytönjälkiä